Portal Motocyklowy Jednoślad.pl

Społeczność

Zaloguj się lub zarejestruj w Jednoślad.pl:  

Zarejestruj się

Opinie

Subskrypcja RSS tych wpisów
Stare motocykle: Czy dawna motoryzacja była lepsza od współczesnej? 28 września 2016

Stare motocykle: Czy dawna motoryzacja była lepsza od współczesnej?

Często słyszy się, że kiedyś było lepiej, że sprzęt wyprodukowany przed jakimś tam rokiem miał duszę, a teraz to już jest masówka. Czy te słowa dotyczą także motocykli? Zatem czy dawna motoryzacja była lepsza od współczesnej?

Wał kardana, pasek czy łańcuch? Jaki napęd lepiej sprawdzi się w motocyklu? 27 września 2016

Wał kardana, pasek czy łańcuch? Jaki napęd lepiej sprawdzi się w motocyklu?

Jeżeli dałoby radę jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, to wszystkie pojazdy przeniesienie napędu realizowane miałyby w ten sam sposób. Czyż nie? Każde z tych rozwiązań ma swoje plusy i minusy, każde też pasuje do innych rodzajów motocykli... Zatem jaki napęd najlepiej sprawdzi się w danym motocyklu?

Smarowanie łańcucha w motocyklu: Co ile dokonywać konserwacji napędu? 26 września 2016

Smarowanie łańcucha w motocyklu: Co ile dokonywać konserwacji napędu?

Jest kilka rodzajów przeniesienia napędu stosowanych w motocyklach. Są bezobsługowe - np. wał kardana czy pasek zębaty, ale o najpopularniejszy - czyli łańcuch, trzeba dbać. Zasada kto smaruje, ten jedzie - pasuje do łańcucha jak ulał. Zatem co ile kilometrów dokonywać konserwacji napędu?

Yamaha YBR 125 na prawo jazdy kat. B: Dlaczego warto kupić używaną YBR? 26 września 2016

Yamaha YBR 125 na prawo jazdy kat. B: Dlaczego warto kupić używaną YBR?

Człowiek, który do tej pory jeździł samochodem, nagle uświadamia sobie, że mógłby zaoszczędzić wiele czasu i pieniędzy w bardzo prosty sposób - kupując motocykl kategorii 125. Decyzja podjęta, kupujemy motocykl. No dobrze, tylko jaki? Ma być w miarę tani i niezawodny. Warto kupić używaną Yamahę YBR?

Tanie motocykle używane: Na co uważać podczas zakupu moto z komisu? 22 września 2016

Tanie motocykle używane: Na co uważać podczas zakupu moto z komisu?

Zakup motocykla to wielkie wydarzenie dla każdego prawdziwego fana jednośladów. Tanie motocykle używane często kupowane są jako nasze pierwsze sprzęty. Nie znamy się wtedy za bardzo na tym, jak powinien wyglądać tanie, ale porządny motocykl. Na co więc uważać podczas zakupu moto z komisu?

Honda SH 125 Sporty: Skuter co sam produkuje paliwo? 21 września 2016

Honda SH 125 Sporty: Skuter co sam produkuje paliwo?

Dziś razem z Damianem Śmigielskim opowiadamy Wam o naszych perypetiach podczas testu skutera Honda SH 125 Sporty. Maszyna to typowy mieszczuch, który ma być pragmatycznym, ale jednocześnie nowoczesnym środkiem lokomocji.

Jazda motocyklem na kat. B: Dlaczego warto kupić sobie motocykl 125? 21 września 2016

Jazda motocyklem na kat. B: Dlaczego warto kupić sobie motocykl 125?

Jakoś nigdy się nie zebrałeś i nie zrobiłeś prawa jazdy kat. A. To zawsze cię blokowało przed zakupem motocykla. Nowe przepisy sprawiły, że możliwa jest jazda motocyklem na prawo jazdy kat. B. Podpowiadamy dlaczego warto kupić sobie motocykl 125!

Gaźnik czy wtrysk? Co lepsze dla motocykla lub skutera? #3 Mechanik Jednoślad.pl 19 września 2016

Gaźnik czy wtrysk? Co lepsze dla motocykla lub skutera? #3 Mechanik Jednoślad.pl

Jak wiecie z Jednoślad.pl - wkrótce nie będzie można kupić nowego motocykla posiadającego gaźnik. Dziś w kolejnym odcinku naszego "Mechanika" opowiadamy o wadach i zaletach gaźnika oraz elektronicznego wtrysku.

Kask motocyklowy: Co grozi za jazdę bez kasku. Czy naprawdę warto ryzykować? 16 września 2016

Kask motocyklowy: Co grozi za jazdę bez kasku. Czy naprawdę warto ryzykować?

W miastach amatorów jazdy jednośladami bez kasków spotkać jest trudniej. Jednak wystarczy wyjechać poza obszary większych aglomeracji, by zobaczyć, że kask motocyklowy nie jest rzeczą potrzebną do jazdy - przynajmniej dla niektórych użytkowników motocykli czy skuterów.

Silnik wankla: Czym silnik wankla różni się od zwykłej jednostki napędowej? 14 września 2016

Silnik wankla: Czym silnik wankla różni się od zwykłej jednostki napędowej?

Silnik Wankla po raz pierwszy zastosowano seryjnie w samochodach NSU Spider – prezentacja miała miejsce w roku 1963 na salonie samochodowym we Frankfurcie. Jakie zalety tego silnika i czym różni się on od najpopularniejszych silników benzynowych?

Skutery Vespa: Dlaczego zdobyły tak ogromną popularność? 14 września 2016

Skutery Vespa: Dlaczego zdobyły tak ogromną popularność?

Vespa - włoska marka skuterów kojarzących się z szykiem, elegancją i niezawodnością. Każda zakochana w motoryzacji dziewczyna marzy o swojej Vespie, niejeden inżynier w garniturze dojeżdża swoją Vespą do pracy. Co sprawiło, że właśnie Vespa zdobyła tak ogromną popularność?

Romet RXC 125: Poznaj z bliska wszystkie detale tego motocykla 14 września 2016

Romet RXC 125: Poznaj z bliska wszystkie detale tego motocykla

Dziś na Jednoślad.pl zgodnie z obietnicą pokazujemy Wam wszystkie detale nowego Rometa RXC 125, którego testowaliśmy w ubiegłym tygodniu w ramach vloga Szybcy i Wolni.

Honda CBR 125 jako wstęp do prawdziwego motocyklizmu 13 września 2016

Honda CBR 125 jako wstęp do prawdziwego motocyklizmu

Jakim motocyklem jeździsz? Mam cebrę! Duma w głosie wypowiadającego to krótkie zdanie jest aż nadto zauważalna. Tak, CBR 125 to też cebeera, ale jednak trochę inna niż większe modele. CBR 125 to dopiero wstęp do prawdziwego motocyklizmu.

Yamaha R6: Czy warto kupić używaną eRkę? Na co zwrócić uwagę? 13 września 2016

Yamaha R6: Czy warto kupić używaną eRkę? Na co zwrócić uwagę?

Yamaha R6 to sportowa sześćsetka ze stajni tego japońskiego potentata rynku motocyklowego. Obok modelu R1, czyli litrowego starszego brata (lub siostry - jak kto woli), R6 jest flagowym modelem Yamahy. Decyzja zapadła, kupujemy R6. Na co zwrócić uwagę kupując używany egzemplarz?

Str. 11234...101520...Ostatnia »
Ważne

Polecane porady, testy, opinie...

MSW: Sprawdzanie historii samochodu i motocykla online hitem

MSW: Sprawdzanie historii samochodu i motocykla online hitem

05 lipca 2014

Internetowa usługa „Historia pojazdu" udostępniona pod adresem Historiapojazdu.gov.pl została uruchomiona 23 czerwca. Szybko okazała się prawdziwym hitem internetu, bo w ciągu zaledwie tygodnia sprawdzono dzięki niej aż 300 tysięcy pojazdów - w tym motocykli i skuterow.

Motocykle Wiadomości6 opinii

Hardcorowa jazda motorynką Honda DAX! Zobacz jak gość wymiata!

Hardcorowa jazda motorynką Honda DAX! Zobacz jak gość wymiata!

19 czerwca 2015

Czegoś takiego dawno nie widzieliśmy. Patrząc na to, co wyczynia na zmodyfikowanej Honda DAX, widać że jest prawdziwym hardcorowym kierowcą. Muzyka na klipie jest słaba, ale czy ktoś z Was w ogóle zwróci na to uwagę?

Wideo7 opinii

Ustawianie zaworów w skuterze i motorowerze 4T

Ustawianie zaworów w skuterze i motorowerze 4T

25 sierpnia 2010

Regulacja zaworów, przez wielu pomijana, ma bardzo duże znaczenie. Zawory regulujemy, gdy istnieją problemy z odpaleniem, spadają osiągi skutera, oraz rekomenduje się okresowo (co ok. 4000-5000 km)

Motorowery Porady Skutery19 opinii

Portal i Forum Motocyklowe Jednoślad.pl

Portal i forum motocyklowe Jednoślad.pl wykorzystuje pliki sesji cookie. © 2005-2016 Wydawca: Jednoślad.pl. Grupa OnAir!, 01-231 Warszawa, Płocka 5a, Polska. Wszelkie prawa zastrzeżone. Jednoślad.pl to funkcjonujący od 2005 roku portal motocyklowy oraz forum dla sympatyków skuterów, maxi skuterów 125 ccm, motorowerów i motocykli 125 ccm.