Derbi GPR 50 Racing 2006 nie odpala z rozrusznika

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    Jeż Jerzy
    Uczestnik
    • 1
    • 8Postów:

Witam.
    Mam Derbi GPR 50 Racing z 2006r. Problem leży w tym że motor nie odpala z rozrusznika. Na popych odpala za każdym razem. Wymiana cewko-modułu nie pomogła.
    W motorze wymieniany był silnik na nowy wiec nie doszukiwałbym się w nim problemu.
    Proszę o jakieś wskazówki.
    Dzięki

Wombat
    Moderator
    • 55
    • 22 167Postów:

moze za wolno kręci, może spadek napięcia podczas pracy rozrusznika jest tak duży że nie starcza na zasilenie zapłonu (akumulator, regulator, prądnica)

Jeż Jerzy
    Uczestnik
    • 1
    • 8Postów:

Ok dzięki. Sprawdze to.
    A mogłbyś napisać jak naprawia się te napięcie?
    Chodzi o to że mam troche ograniczony budżet a mechanik kazał wymienić ten cewko-moduł i 100zl w błoto więc nie chcę znowu utopić bezsensu pieniędzy.

Wombat
    Moderator
    • 55
    • 22 167Postów:

wymienia sie przez wymiane wadliwego elementu. ale najpierw trzeba ocenić który jest wadliwy.
    Może zacznik od podpięcia sporego i sprawnego akumulatora i zobacz co bedzie. A jak to nie akumulator to już niestety ocena rozrusznika i/lub zabawa z miernikiem elektrycznym lub podmienianie kolejnych elementów

Jeż Jerzy
    Uczestnik
    • 1
    • 8Postów:

Stary akumulator oddalem jak kupowalem nowy.

Wombat
    Moderator
    • 55
    • 22 167Postów:

to jakis samochodowy podpinaj. może masz taki starter akumulatorowy albo ktos ma. no coś muszisz wyeliminować.
    jeżeli uważasz że rozrusznik kręci szybko to podepnij miernik na zasilanie moduły i patrz ile tam jest napięcia jak chodzi rozrusznik… albo czy jest iskra jak kręci rozrusznik

Jeż Jerzy
    Uczestnik
    • 1
    • 8Postów:

Ok dzieki za pomoc.
    Napisze jak cos ruszy

Jeż Jerzy
    Uczestnik
    • 1
    • 8Postów:

Wiec tak. Mechanik wymienil rozrusznik i zaczal lepiej krecic. Odpalil normalnie postal chwile i zgasl. Okazalo sie ze z chlodnicy wyciekal plyn. Po naprawie chlodnicy wszystko jest prawie ok.
    No wlasnie prawie bo mam jesen problem.
    Jak pojezdze troche i zgasze motor lub sam zgasnie(ucze sie jezdzic😀) to nie chce pozniej odpalic z rozrusznika i musze odpalac na pchniecie. Jak chwile pochodzi i go zgasze to odpala normalnie z rozrusznika.
    Nie wiem czy to moja wina czy jakas wada lub cecha motocykla.

Wombat
    Moderator
    • 55
    • 22 167Postów:

zmierz kompresje. może tam gar pada. a może to tylko kwestia regulacji.
    kopniak i „popych” od odpalania na rozrusznik odróżniają dwie rzeczy:
    – kopniak i popych nie obciazają instalacji elektrycznej (a rozrusznik potęznie)
    – kopniak i „popych” odpala gwałtowniej.. tzn silnik wchodzi na wyższe obroty wiec więcej wybaczy niedomagań typu słabsza kompresja, uciekająca kompresja, zła mieszanka…itd

Jeż Jerzy
    Uczestnik
    • 1
    • 8Postów:

probowalem odpalic dzisiaj i znowu nie odpala z rozrusznika. Odpalil na popych postal chwile na dwujce z wcisnietym sprzeglem i zgasl.

Jeż Jerzy
    Uczestnik
    • 1
    • 8Postów:

Mam male pytanie. Zalozmy ze masz racje z ta kompresja. Czy jak uda mi sie go ogarnac tak zeby podjechac do mechanika(moze byc pare km) to czy nic sie wiecej nie uszkodzi?

Jeż Jerzy
    Uczestnik
    • 1
    • 8Postów:

Zapomnialem napisac ze silnik jest nowy, prawie swiezo po remoncie wiec kompresja powinna byc ok.

Dzisiaj znowu sprobowalem go odpalic. Z rozrusznika nie odpalił, na popych tak.
    Bez dodawania gazu tracił moc i gasł, wiec posiedzialem na nim 5min i lekko dodawalem gazu zeby go podtrzymac. Wrzucilem luz, puscilem gaz i juz nie gasl sam. Zgasilem silnik, sprobowalem z rozrusznika i odpalil.
    Pochodzil chwile, wylaczylem ssanie i znowu sprobowalem odpalic ale bez ssania. Odpalil znowu z rozrusznika. Zrobilem rundke po osiedlu, zgasilem, poszedlem na minute do domu i znowu nie chcial odpalic z rozrusznika.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button