Prośba o porównanie dwóch skuterów
- This topic has 41 odpowiedzi, 12 głosów, and was last updated 11 years, 1 month temu by
Anonim.
-
AutorWpisy
-
11 kwietnia 2012 dnia 10:22 #55277
Witam,
Zwracam się do Was z ogromną prośbą o trzeźwe spojrzenie na dwa skuterki i doradztwo w tym zakresie. Jestem totalnie zielony w temacie tych maszyn jednak chciałem zakupić coś nie drogiego a jak najbardziej niezawodnego co by łaskawie dowiozło moje 4 litery do pracy /dystans: 18km w jedną stronę/
Otóż zainteresowały mnie dwa modele:
– Toros F16, znaleziony w carrefour za 1699zł
– Toros el Diablo, znaleziony w real-u za 1599złJeżeli ktoś miał z nimi do czynienia to z góry dziękuję za fachową poradę. Sprawy na których mi najbardzirej zalezy to: spalanie oraz niezawodność.
O modelu f16 już troszkę poczytałem w innym temacie i wiem, że uzyrtkownicy sobie chwalą ze względu na ponoć dobry silnik.
O drugim modelu w internecie mało konkretnych opinii.11 kwietnia 2012 dnia 10:52 #55278szczerze mówiąc to jedno i to samo… Silnik identyczny, jakość wykonania podobna, różnica polega na innym wyglądzie.
11 kwietnia 2012 dnia 10:54 #55279a jak wygląda spalanie ?? Bo z wpisów w internecie na różnych stronkach doszedłem do takich źródeł:
– f16: 2-2.5 L/100
– diablo: 2.5-3.5L /100 gdzie sam producent podaje spalanie rzędu 2.0L a wiadomo jak producenci to podają :/ Boję się że mi zaraz podejdzie pod spalanie jakie miałem w cinquecento 🙂A nie ukrywam, że litr różnicy to sporo.
Może dodam że mam 187cm wzrotu i ważę 80kg
11 kwietnia 2012 dnia 11:03 #55280silnik jest identyczny więc i spalanie będzie identyczne. Masa jest także identyczna. A spalanie też zależy od użytkownika, jak się będzie cisnęło non stop z odkręconą manetką to i 2,5l spali a jak się będzie jeździło „eko drivingiem” to można zejść poniżej 2l.
11 kwietnia 2012 dnia 11:24 #55281a czy poleciłbyś te skutery czy szukać czegoś innego w tym przedziale cenowym ??
11 kwietnia 2012 dnia 12:49 #55288W tym przedziale cenowym to nic innego nie dostaniesz.
11 kwietnia 2012 dnia 13:01 #55289Wstrzymaj się parę dni, skuterowo.com w tym tygodniu napisze opinię nt. Torosa f16 i wtedy zobaczymy czy jest wart kupienia. ; )
11 kwietnia 2012 dnia 13:06 #55290Własnie się dowiedziałem, że promocja na diablo jest do dzisiaj więc wybór automatycznie padł na torosa 🙂
11 kwietnia 2012 dnia 14:08 #55292OK, kolejny do porównania:
– toros f16
– router bassaCo powiecie o tych dwóch modelach??
11 kwietnia 2012 dnia 14:21 #55293A ja słyszałem że z tego segmentu dobra jest Inca Sprint,ale już nie ma nówek bo przestali je produkować niestety.Więc można kupić mało używaną na Allegro jest taka,ma przejechane 300 parę km z Warszawy i nie była jeszcze rejestrowana.Obejrzyj ją sobie,ładna.
11 kwietnia 2012 dnia 14:25 #55294a gdzie ja do Wawy z Poznania po skuter…. chłopie 😀 jak miałbym ją przytelepać autem to mi się koszta paliwa wbiją w tą różnicę cenową 🙂
11 kwietnia 2012 dnia 14:35 #55296kingway black horse skuter nowy-to jest z Tarnowa Podgórnego koło Ciebie.Na Allegro wpisz to go zobaczysz.Stoi 1900zł,jest nowy i nie rejestrowany jeszcze.
11 kwietnia 2012 dnia 14:47 #55298Jeśli się Tobie spodoba to wpisz w google jego nazwę i wejdz na ścigacz.pl tam masz jego charakterystykę.Podobno jest niezły.
11 kwietnia 2012 dnia 15:23 #55301kozacs87 napisał:
OK, kolejny do porównania:
– toros f16
– router bassa
Co powiecie o tych dwóch modelach??Tak samo jak i wcześniej. Różnią się naklejkami, silnik ten sam 🙂
11 kwietnia 2012 dnia 15:25 #55302Zapoznaj się z Routerem Pluss.Podobny do Bassy ale większy.Sam mam i muszę powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczony silnikiem.Nie wiem, może trafiłem na taki egzemplarz ale jest naprawdę dynamiczny.75 km/h mierzone nawigacją to osiąga bez problemu.Spalanie przy szybkiej jeździe wynoszą ok 2,6 litra na 100 km.
11 kwietnia 2012 dnia 17:43 #55319Anonim
Nieaktywny- 27
- 2 984Postów:
Z niezawodnością w maszynach z najniższej półki nie jest najlepiej, możesz oczywiście trafić dobrze, ale nie musisz i wtedy z udogodnienia zrobi się problem. W tym budżecie z nowych nie masz praktycznie żadnego wyboru, no możesz naklejki sobie wybrać 🙂
Polecam rozejrzeć się w używkach.
13 kwietnia 2012 dnia 13:43 #55592OK to może przedefiniuje pytanie bo w sumie nie dostałem żadnego konkreta.
Planuje kupić Toros F16. Ma służyć tylko na dojazd do pracy 18km w jedną strone. Wygoda na boczny plan – zawsze będę jeździł sam. Jedyne co mnie obchodzi to waryjność i spalanie. Osiagi też nie najważniejsze.
Pytając o niezawodność mam na myśli raczej sprawy mechaniczne. To że trzeba podokręcać plastiki itp. to już wiem. Dodam tylko że dbam o takie sprzęty więc oleje będa na bieżąco wymieniane. Skuter też nie będzie katowany. Spokojny dojazd do/z pracy i tyle.
Czy mogą się wypowiedzieć użytkownicy tego modelu ?? Czy są tu tylko czajnasceptycy ? 🙂
13 kwietnia 2012 dnia 14:11 #55605Ciężko powiedzieć ile taki sprzęt wytrzyma. Jednym wytrzymują po 20 tys. i jeżdżą dalej a innym po 2 tys. się rozlatuje. Kupując taki sprzęt musisz mieć świadomość że raz na jakiś czas będziesz musiał coś przy nim pogrzebać a zaraz po zakupie popoprawiać niektóre elementy ( szczególnie plastiki ) z tym że w tej klasie skuterów jeśli plastik jest dobrze spasowany od nowości to demontuj go tylko w razie konieczności bo ciężko jest ponownie spasować takie plastiki.
13 kwietnia 2012 dnia 14:20 #55610Siemka:)Zależy jak szybko bedziesz jezdził bo jak zdejmniesz blokady to zawsze troche więcej i waga też się liczy w małym stopniu ale zawsze coś:)Toros to właściwie co samo co zipp Tops polecam Ci tego skutera mam go osobiscie i jestem zadowolony pali mi ok 2,5-3 l ale idzie mi 80km/h a jak jezdziłęm 50km/h to jeszcze mniej ok 1,9 l na 100km,drugi atut to ma super przyśpieszenie i jest bez awaryjny a jeśli coś ci się zepsuje możez kupić tą częśc za niską kwote:)Na początku psuł mi się ale stwierdziłem że się sam biore za niego i mam przejechane ponad 10 tyś km od czasu 2 tyś km nie psuł mi się wcale własciwie tylko pasek poszedł i sprzęgło ale to sam popsułem heh 😀 wady to przedewszystkim owiewki bardzo słabe gwinty i bardzo szybko się bedą zrywać jeśli bedziesz je odkręcał ale jeśli nic nie bedziesz ruszał bedą ci służyć:)Kolejna wada to serwis najlepiej nie dawaj na przeglądy bo oni ci go bardziej popsująprzynajmniej moje jest takie zdanie:)Co prawda droższy jest od Torosa o jakieś 150-200 zł ale naprawdw Warto polecam 🙂
13 kwietnia 2012 dnia 14:22 #55612Nie ukrywam, że km będę robił dużo bo coś około 600-700 na miesiąc.
13 kwietnia 2012 dnia 14:23 #55613aha toros to to samo co tops zapomniałęm dodać prawie to samo:)
13 kwietnia 2012 dnia 14:25 #55616jak bedziesz dbał to bedzie Ci służył ja jeżdze codziennie do szkoły bo mieszkam na zadupiu:D Przez 1 sezon przejechałem ok 8 tyś bez awaryjnie jak już nie dawałem do serwisu:)
13 kwietnia 2012 dnia 14:34 #55619zipptopss – dzięki wielkie za odpowiedź tego właśnie oczekiwałem.
Czy mój wzrost/waga nie będa problemem: 187cm/80kg
13 kwietnia 2012 dnia 14:43 #55621Przy takim wzroście jest trochę ciasno ale jeździć się da. Najlepiej jak przed zakupem przymierzysz się do sprzętu i sam zobaczysz jak się siedzi.
13 kwietnia 2012 dnia 15:38 #55626Jedni z tych sprzętów szydzą inni sobie je chwalą , kiedys gdzies ktos napisał ze jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co się ma. Silnik jak na taki pułap cenowy jest świetny ale nie sugeruj sie co ktos wyżej napisał że ma jakies zabójcze przyspieszenie przyspieszenia to on nie ma w ogóle. Jestesmy w podobnej sytuacji ja tez kupiłem chiński wytwór tylko mam troche dalej do pracy, i powiem ci że to zabójcze przyspieszenie wygląda tak że nie masz czym traktora wyprzedzić bo dzisiejsze traktory latają 50km/h. Ale dla chcącego nic trudnego zawsze mozna go trochę rozdłubać i będzie pomykał, na pewno z silnika będziesz zadowolony, wyjeżdżasz z domu i wiesz ze wrócisz, nie wiem jak w tym modelu ale mój skuter miał a właściwie jeszcze jedną ma, beznadziejne opony po deszczu przy niewielkiej prędkości na byle jakim zakręcie można gębę pozdzierać bo się slizgają jak na lodzie. A tak poza tym to słabo spasowane plastiki, ale czego chcieć od skuterka za 1600zł, Nie posiadam i nie jeździłem modelami które podałeś ale według mnie to jedyną wadą tego np f16 jest jego rozmiar jak dla mnie jest po prostu za mały innych wad jak za 1600zł raczej nie ma.
13 kwietnia 2012 dnia 15:56 #55628az tak ciasno samemu jak sie jedzie to nie jest a jak juz zaczną bolec plecy to można sie oprzec o kufer i ale jazda we dwie osoby zaznaczam szczupłe to juz masz kolana przed kierownica i masakra bo on ma zaledwie 160 pare cm a te wieksze to około 196 cm
13 kwietnia 2012 dnia 17:05 #55650jak bedzie jezdził samemu bez drugiej osoby to sięspokojnie zmiesci jak z dwoma bedzie ciasno ale to skuter nie samochód 🙂
13 kwietnia 2012 dnia 17:32 #55652No to jednak Toros 🙂 Jutro jadę do reala zakupić… nawet z dostawą do domu mają 😀
13 kwietnia 2012 dnia 18:01 #55658Od razu kup sobie moduł odblokowany bo ci ciśnienie skoczy jak z raz zajedziesz do pracy zablokowanym skuterkiem(w sumie blisko nie masz), ja zablokowanym nowiutkim przejechałem jakieś 100 metrów i miałem dość rozpędziłem się chyba do 30km/h i znudziło mi sie czekać bo kupiłem skuter wydałem pieniadze zeby mieć czym tanio do pracy dojeżdżać a okazało się że nie mam czym z podwórka wyjechać bo praktycznie do pieszych nie mam startów no może takiego zwykłego pieszego to bym jeszcze prześcignął ale jak by pieszy miał te kije do chodzenia jak to tam się nazywa trekkingowe (czy coś takiego) to już takiemu pieszemu pewnie bym smród z tych kii wąchał:) dopiero na drugi dzień bo jak mi go kurier przywiózł to był już wieczór, kupiłem nowy moduł i jakoś tam to próbowało się dopiero poruszać do przodu.
13 kwietnia 2012 dnia 18:59 #55672enter ten pan chce skuter nie zawodny a kto wie na jaki trafi model jak go odblokuje od razu to mu się zacznie sypać podstawa to dotarcie:)Przez pierwsze 1500 km nie zdejmuj blokad pózniej przerwij różowy kabelek i ci starczy mi idzie na orwanym kabelku idzie 85:))
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.