nowy skuter – problem z odpaleniem

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    oliho
    Użytkownik
    • 8
    • 23Postów:

witam ,
    Jakiś czas temu kupiłem sobie swój pierwszy skuter – jest to motowell retrosa 50 . Ma przejechane niewiele – ok .100km . Do dnia dzisiejszego nie miałem z nim absolutnie żadnych problemów. Skuterem dojeżdżam codziennie do pracy – w obie strony jakieś 14 km. w piątek zrobiłem tak samo , jednak z powodu silnych opadów deszczu musiałem skuter zostawić w garażu w pracy.
    Dziś chciałem nim pojechać do domu i niestety miałem problemy z odpaleniem , nawet nożne odpalenie nie chciało zagrać . Po paru ” kopach” silnik w końcu wystartował . przejechałem jakieś 3 km i skuter zgasł na skrzyżowaniu .
    Tak więc odprowadziłem skuterka na chodnik i tam próby uruchomienia . Elektrycznie bez skutku , po tym 3 kopy na rozruch nożny a następnie znów rozrusznik i skuter ożył.
    Jednak na początku muliło go dość poważnie .

Co może być tego przyczyną?

kubamaster123
    Użytkownik
    • 9
    • 41Postów:

Różne mogą być przyczyny np. to ze zgasł to może masz źle wyregulowany gaźnik. A to że nie chciał odpalić może być akumulator, chociaż wątpie aby rozładował się przez jeden dzień.

oliho
    Użytkownik
    • 8
    • 23Postów:

dodam ,ze po „podpompowaniu” kopką skuter zapalał już z rozrusznika .

Skuter stał w garażu na bocznej stopce od piątku rano do dnia dzisiejszego do 16 .Czy to że stał na bocznej może mieć wpływ na to że są problemy z odpaleniem ? Zawsze pod domem zostawał na centralnej podnóżce .

kubamaster123
    Użytkownik
    • 9
    • 41Postów:

Nie raczej to nie powinno tego spowodować. Jeżeli skuter nie był jakoś wielce obciążony to ta stópka nie ma nic z tym wspólnego. Może rzeczywiście w takim razie akumulator się troszkę rozładował przy takiej pogodzie i zmianie temperatury. Spróbuj go przez jakiś czas odpalać na kopkę żeby się podładował. Rozrusznik za dużo ładowania bierze 😀

Michalk001
    Uczestnik
    • 12
    • 1 646Postów:

Czasem paliwo wyparowuje po kilku dniach stania i wtedy zanim silnik zaciągnie to trzeba trochę pokopać. W skuterach są kraniki podciśnieniowe i zanim silnik wytworzy niższe ciśnienie i zawór się otworzy to mija kilka chwil.

mxx_rs
    Użytkownik
    • 14
    • 706Postów:

Ja bym zaczął od sprawdzenia akumulatora – czy trzyma napięcie i ładowania. Jak tu jest ok trzeba będzie szukać dalej.

BTW wybacz, że się czepiam ale tak jak kupiłem regał a nie regała tak kupiłem skuter a nie skutera 🙂

andrzej2310
    Uczestnik
    • 0
    • 315Postów:

Na nóżce bocznej może być czujnik do odcinania zapłonu tak że nie zapalisz silnika jak stoi na bocznej nóżce, oglądnij tam kable przy tym czujniku.

oliho
    Użytkownik
    • 8
    • 23Postów:

Czujnik faktycznie jest w tej nóżce ,ale ja zapalam po schowaniu nóżki.

Sorry za tego „skutera” 😉

Może faktycznie jest tak ,ze paliwo trochę się ulotniło bo po próbach „kopania” silnik wystartował.
    Bardziej niepokoi mnie to ,że zgasł po przejechaniu ok. 3 km , a jak już go z powrotem odpaliłem to był przez chwilę taki dość zamulony.

Będę to sprawdzał bo od jutra pogoda ma się zrobić do jeżdżenia 😉

Wielkie dzięki za dotychczasowe rady.

kubamaster123
    Użytkownik
    • 9
    • 41Postów:

Spoko po to jest to forum żeby pomóc

andrzej2310
    Uczestnik
    • 0
    • 315Postów:

oliho napisał:

Czujnik faktycznie jest w tej nóżce ,ale ja zapalam po schowaniu nóżki.
    Sorry za tego „skutera” 😉
    Może faktycznie jest tak ,ze paliwo trochę się ulotniło bo po próbach „kopania” silnik wystartował.
    Bardziej niepokoi mnie to ,że zgasł po przejechaniu ok. 3 km , a jak już go z powrotem odpaliłem to był przez chwilę taki dość zamulony.
    Będę to sprawdzał bo od jutra pogoda ma się zrobić do jeżdżenia 😉
    Wielkie dzięki za dotychczasowe rady.

Przejechałeś 3 km może skuter był jeszcze na ssaniu, potem elektrozawór ssania zadziałał i skuter zgasł, spróbuj mu trochę podnieść wolne obroty,

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button