Zakup Yamahy Cygnus 125 – warto?
- This topic has 21 odpowiedzi, 8 głosów, and was last updated 11 years, 3 months temu by
dostawcy.
- AutorWpisy
- 31 stycznia 2012 dnia 16:23 #48904
Byłem dziś obejrzeć swój pierwszy mocniejszy (125ccm) skuter. Niestety – używany – ale tylko na taki mnie stać.
W każdym razie do rzeczy:
Skuter sprowadzony z Francji w maju 2011 roku. Rok produkcji 2006. Garażowany (przynajmniej u obecnego właściciela). Przebieg: 16tyś z kawałkiem. Plastiki w dobrym stanie, nie połamane ani nie poobdrapywane. Właściciel bez ogródek mówi, że skuter przyjechał do Polski po przewróceniu. Szkody to do wymiany migacz i prawa klamka hamulca. Wymienione na markowe części – paragon i opakowania są.
Po zakupie zmieniony był olej i regulowane zawory (są kwity).
Niestety, nie były wymieniane rolki w wariatorze i pasek (pewnie są oryginalne).Do zmiany tylna opona – pomału ucieka z niej powietrze (podobno w ciągu miesiąca do zera).
Akurat miałem przyjemność oglądać odpalanie po dłuższym postoju. Właściciel myślał, że nie odpali z rozrusznika i przyniósł prostownik. Na szczęście nie był on konieczny – skuter wystartował o własnych siłach. Na początku trochę się dławił ale złapał temperaturę i zaczął ładnie chodzić. Stał podobno odpalany od końca sezonu.
Właścicielem jest miłośnik motocykli (startuje zawodowo w wyścigach cross’ów), podobno skuter był dla żony ale ona nie chce jeździć. Dzieci ma za małe żeby próbowały dosiadać skuter (4-5 lat na “oko”).
Maszyna po puszczeniu kierownicy jedzie na wprost, nie ściąga, przy hamowaniu również. Hamulce żyleta (100 razy lepsze niż w chińczyku, którego posiadam). Całe oświetlenie działa.
Cena za skuter to 3500zł.
Powiedzcie, czy warto? Czy coś jeszcze sprawdzić przed zakupem? W chwili obecnej mam rezerwację do czwartku na ten sprzęt.
Aha – jest to wersja na gaźniku, chłodzona powietrzem, ze wskazówkowymi a nie elektronicznymi zegarami (czyli starszy model).
31 stycznia 2012 dnia 17:33 #48910ja Ci pasuje do dobra cena
silnik prosty, gorzej z częściami, tylko na zamówienie31 stycznia 2012 dnia 20:07 #48922Myślę, że warto.
Kupuj i wrzucaj fotki 🙂31 stycznia 2012 dnia 20:40 #48924madi napisał:
Myślę, że warto.
Kupuj i wrzucaj fotki 🙂Myślę, że się zdecyduję. Dziś się nim przejechałem – kopa ma niesamowitego w porównaniu do mojego chińskiego 72ccm.
Silnik 125 w tym Cygnusie może nie za duży ale za to “buda” lekka i koła małe to ładnie się zbiera.
Wydaje mi się, że na miasto wystarczająco.A najważniejszy element “za” zakupem to płaska podłoga pod nogami, więc spokojnie na zakupy do marketu można jechać 🙂
Zastanawia mnie tylko ta tylna opona, w jakim przedziale cenowym powinienem jej szukać aby była przyzwoita?
I pewnie pasek z rolkami będzie kosztował kilka złotych?
Ceny części znam – ale tylko do chińczyków, markowe skutery to dla mnie nowość 🙂31 stycznia 2012 dnia 21:04 #4892516 tyś to jeszcze nie przebieg na wymianę paska, mój w 50-tce ma 15 tyś i jeszcze z 5 tyś albo i lepiej pośmiga 🙂
Oponę powinieneś kupić w przedziale 150-250. Szukaj jakiegoś Dunlopa lub innej dobrej firmy.2 lutego 2012 dnia 12:51 #48994madi napisał:
16 tyś to jeszcze nie przebieg na wymianę paska, mój w 50-tce ma 15 tyś i jeszcze z 5 tyś albo i lepiej pośmiga 🙂
Oponę powinieneś kupić w przedziale 150-250. Szukaj jakiegoś Dunlopa lub innej dobrej firmy.No to kupiłem 🙂
Za 3500zł.
Sprawdzony w serwisie skuter, przebieg wyszło że oryginalny, plastiki nie poniszczone itp.
Do tego postanowiłem zostawić skuter w tym serwisie, żeby przygotowali go do sezonu, czyli:
– wymiana oleju przekładniowego i silnikowego
– wymiana paska i rolek wariatora
– wymiana świecy
– wyczyszczenie i regulacja gaźnika
– regulacja zaworów
– wymiana opony tylnej (Dunlop)Za wszystko razem czyli części + robocizna: 580zł.
Czy dużo, czy mało nie wiem – ale wolałem zostawić to przy markowym skuterze profesjonalistom. Sam dalej będę grzebał przy chińczykach 🙂
Na zdjęciach jak widać nie ma plastiku pod siedzeniem i dywanika pod nogami – ale wszystko jest 🙂 Zdjęte były tylko do oględzin przed zakupem.
2 lutego 2012 dnia 13:26 #48996Ładny skuterek, z przodu trochę podobny do Agility 🙂 Gratuluję zakupu.
2 lutego 2012 dnia 18:04 #49012Fajny zakup maszynka super i jak się nie mylę będą pasować pewne części z Zipp Vega.
Gdyby nie super silnik były by podobne.2 lutego 2012 dnia 18:13 #49013Zapomniałem zapytać czy możesz popstrykać to cudo od środka tzn silnik
elektrykę tylne amorki.
Mocowanie silnika.
Rozumiem że już rejestrujesz go na motor.2 lutego 2012 dnia 23:43 #49036zajrzyj do zacisku czy go korozja nie bierze
tak samo gaźnik
jest troszkę zabawy z ratowaniem5 lutego 2012 dnia 19:05 #49223Melonier napisał:
Zapomniałem zapytać czy możesz popstrykać to cudo od środka tzn silnik
elektrykę tylne amorki.
Mocowanie silnika.
Rozumiem że już rejestrujesz go na motor.Jak tylko będę go miał w garażu to chętnie porobię zdjęcia (w tym tygodniu zapewne).
A co do rejestracji – on jest teraz zarejestrowany jako motorower 50ccm jakimś cudem, ale postaram się to “odkręcić”.
26 lutego 2012 dnia 07:38 #50584klekocix napisał:
Melonier napisał:
elektrykę tylne amorki.
Mocowanie silnika.
Rozumiem że już rejestrujesz go na motor.Jak tylko będę go miał w garażu to chętnie porobię zdjęcia (w tym tygodniu zapewne).
A co do rejestracji – on jest teraz zarejestrowany jako motorower 50ccm jakimś cudem, ale postaram się to “odkręcić”.Witaj, napisz coś więcej o tym skuterze jak sie sprawuje? jestem na kupnie coś większego i ten też biorę pod uwagę.
26 lutego 2012 dnia 17:58 #50628andrzej2310 napisał:
klekocix napisał:
Melonier napisał:
elektrykę tylne amorki.
Mocowanie silnika.
A co do rejestracji – on jest teraz zarejestrowany jako motorower 50ccm jakimś cudem, ale postaram się to “odkręcić”.Witaj, napisz coś więcej o tym skuterze jak sie sprawuje? jestem na kupnie coś większego i ten też biorę pod uwagę.
Wiele do powiedzenia na jego temat nie mam 🙂 Posiadam go miesiąc czasu, przez ten czas przejechałem 10km przy mrozie -20 stopni i ostatnio 2 razy, raz kilka km i raz 20km.
Do plusów:
– mocny (choć dla mnie wszystko co będzie mocniejsze od mojej 50@70ccm)
– hamulce o niebo lepsze niż w chińczykach, do tego lżej działają
– bardzo ładnie trzyma się obranego toru jazdy, przy 80km/h puszczam kierownicę jedną ręką i jedzie idealnie na wprost
– spory bagażnik pod siedzeniem mieszczący kask ze szczęką
– bardzo wygodne zawieszenieMinusy:
– horrendalnie drogie ceny oryginalnych akcesoriów (przednia szyba “midi” – 500zł, stelaż bagażnika – 400zł)
– zbyt krótkie jak dla mnie (180cm wzrostu) lusterka (widzę własne ramiona a nie samochody za mną)Ogólnie to to samo co Zipp Vega, tylko nie made in china a made in japan 🙂
26 lutego 2012 dnia 18:27 #50629Miałem okazję się kawałek tym cudem bryknąć, bardzo fajne odejście 😀 Bagażnik duży, no i ta jakość Yamahy-czego chcieć więcej? 😀
26 lutego 2012 dnia 18:45 #50630Wielkie dzięki, ja pod uwagę biorę jego wagę że jest lekki i pojemny schowek, moja jazda to przeważnie po mieście.
26 lutego 2012 dnia 19:05 #50632I do tego na pewno się nada, ja również przy wzroście ponad 180cm nie mogłem narzekać na brak miejsca na nogi, chowałem całe.
27 lutego 2012 dnia 19:51 #506625 marca 2012 dnia 05:32 #51370A co myślicie o tym modelu yamahy?
http://otomoto.pl/yamaha-x-max-125-M2845473.html
nie koniecznie chodzi o to ogłoszenie tylko o ten model, trochę ciężki,13 kwietnia 2012 dnia 05:40 #55570klekocix dlaczego sprzedajesz CYGNUSA ?
13 kwietnia 2012 dnia 06:47 #55571andrzej2310 napisał:
klekocix dlaczego sprzedajesz CYGNUSA ?
A gdzie jest napisane że on sprzedaje cygnusa? ;d
13 kwietnia 2012 dnia 06:58 #55574Ryglos napisał:
andrzej2310 napisał:
klekocix dlaczego sprzedajesz CYGNUSA ?A gdzie jest napisane że on sprzedaje cygnusa? ;d
Tak, Cygnus jest prawdopodobnie do sprzedania – niestety “samo życie” 🙁
4 września 2012 dnia 14:31 #79313Powiedz dlaczego sprzedałeś Cygnusa?
- AutorWpisy
- Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.