Skuter zumico 139qmb 50cc niska prędkość, brak mocy

Dodaj nowy temat na forum

! Forum Skutery Skuter zumico 139qmb 50cc niska prędkość, brak mocy

Ten temat zawiera 25 odpowiedzi, ma 4 głosy i był aktualizowany ostatnio przez Zdjęcie profilowe maxior76 maxior76 8 miesiące, 3 tygodnie temu.

Oglądasz 10 postów - 1 przez 10 (z 26 łącznie)
  • Autor
    Wpisy
  • #642832
    Zdjęcie profilowe maxior76
    maxior76
    Użytkownik
    • Postów: 16

    Witam, to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Mam problem ze skuterem zumico. Kupiłem go niedawno z przebiegiem 8000km. Nie odpalał. Problemem był gaźnik i układ zapłonowy. Gaźnik wymieniłem na nowy, ogarnąłem instalację i przy okazji wymieniłem moduł CDi, impulsator, cewkę i świecę. Skuter jeździł, lecz tylko 45-50 km/h-tak jak teraz, Wymieniłem wariator i pasek oraz rolki. Nadal to samo. Wyregulowałem luz zaworowy(ssący był OK, wydechowy strasznie luźny). To samo. Wywaliłem zwężkę w dolocie, to samo. Zmieniłem dyszę na mniejszą ( z napisem 80 ze starego gaźnika), po tym skuter nie wkręcał się na obroty, nawet na stopce. Powróciłem do starej i jeździ jak jeździł. Dodam jeszcze że gdy trzymam prędkość maksymalną to mogę zakręcić manetkę o 1/3 i skuter wcale nie zwalnia. Kompresja to 11 barów. Zdarza mu się zgasnąć po mocnym hamowaniu.
    Proszę o pomoc, każde wskazówki będą pomocne, bo nie mam już pomysłu.
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam
    P.S. Silnik to seria.

    #642833
    Zdjęcie profilowe Szogun
    Szogun
    Zablokowany
    • Postów: 18

    Czy ma problemy ze startem ?

    Szymon Gryzło
    #642834
    Zdjęcie profilowe maxior76
    maxior76
    Użytkownik
    • Postów: 16

    Ma, z rozrusznika zimny nie odpala, dopiero kopka i gaz na maksa i wtedy za którymś razem zatrybi. Ciepły odpala z kopki i z rozrusznika, bez gazu. Przez pierwsze kilka sekund trzeba go potrzymać ręcznie na obrotach, potem jest okej. Ssanie raczej działa bo słychać jak potem spadają obroty.

     
    Czytaj
    REKLAMA

    Poznaj trójkołowy CAN-AM Ryker 900 na prawo jazdy B

    Wrażenia z jazdy, których nie da się porównać z czymkolwiek na czym do tej pory jeździłeś. 77 KM, skrzynia CVT, ABS i kontrola trakcji w standardzie. Odkryj trójkołowy Can-Am Ryker Rally Edition.
    #642878
    Zdjęcie profilowe maxior76
    maxior76
    Użytkownik
    • Postów: 16

    Nikt nie ma pomysłu?

    #642887
    Zdjęcie profilowe Wombat
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 16 831

    zły gaźnik, zła dysza, zła regulacja, nieszczelność w dolocie…itd

    ziuuummmm…. (nie bije piany na PW)
    #642889
    Zdjęcie profilowe maxior76
    maxior76
    Użytkownik
    • Postów: 16

    Zły gaźnik? Przecież to stock. Z tego co wiem regulacja mieszanki odpowiada tylko za bieg jałowy, jeśli jest jakaś inna regulacja gaźnika to na czym ona polega> (o regulacji iglicy wiem i sprawdzałem) Zamówię inne dysze i będę próbował. Nieszczelność w dolocie to znaczy rozszczelniony kolektor dolotowy? Wymienić?

    #643026
    Zdjęcie profilowe maxior76
    maxior76
    Użytkownik
    • Postów: 16

    Zmieniłem dolot i dyszę na 85, wyregulowałem gaźnik, nadal to samo.
    Ktoś coś?

    #643343
    Zdjęcie profilowe maxior76
    maxior76
    Użytkownik
    • Postów: 16

    Sprzęgło też zostało wymienione. Co mi zostało do sprawdzenia?

    #643351
    Zdjęcie profilowe Wombat
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 16 831

    wyregulowałeś gaźnik CZYLI CO ZROBIŁEŚ? Wyregulowałeś wolne obroty czy dobrałes dysze, iglice, wysokosć iglicy, poziom paliwa w komorze..itd?
    Luzy zaworowe sprawdzone? Koło od magneto nie ma luzów na wale?

    ziuuummmm…. (nie bije piany na PW)
    #643352
    Zdjęcie profilowe maxior76
    maxior76
    Użytkownik
    • Postów: 16

    Wyregulowałem wolne obroty i skład mieszanki. Świeca koloru kawy z mlekiem. Wymieniłem dyszę na większą, lecz efektów brak. Iglice także ustawiałem w skrajnych położeniach bez żadnych efektów, więc powróciłem do środkowego ustawienia. Pływaka w gaźniku nie ruszałem. Luzy zaworowe wyregulowane. Brak jakichkolwiek luzów na magnecie.

Oglądasz 10 postów - 1 przez 10 (z 26 łącznie)

Ups... Musisz się zalogować, lub zarejestrować żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Przejdź do Rejestracja lub Logowanie