Zakup Yamahy Cygnus 125 – warto?

Wyświetla 1 wpisy z $
  • Autor
    Wpisy
    klekocix
    Użytkownik
    • 54
    • 485Postów:

Byłem dziś obejrzeć swój pierwszy mocniejszy (125ccm) skuter. Niestety – używany – ale tylko na taki mnie stać.

W każdym razie do rzeczy:

Skuter sprowadzony z Francji w maju 2011 roku. Rok produkcji 2006. Garażowany (przynajmniej u obecnego właściciela). Przebieg: 16tyś z kawałkiem. Plastiki w dobrym stanie, nie połamane ani nie poobdrapywane. Właściciel bez ogródek mówi, że skuter przyjechał do Polski po przewróceniu. Szkody to do wymiany migacz i prawa klamka hamulca. Wymienione na markowe części – paragon i opakowania są.
    Po zakupie zmieniony był olej i regulowane zawory (są kwity).
    Niestety, nie były wymieniane rolki w wariatorze i pasek (pewnie są oryginalne).

Do zmiany tylna opona – pomału ucieka z niej powietrze (podobno w ciągu miesiąca do zera).

Akurat miałem przyjemność oglądać odpalanie po dłuższym postoju. Właściciel myślał, że nie odpali z rozrusznika i przyniósł prostownik. Na szczęście nie był on konieczny – skuter wystartował o własnych siłach. Na początku trochę się dławił ale złapał temperaturę i zaczął ładnie chodzić. Stał podobno odpalany od końca sezonu.

Właścicielem jest miłośnik motocykli (startuje zawodowo w wyścigach cross’ów), podobno skuter był dla żony ale ona nie chce jeździć. Dzieci ma za małe żeby próbowały dosiadać skuter (4-5 lat na “oko”).

Maszyna po puszczeniu kierownicy jedzie na wprost, nie ściąga, przy hamowaniu również. Hamulce żyleta (100 razy lepsze niż w chińczyku, którego posiadam). Całe oświetlenie działa.

Cena za skuter to 3500zł.

Powiedzcie, czy warto? Czy coś jeszcze sprawdzić przed zakupem? W chwili obecnej mam rezerwację do czwartku na ten sprzęt.

Aha – jest to wersja na gaźniku, chłodzona powietrzem, ze wskazówkowymi a nie elektronicznymi zegarami (czyli starszy model).

barteklodz
    Użytkownik
    • 0
    • 783Postów:

ja Ci pasuje do dobra cena
    silnik prosty, gorzej z częściami, tylko na zamówienie

madi
    Uczestnik
    • 21
    • 5 786Postów:

Myślę, że warto.
    Kupuj i wrzucaj fotki 🙂

klekocix
    Użytkownik
    • 54
    • 485Postów:

madi napisał:

Myślę, że warto.
    Kupuj i wrzucaj fotki 🙂

Myślę, że się zdecyduję. Dziś się nim przejechałem – kopa ma niesamowitego w porównaniu do mojego chińskiego 72ccm.
    Silnik 125 w tym Cygnusie może nie za duży ale za to “buda” lekka i koła małe to ładnie się zbiera.
    Wydaje mi się, że na miasto wystarczająco.

A najważniejszy element “za” zakupem to płaska podłoga pod nogami, więc spokojnie na zakupy do marketu można jechać 🙂

Zastanawia mnie tylko ta tylna opona, w jakim przedziale cenowym powinienem jej szukać aby była przyzwoita?
    I pewnie pasek z rolkami będzie kosztował kilka złotych?
    Ceny części znam – ale tylko do chińczyków, markowe skutery to dla mnie nowość 🙂

madi
    Uczestnik
    • 21
    • 5 786Postów:

16 tyś to jeszcze nie przebieg na wymianę paska, mój w 50-tce ma 15 tyś i jeszcze z 5 tyś albo i lepiej pośmiga 🙂
    Oponę powinieneś kupić w przedziale 150-250. Szukaj jakiegoś Dunlopa lub innej dobrej firmy.

klekocix
    Użytkownik
    • 54
    • 485Postów:

madi napisał:

16 tyś to jeszcze nie przebieg na wymianę paska, mój w 50-tce ma 15 tyś i jeszcze z 5 tyś albo i lepiej pośmiga 🙂
    Oponę powinieneś kupić w przedziale 150-250. Szukaj jakiegoś Dunlopa lub innej dobrej firmy.

No to kupiłem 🙂

Za 3500zł.

Sprawdzony w serwisie skuter, przebieg wyszło że oryginalny, plastiki nie poniszczone itp.

Do tego postanowiłem zostawić skuter w tym serwisie, żeby przygotowali go do sezonu, czyli:

– wymiana oleju przekładniowego i silnikowego
    – wymiana paska i rolek wariatora
    – wymiana świecy
    – wyczyszczenie i regulacja gaźnika
    – regulacja zaworów
    – wymiana opony tylnej (Dunlop)

Za wszystko razem czyli części + robocizna: 580zł.

Czy dużo, czy mało nie wiem – ale wolałem zostawić to przy markowym skuterze profesjonalistom. Sam dalej będę grzebał przy chińczykach 🙂

Na zdjęciach jak widać nie ma plastiku pod siedzeniem i dywanika pod nogami – ale wszystko jest 🙂 Zdjęte były tylko do oględzin przed zakupem.

madi
    Uczestnik
    • 21
    • 5 786Postów:

Ładny skuterek, z przodu trochę podobny do Agility 🙂 Gratuluję zakupu.

Melonier
    Użytkownik
    • 0
    • 99Postów:

Fajny zakup maszynka super i jak się nie mylę będą pasować pewne części z Zipp Vega.
    Gdyby nie super silnik były by podobne.

Melonier
    Użytkownik
    • 0
    • 99Postów:

Zapomniałem zapytać czy możesz popstrykać to cudo od środka tzn silnik
    elektrykę tylne amorki.
    Mocowanie silnika.
    Rozumiem że już rejestrujesz go na motor.

barteklodz
    Użytkownik
    • 0
    • 783Postów:

zajrzyj do zacisku czy go korozja nie bierze
    tak samo gaźnik
    jest troszkę zabawy z ratowaniem

klekocix
    Użytkownik
    • 54
    • 485Postów:

Melonier napisał:

elektrykę tylne amorki.
    Mocowanie silnika.

Jak tylko będę go miał w garażu to chętnie porobię zdjęcia (w tym tygodniu zapewne).

A co do rejestracji – on jest teraz zarejestrowany jako motorower 50ccm jakimś cudem, ale postaram się to “odkręcić”.

andrzej2310
    Uczestnik
    • 0
    • 315Postów:

klekocix napisał:

Melonier napisał:
    elektrykę tylne amorki.
    Mocowanie silnika.

Jak tylko będę go miał w garażu to chętnie porobię zdjęcia (w tym tygodniu zapewne).
    A co do rejestracji – on jest teraz zarejestrowany jako motorower 50ccm jakimś cudem, ale postaram się to “odkręcić”.

Witaj, napisz coś więcej o tym skuterze jak sie sprawuje? jestem na kupnie coś większego i ten też biorę pod uwagę.

klekocix
    Użytkownik
    • 54
    • 485Postów:

andrzej2310 napisał:

klekocix napisał:

Melonier napisał:
    elektrykę tylne amorki.
    Mocowanie silnika.

Witaj, napisz coś więcej o tym skuterze jak sie sprawuje? jestem na kupnie coś większego i ten też biorę pod uwagę.

Wiele do powiedzenia na jego temat nie mam 🙂 Posiadam go miesiąc czasu, przez ten czas przejechałem 10km przy mrozie -20 stopni i ostatnio 2 razy, raz kilka km i raz 20km.

Do plusów:
    – mocny (choć dla mnie wszystko co będzie mocniejsze od mojej 50@70ccm)
    – hamulce o niebo lepsze niż w chińczykach, do tego lżej działają
    – bardzo ładnie trzyma się obranego toru jazdy, przy 80km/h puszczam kierownicę jedną ręką i jedzie idealnie na wprost
    – spory bagażnik pod siedzeniem mieszczący kask ze szczęką
    – bardzo wygodne zawieszenie

Minusy:
    – horrendalnie drogie ceny oryginalnych akcesoriów (przednia szyba “midi” – 500zł, stelaż bagażnika – 400zł)
    – zbyt krótkie jak dla mnie (180cm wzrostu) lusterka (widzę własne ramiona a nie samochody za mną)

Ogólnie to to samo co Zipp Vega, tylko nie made in china a made in japan 🙂

Vezyr
    Użytkownik
    • 18
    • 2 406Postów:

Miałem okazję się kawałek tym cudem bryknąć, bardzo fajne odejście 😀 Bagażnik duży, no i ta jakość Yamahy-czego chcieć więcej? 😀

andrzej2310
    Uczestnik
    • 0
    • 315Postów:

Wielkie dzięki, ja pod uwagę biorę jego wagę że jest lekki i pojemny schowek, moja jazda to przeważnie po mieście.

Vezyr
    Użytkownik
    • 18
    • 2 406Postów:

I do tego na pewno się nada, ja również przy wzroście ponad 180cm nie mogłem narzekać na brak miejsca na nogi, chowałem całe.

klekocix
    Użytkownik
    • 54
    • 485Postów:

Vezyr napisał:

I do tego na pewno się nada, ja również przy wzroście ponad 180cm nie mogłem narzekać na brak miejsca na nogi, chowałem całe.

Dorzucę kilka fotek dla zainteresowanych 🙂

andrzej2310
    Uczestnik
    • 0
    • 315Postów:

A co myślicie o tym modelu yamahy?
    http://otomoto.pl/yamaha-x-max-125-M2845473.html
    nie koniecznie chodzi o to ogłoszenie tylko o ten model, trochę ciężki,

andrzej2310
    Uczestnik
    • 0
    • 315Postów:

klekocix dlaczego sprzedajesz CYGNUSA ?

a123659
    Uczestnik
    • 35
    • 2 527Postów:

andrzej2310 napisał:

A gdzie jest napisane że on sprzedaje cygnusa? ;d

klekocix
    Użytkownik
    • 54
    • 485Postów:

Ryglos napisał:

andrzej2310 napisał:

A gdzie jest napisane że on sprzedaje cygnusa? ;d

Tak, Cygnus jest prawdopodobnie do sprzedania – niestety “samo życie” 🙁

dostawcy
    Użytkownik
    • 3
    • 337Postów:

Powiedz dlaczego sprzedałeś Cygnusa?

Wyświetla 1 wpisy z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button