Derbi GPR 50 Racing 2006 nie odpala z rozrusznika
- This topic has 11 odpowiedzi, 2 głosy, and was last updated 4 years, 2 months temu by
Jeż Jerzy.
-
AutorWpisy
-
2 marca 2019 dnia 01:57 #657963
Witam.
Mam Derbi GPR 50 Racing z 2006r. Problem leży w tym że motor nie odpala z rozrusznika. Na popych odpala za każdym razem. Wymiana cewko-modułu nie pomogła.
W motorze wymieniany był silnik na nowy wiec nie doszukiwałbym się w nim problemu.
Proszę o jakieś wskazówki.
Dzięki2 marca 2019 dnia 03:10 #657966moze za wolno kręci, może spadek napięcia podczas pracy rozrusznika jest tak duży że nie starcza na zasilenie zapłonu (akumulator, regulator, prądnica)
2 marca 2019 dnia 10:32 #657981Ok dzięki. Sprawdze to.
A mogłbyś napisać jak naprawia się te napięcie?
Chodzi o to że mam troche ograniczony budżet a mechanik kazał wymienić ten cewko-moduł i 100zl w błoto więc nie chcę znowu utopić bezsensu pieniędzy.2 marca 2019 dnia 12:06 #657982wymienia sie przez wymiane wadliwego elementu. ale najpierw trzeba ocenić który jest wadliwy.
Może zacznik od podpięcia sporego i sprawnego akumulatora i zobacz co bedzie. A jak to nie akumulator to już niestety ocena rozrusznika i/lub zabawa z miernikiem elektrycznym lub podmienianie kolejnych elementów2 marca 2019 dnia 15:42 #657990Stary akumulator oddalem jak kupowalem nowy.
2 marca 2019 dnia 16:02 #657991to jakis samochodowy podpinaj. może masz taki starter akumulatorowy albo ktos ma. no coś muszisz wyeliminować.
jeżeli uważasz że rozrusznik kręci szybko to podepnij miernik na zasilanie moduły i patrz ile tam jest napięcia jak chodzi rozrusznik… albo czy jest iskra jak kręci rozrusznik2 marca 2019 dnia 17:46 #657992Ok dzieki za pomoc.
Napisze jak cos ruszy22 marca 2019 dnia 18:34 #659274Wiec tak. Mechanik wymienil rozrusznik i zaczal lepiej krecic. Odpalil normalnie postal chwile i zgasl. Okazalo sie ze z chlodnicy wyciekal plyn. Po naprawie chlodnicy wszystko jest prawie ok.
No wlasnie prawie bo mam jesen problem.
Jak pojezdze troche i zgasze motor lub sam zgasnie(ucze sie jezdzic😀) to nie chce pozniej odpalic z rozrusznika i musze odpalac na pchniecie. Jak chwile pochodzi i go zgasze to odpala normalnie z rozrusznika.
Nie wiem czy to moja wina czy jakas wada lub cecha motocykla.22 marca 2019 dnia 19:18 #659280zmierz kompresje. może tam gar pada. a może to tylko kwestia regulacji.
kopniak i „popych” od odpalania na rozrusznik odróżniają dwie rzeczy:
– kopniak i popych nie obciazają instalacji elektrycznej (a rozrusznik potęznie)
– kopniak i „popych” odpala gwałtowniej.. tzn silnik wchodzi na wyższe obroty wiec więcej wybaczy niedomagań typu słabsza kompresja, uciekająca kompresja, zła mieszanka…itd23 marca 2019 dnia 13:26 #659336probowalem odpalic dzisiaj i znowu nie odpala z rozrusznika. Odpalil na popych postal chwile na dwujce z wcisnietym sprzeglem i zgasl.
24 marca 2019 dnia 01:35 #659353Mam male pytanie. Zalozmy ze masz racje z ta kompresja. Czy jak uda mi sie go ogarnac tak zeby podjechac do mechanika(moze byc pare km) to czy nic sie wiecej nie uszkodzi?
24 marca 2019 dnia 18:17 #659369Zapomnialem napisac ze silnik jest nowy, prawie swiezo po remoncie wiec kompresja powinna byc ok.
Dzisiaj znowu sprobowalem go odpalic. Z rozrusznika nie odpalił, na popych tak.
Bez dodawania gazu tracił moc i gasł, wiec posiedzialem na nim 5min i lekko dodawalem gazu zeby go podtrzymac. Wrzucilem luz, puscilem gaz i juz nie gasl sam. Zgasilem silnik, sprobowalem z rozrusznika i odpalil.
Pochodzil chwile, wylaczylem ssanie i znowu sprobowalem odpalic ale bez ssania. Odpalil znowu z rozrusznika. Zrobilem rundke po osiedlu, zgasilem, poszedlem na minute do domu i znowu nie chcial odpalic z rozrusznika. -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.