Problem ze ssaniem (odpalaniem zimnego skutera)

Dodaj nowy temat na forum

! Forum Serwis Problem ze ssaniem (odpalaniem zimnego skutera)

Ten temat zawiera 12 odpowiedzi, ma 6 głosów i był aktualizowany ostatnio przez Zdjęcie profilowe getas getas 8 lata, 7 miesiące temu.

Oglądasz 10 postów - 1 przez 10 (z 13 łącznie)
  • Autor
    Wpisy
  • #54270 Odpowiedź
    Zdjęcie profilowe getas
    getas
    Użytkownik
    • Postów: 9

    Witam. Niedawno kupiłem skuter LJ50QT-4. Od początku był problem ze źle podłączonymi światłami. Pojechałem do serwisu i po godzince majstrowania we wiązce kabli mechanicy uporali się z problemem.
    Jakoś od tamtego czasu mam problem z odpalaniem zimnego skutera. Poszperałem popatrzałem nieco w necie i wyczytałem że może być to wina rozregulowanego gaźnika. Kombinowałem z bogatą i ubogą mieszanką ale nie widzę różnicy. Sprawdziłem napięcie na elektrozaworze ssania- plus miernika do żółtego a minus do zielonego przewodu. Po odpaleniu pojawiło się ujemne napięcie które rosło wraz z obrotami. Odkręciłem elektrozawór i po odpaleniu i przygazowaniu igła zaworu nie poruszyła się w żadną stronę.
    Czy przypadkiem mechanicy nie pochrzanili nic z wiązką i nie popsuli mi ssania? Czy napięcie nie powinno być dodatnie?
    Nie podłączyłem zaworu na krótko do akumulatora bo nie chciałbym go uszkodzić i dla tego nie jestem w stanie powiedzieć czy ów zawór działa.

    Skuterem przejechałem jakieś 300km, do serwisu w obie strony mam 60km, a przy 500km muszę udać się na przegląd gwarancyjny który kosztuje ponad 100zł dla tego chciałbym pomęczyć się z tym problemem we własnym zakresie 😉

    Liczę na pomoc.
    Kamil

    #54271 Odpowiedź
    Zdjęcie profilowe romet727p10
    romet727p10
    Użytkownik
    • Postów: 471

    Kolega mojego taty miał dokładnie to samo. Wymieniliśmy elektrozawor ssania i było dalej to samo.. rozebraliśmy cały skuter okazało się że myszy poprzegryzały jakieś kable pod owiewką. Sprawdź czy mechanicy nie podłaczyli źle jakiś kabelków 😉

     
    Czytaj
    REKLAMA

    NOWY MOTOCYKL BMW R 18.

    Nowy R 18 sięga do naszej historii oraz ikonicznych cech, które konsekwentnie rozwijaliśmy przez lata. Rezultat: pełen charakteru z cruiser z największym silnikiem typu bokser, jaki kiedykolwiek zbudowaliśmy i ponadczasowymi elementami designu, takimi jak np. biała podwójna linia w R 18 First Edition.
    #54284 Odpowiedź
    Zdjęcie profilowe Kapuchon
    Kapuchon
    Użytkownik
    • Postów: 2 689

    Podepnij elektrozawór ssania do akumulatora ( biegunowość obojętna ) i sprawdź czy i o ile wysuwa się igła. Daj temu na wysunięcie się z 5 min i zmierz.

    Ja w Korkach Nie Stoję !
    [IMG]http://www.motostat.pl/user_images/45071/icon3.png[/IMG]
    #54301 Odpowiedź
    Zdjęcie profilowe getas
    getas
    Użytkownik
    • Postów: 9

    OK. Jutro rano sprawdzę zawór i dam znać.

    #54320 Odpowiedź
    Zdjęcie profilowe getas
    getas
    Użytkownik
    • Postów: 9

    Sprawdziłem i igła wysunęła się może o jakieś… 2mm. Wysunięcie wyglądało tak jak na zdjęciu poniżej

    Po podłączeniu na krótko postanowiłem skręcić całość i po odpaleniu skuter przez chwilę nie miał mocy a już po momencie zachowywał się normalnie…. co było dziwne bo spodziewałem się zamulania…

    Wrzucam film pokazujący zachowywanie się skutera przy odpalaniu na zimno.
    http://www.youtube.com/watch?v=0DOZ4Zu5G6o

     
    Czytaj
    REKLAMA

    KUFER MOTOCYKLOWY VBOX ZA 172,51 PLN. Ekspresowa wysyłka.

    Uniwersalny kufer motocyklowy 29L ze zintegrowanym odblaskiem. Komplet wraz z podstawą do łatwej instalacji.

    #54326 Odpowiedź
    Zdjęcie profilowe Daro
    Daro
    Użytkownik
    • Postów: 24

    Witam
    Mam tak samo problem z Rometem 747 Eco
    jedynie co pomaga to przytkanie dopływu powietrza do filtra,zapali normalnie aczkolwiek nie zawsze
    przed zapłonem jeszcze trzy,cztery razy ruszenie manetka gazu
    i tez nie wiem co jest pojadę na pierwszy przegląd po 300km możne coś serwisanci wymyślą.
    z tego co się dowiedziałem na forum to gaźnik do regulacji

    Daro
    #54330 Odpowiedź
    Zdjęcie profilowe Michalk001
    Michalk001
    Użytkownik
    • Postów: 1 646

    Dajcie albo iglicę o 1 rowek niżej w celu wzbogacenia mieszanki albo z boku gaźnika śrubka od składu mieszanki o pół obrotu wykręcić (lepsze rozwiązanie). Chwila roboty a problemy znikną.

    Zipp Salmo: przebieg 57459km: sezon 2010 – 3321km, sezon 2011 – 6870km, sezon 2012 – 7467km, sezon 2013 – 8130km, sezon-2014 – 8840km, sezon 2015 – 6887km, sezon-2016 – 7081km. sezon 2017 – 3855km. sezon 2018 – 3991km. sezon 2019 – 1007km.
    #54409 Odpowiedź
    Zdjęcie profilowe Daro
    Daro
    Użytkownik
    • Postów: 24

    i jak getas odpowiedz Michalk001 co do regulacji śrubki na gazniku usuną problem z odpaleniem zimnego silnika?

    Daro
    #54414 Odpowiedź
    Zdjęcie profilowe barteklodz
    barteklodz
    Użytkownik
    • Postów: 783

    Michalk001 napisał:

    śrubka od składu mieszanki o pół obrotu wykręcić

    wkręcić
    wykręcając zubożamy mieszankę

    jałowe obroty na ilu trzyma ?
    ustaw w granicach 2tys po dobrym rozgrzaniu

    Kymco B&W 170
    #54421 Odpowiedź
    Zdjęcie profilowe getas
    getas
    Użytkownik
    • Postów: 9

    regulacja gaźnika w żaden sposób nie pomaga. Próbowałem z ubogą i bogatą mieszanką. Bez zmian.
    Jałowe obroty ustawiłem na około 1800 na rozgrzanym silniku.
    Gdy jest zimny to, jak już wspomniałem, obroty wariują (tak jak na filmie)

Oglądasz 10 postów - 1 przez 10 (z 13 łącznie)
Odpowiedz do: Problem ze ssaniem (odpalaniem zimnego skutera)
Informacje o Tobie: