wywala mi bezpiecznik

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
  • #212446 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    elo
    mam problem bo wywala mi bezpiecznik w skuterze zauważyłem to że podczas jazdy gdy włączę kierunkowskaz to mi wywala go a jak na wyłączonym silniku włączę kierunkowskaz to nic się nie dzieje tak jak jadę po wymianie bezpiecznika to mi go nie wywala przez jakiś czas nawet jak kierunek włączę a później go wywala ;/ co to może być? jakieś rady?

    #212447 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    regulator napięcia sprawdź.
    masz moze miernik prądu? taki z ekranikiem pokrętłem? to sprawdź ile ma aku na wyłączonym silniku volt a włącz silnik przegazuj i zobacz czy rośnie voltarz. jak będzie rosło powyżej 15v to sprawdź regulator napięcia.

    REKLAMA

    SCORPION EXO 520 AIR

    Zobacz co oferuje najlepszy kask motocyklowy w segmencie.

    #212448 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    mam miernik tylko wiesz na które ustawić te pokrętło bo pełno tam tego jest a ja w elektryce jestem zielony 😀

    mam taki

    #212449 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    no i ten będzie dobry, ale jak go ustawqic to juz ci nie powiem.

    #212450 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    DC prąd stały AC prąd przemiećnny V na końcu znaczy, że opcje są do pomiaru Voltów a to DCA to pomiar Amperów przy prądzie stałym.
    te 20, 200, 1000 itd to po prostu zakres pomiaru, jak w skuterze masz instalacje 12v ustawiasz pokrętło w lewo na to DCV i na liczbę 20 i tyle ;p

    #212451 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    zrobiłem tak jak mówił Mafioz to wyszło mi na wyłączonym silniku 12.75 a jak włączyłem silnik to skakało i max na najwyższych obrotach było 15.30 więc co jestą 😛

    mafioz dostałeś piwo za wytłumaczenie.

    #212452 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    no trochę za duzo jest.

    #212453 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    czyli coś regulator? a i on ma słabe ładowanie ale to już od dawna że prawie nie ładuje raz uda mi się odpalić z rozrusznika i już później nic bo siły nie ma zakręcić.

    #212454 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    na zgaszonym jest ok, jak włączysz silnik to normalne że napięcie skacze, u mnie w keeway bodajże do 14v skakało.
    Według mnie ładowanie ma ok skoro skacze do 15v, może aku padnięteż
    Nie wiem jakie napięcie ma być dokładnie na włączonym silniku, ale na pewno skacze powyżej 12v.

    #212455 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    aku nowe kupione w kwietniu 😉

    tylko nie wiem coś jest mam nowy prostownik czy tam ładowarkę i podłączam moje aku do niego to zamiast coś pokazywać na tym wskaźniku naładowania na prostowniku to on nic ;/

    #212456 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    Wtrącę swoje 5 groszy, jako syn elektronika. Napięcie na włączonym silniku jest jak najbardziej prawidłowe 😉
    Wina leży na regulatorze napięcia, który pewnie albo się popierniczył, że cały czas daje napięcie trochę za duże(stopniowo pali bezpiecznik) lub czasem działa dobrze, tylko na chwilę głupieje(i pali bezpiecznik od ręki). Sprawdź napięcie przy nim(na regulatorze powinny być wybite właściwie wartości napięć) i pewnie będziesz musiał go wymienić 😉

    [ Dodano: 14-08-2010, 15:41 ]

    kamikadze51293 napisał:

    tylko nie wiem coś jest mam nowy prostownik czy tam ładowarkę i podłączam moje aku do niego to zamiast coś pokazywać na tym wskaźniku naładowania na prostowniku to on nic ;/

    Tam jest dioda zapalająca się w chwili naładowania, taką To do dupy taka ładowarka 😉 Aku najlepiej ładować prostownikiem z wskaźnikiem amperażu 😉
    O taki:

    I jak wartość amper dojdzie do max dla twojego akumulatora, to wtedy kończysz ładowanie 😉

    #212457 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    nie nie ma właśnie tej diody tylko co pokazałeś na obrazku jest taki wskaźnik i on cały czas stoi na zero. ;/

    a powiedz mi jak sprawdźić ten regulator napięciaż

    #212458 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    a nie wymieniałes ostatnio zarowek ?

    #212459 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    no wymieniłem obie żarówki lecz ok miesiąc temu i nic nie było

    #212460 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    Zrób tak. Czerwony kabel od miernika wepnij pod wejście COM w mierniku. Ustaw pokrętło na pozycję 10A. Odepnij + od akumulatora ( ten czerwony kabel), Czewony kabel od miernika podłącz to + akumulatora a czarny do czerwnonego kabla ze skutera. W tym momęcie miernik będzie wkazywał pobór prądu.
    Załącz silnik i obserwuj miernik, Jeżeli wartość podbieranego prądu waha się w granicach tylu amper co wpięty bezpiecznik lub czasem przekracza jego wartość to znak że coś robi zwarcie. Wtedy należy szykać przyczyn odpinając raz żarówki które chodzą, później klakson, przerywacz migaczów, przekaźnik od rozrusznika kończąc na regulatorze napięcia

    Napięcie nie ma nic do rzeczy.

    I jak wartość amper dojdzie do max dla twojego akumulatora, to wtedy kończysz ładowanie

    Nie wiem co za prostownik używasz ale ja znam prostoniki które działają na odwrót. Tzn jeżeli akumulator jest wyczerpany wtedy pobiera najwięcej prądu, jeżeli naładowany wskazówka powinna osiąć na granicy 0

    #212461 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    JacoPL napisał:

    Nie wiem co za prostownik używasz ale ja znam prostoniki które działają na odwrót. Tzn jeżeli akumulator jest wyczerpany wtedy pobiera najwięcej prądu, jeżeli naładowany wskazówka powinna osiąć na granicy 0

    Mam jakiś taki w domu i zawsze tak ładowałem i jest dobrze 😛

    #212462 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    spoko tak tylko zwróciłem uwagę 😀

    #212463 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    LOL xD

    Już wiem dlaczego xD Bo z tyłu na obudowie jest wybite „CCCP” 😆

    #212464 Reply
    Anonim
    Gość
    • 4 505
    • Postów: 85 314
    • Postów: 89 819

    Ha na to masz odpowiedź xD
    A kolega kamikadze jak tam idzie ?

Wyświetla 1 wpisów z $
Odpowiedz na: wywala mi bezpiecznik
Twoje informacje:




Back to top button