Zipp Xrace 50 vs Romet RR 50

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    Piotrek01
    Użytkownik
    • 1
    • 4Postów:

Witam, który jest waszym zdaniem jest lepszy zipp czy romet ?
    motorower będzie mi słuzył do jazdy do szkoły i w okolicach domu.
    Proszę nie pisać o uzywanych, ponieważ juz podjąłem decyzję 🙂 , i chcę wybrać pomiędzy tymi dwona 😉

TheMiqlaq
    Użytkownik
    • 58
    • 688Postów:

Poza wyglądem nie różnią się niczym. Technicznie to ten sam motorower. Romet ma po prostu troche więcej plastiku i jest troche cieższy. Psuć się jako tako raczej nie psują, są względnie wygodne. Wszystko zależy od ciebie i twojego gustu :). Ja osobiście brałbym raczej Romka bo ścigacze to to co gimbusy lubią najbardziej 😉 (tak jestem gimbusem :)). Jeździłem troche na motorku z tym silniczkiem i musze powiedzieć że to całkiem przyjemny motor. Wibracje występują w pewnym zakresie obrotów, co może byc denerwujące, ale poza tym większych wad nie stwierdzono. Dobry dół obrotów, słabiutka góra – jak to w 4t. Na starcie kolega bierze mnie i moją Yamaszkę TZR (2T POWER!) swoim GB Streetem, ale po jakichś 20 metrach wącha moje gęste spaliny o zapachu 98 mieszanej z Castrolem ;). Jest to też napewno ekonomiczny motor. Jak będziesz jeździł spokojnie, to 2l ci wciągnie :). Wiru w baku nie robi, w przeciwieństwie do mojego kochanego 2 suwa :D.

degename
    Uczestnik
    • 8
    • 988Postów:

TheMiglaq – Siedziałem na obu, jeździłem na obu, porównywałem je gdy stały obok siebie – uwierz mi, one nie mają nic wspólnego oprócz silnika i kraju pochodzenia.

madi
    Uczestnik
    • 21
    • 5 786Postów:

Romet bierze motorki z fabryki Senke a Zipp, Keeway itp z Lifana i innych tak więc to nie są identyczne pojazdy.

degename
    Uczestnik
    • 8
    • 988Postów:

A tak w ogóle to nikt nie spojrzał nawet na ramę Rometa RR50

harekop
    Użytkownik
    • 31
    • 530Postów:

Ja bym brał Rometa 🙂

Lukario
    Użytkownik
    • 7
    • 1 187Postów:

i do romka od razu bym kupił silnik 125 ^^ bo pasuje 😉

degename
    Uczestnik
    • 8
    • 988Postów:

Ale mówisz o silniku z pionowym czy poziomym cylindrem?

Lukario
    Użytkownik
    • 7
    • 1 187Postów:

chodziło mi o poziomy 139fmb

Piotrek01
    Użytkownik
    • 1
    • 4Postów:

Dziękuję za odpowiedzi 🙂
    niby to samo ale napewno sa małe szczególy jak np. w zipp pro 50 –
    obrotomierz, długie światła.
    Ogólnie to dzięki za pomysł z silnikiem 125 cm3 , ale będe miał motorek tylko do szkoły i tak sobie do jazdy , więc nie potrzebuje jakiś dużych prędkości jak poleci max 70-75 to będzie ok 😉
    a czy przy wadze ok 85-90 kg i przy 174 pojedzie tyle romet i zipp ?

TheMiqlaq
    Użytkownik
    • 58
    • 688Postów:

Z bólem serca może pojedzie ;). Jak jeździłem GB 72 ccm kolegi to do 70 km/h jakoś leciało, potem nic się nie działo 😉

Może rzeczywiście się pomyliłem z tym porównaniem ;). Chińczyk chińczykowi nie równy.

Piotrek01
    Użytkownik
    • 1
    • 4Postów:

Kurde 🙁 jak na 72 ccm max 70 km/h to na 50 ccm pewnie 55-60 🙁
    To w ogóle opłaca mi sie kupować motorower ?
    niby ma 16 lat ale nie opłaca mi sie robić a1 🙁

lisu7
    Użytkownik
    • 55
    • 835Postów:

A która fabryka lepsza czyli z której są lepsze produkty?Tak z ciekawości pytam:D

Piotrek01
    Użytkownik
    • 1
    • 4Postów:

pomoże ktoś ? 🙂

TheMiqlaq
    Użytkownik
    • 58
    • 688Postów:

Lisu – lepsza fabryka to chyba jednak chyba ta, która zaopatruje w części Rometa. Skądś się ta większość udziału Romka na polskim rynku jednośladów musiała wziąść. 🙂

Na serii taki Romek albo Zipp lecą jakieś 70-80 km/h. Większy cylek daje lepsze przyśpieszenie i niewielki skok v-maxu. W 4 suwach jest to raczej mniej odczuwalne niż w 2 suwach. Wszystko jednak zależy od tego czy dobrze dotrzesz itp. Należy pamiętać że liczniki lubią sobie troszkę pokłamać i wydaje mi się że z 80 km/h może zrobić się 65 ;).

O odnośnie A1 – to wszystko zależy od ciebie. Jakbyś zrobił prawko mógłbyś rozglądać się za czymś co jako tako jeździ, a nie się snuje np. Honda CBR. Mało pali, ma 10 sekund do 100 km/h, leci te 120 przez co nie zamulasz na drodze, i napewno da więcej funu z jazdy niż taki Romet. Do tego sama marka – Honda. Bezawaryjność i wygoda to to co skośnoocy cenią sobie najbardziej. Jeśli spalanie nie grałoby dla ciebie roli, to zastanowiłbym się nad jakiś 2T. Dla przykładu mogę podać ci 3 motorki: Aprilia RS 125, Cagiva Mito 125, Yamaha TZR 125. Mają mocne, generujące ok 30 km silniczki od Rotaxa, które pozwalają się rozpędzić w sprzyjających warunkach nawet do 180 km/h, przy 6 sek do 100 ;). Jednak już w takim wypadku coś za coś. Spalanie jest conajmniej 2 razy większe niż w przypadku CBR. W przypadku 125 jednak musiałbyś zdecydować się raczej na coś używanego, co nie oznacza gorszego. Zadbaną CBR znajdziesz na Alledrogo za nawet 4 tyś, a mocarne 2T za coś koło 5. Jest jeszcze trzecia opcja – nowy chińczyk 125 ccm. Dość awaryjny, mało pali, jedzie gorzej niż CBR ;).

Wszystko tutaj zależy od ciebie. Podaj budżet jaki możesz na motorek przeznaczyć.

Albert
    Użytkownik
    • 0
    • 2Postów:

Powinieneś wybrać rometa bo: wygląd,ramy gładkie i cieżkie o czym swiadczy to ze jest zrobiony ze metalu a niem dupnego aluminum co sie na ko0lanie da skrzywić.fajne światła nie ma sie co psuć ja go mam od 1,5 roku i nic ,powtarzam nic nie pękło nic nie stuka puka.moim zd powinieneś wybrać rometaRR nie pożałujerz.

Albert
    Użytkownik
    • 0
    • 2Postów:

Powinieneś wybrać rometa bo: wygląd,ramy gładkie i cieżkie o czym swiadczy to ze jest zrobiony ze metalu a niem dupnego aluminum co sie na ko0lanie da skrzywić.fajne światła nie ma sie co psuć ja go mam od 1,5 roku i nic ,powtarzam nic nie pękło nic nie stuka puka.moim zd powinieneś wybrać rometaRR nie pożałujerz.

barti98
    Użytkownik
    • 1
    • 26Postów:

Mimo wszytsko ja mam Torosa El Clasico jest on produkowany przez Zipp-a ale moj kolega ma Rometa i o wiele lepszy przynajmniej tak mi sie wydaje i szybszy i zrywniejszy 🙂 Zipp to jedno wielkie G ze tak powiem

Kuba102
    Użytkownik
    • 1
    • 4Postów:

siemaka. bierz rometa :D. ja mam, nie nazekam chodz przed kupnem tak jak Ty nie moglem wybrac z posrod dwóch. Mój romecik ma fajną lampe tylnio, i caly jest fajny ma wade licznik mu szaleje nie pokazuje predkosci ale przymknijmy oko ;D zip fascynowal mnie swoimi szerokimi oponami ale i tak wybralem rometa ;D

DeelBeat
    Użytkownik
    • 15
    • 340Postów:

Też chciałem brać drugiego chinola, jednak zdecydowałem się kilka dni temu na Yamahę DT 80 lc2, po którą jadę w środę, ewentualnie w sobotę.

Co do Twojego pytania… Ja bym wziął Xrace’a. Dlaczego? Powodem jest wygląd. Motorower wygląda jak śliczny street.
    Romet RR… Cóż, niby „ścigacz”, ale za mała pojemność oraz prędkość jak na taką budę.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button