wypadek , czy wszystko ok?jak hamować w deszczu

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    wodka85
    Użytkownik
    • 31
    • 211Postów:

siema , mialem dzis wypadek moją yamaha cygnus x , tzn jechałem w deszczu i przed światłami dosyć ostro zahamowałem wpadłem w poślizg i sie wywróciłem na bok , skuter oprócz zadrapań na prawym boku się wyłaczyl , chwilę później próbowalem go odpalić jednak palila sie kontrolka silnika i nie zapalił , ale po przekręceniu stacyjki jeszcze raz , odpalił za pierwszym razem z przysicku i pojechałem jakieś 10km do domu. na pierwszy rzut oka wszystko wygląda okej więc czy powinienem się martwić?
    a i przy okazji, jeźdze już ponad 3 miesiące skuterem,ale nauki nigdy nie za wiele,więc pytam sie doświadczonych jak najlepiej hamować na deszczu gdy asfalt jest bardzo ślizgi?

wodka85
    Użytkownik
    • 31
    • 211Postów:

dodam ze z przodu mam tarczówkę a z tyłu bęben , dosyć słaby bęben

Baniak
    Użytkownik
    • 1
    • 102Postów:

Najlepiej będzie jak siądziesz tak aby środek ciężkości był bardziej na tylne koło ale bez przesady. Hamuj używając tylnego/obu hamulców

Podkręć śrubę w bębnie i będzie elegancko hamować 🙂

wodka85
    Użytkownik
    • 31
    • 211Postów:

nie wiem zbytnio gdzie jest ta śruba , mógłbyś dać jakieś wskazówki?

Im_Jurek
    Użytkownik
    • 4
    • 484Postów:

śruba jest od strony przekładni na tylnym kole ( taka dźwigienka) – a w deszczu hamuj tyłem i delikatnie( i tak do 20 km/h musisz uważać by nie hamować za mocno, ewentualnie kup większą oponę na tył – chyba najlepsza opcja

siwypln
    Użytkownik
    • 23
    • 204Postów:

Wystarczy poszukać trochę…
    Tu masz fajny artykuł
    http://www.skuterowo.com/skuterem-w-deszczu-bezpieczenstwo-i-technika-jazdy/

barteklodz
    Użytkownik
    • 0
    • 783Postów:

w deszczu więcej tylnego hamulca używaj i jeździj wolniej
    w skuterze ciężko ocenić czy się koło blokuje

Im_Jurek
    Użytkownik
    • 4
    • 484Postów:

jak musisz często jeździć w deszczu – to zainwestuj w większe opony deszczówki ( są takie – mają wzór podobny do samochodowych ) – one dają naprawdę dużo- pod kołami masz asfalt, a nie wodę

DooOminO
    Użytkownik
    • 56
    • 1 610Postów:

W deszczu sie poprostu wolniej jezdzi ew. ja hamuje slizgiem tzn bokiem..

wodka85
    Użytkownik
    • 31
    • 211Postów:

dzieki , teraz podregulowalem srubke przy przekłani , nie dokrecilem jej do końca ale tak na wyczucie , zrobilem pare kólek u mnie w dalszym ciagu deszcz pada, ale hamowanie awaryjne przy 48km/h dziala okej , a samo hamowanie tylnim jest bez zarzutu , teraz bede tylko tylniego przy deszczu używal 🙂

ArtekToros
    Użytkownik
    • 3
    • 481Postów:

powodzenia, człowiek całe życie sie uczy

roomcajz
    Uczestnik
    • 17
    • 1 073Postów:

najważniejsze żeby prosto jechał. co do hamowania to najlepiej jest poćwiczyć żeby najlepiej wyczuć sprzęt, ale w deszczu przy hamowaniu awaryjnym gleba jest prawie murowana. samym tylnym hamuje się bardzo kiepsko, droga hamowania wydłuża sie kilkukrotnie i w sytuacji awaryjnej na pewno nie wystarczy. najlepszym rozwiązaniem (jeśli nie jedynym sensownym w takim wypadku) jest posiadanie ABS-u

TheMiqlaq
    Użytkownik
    • 58
    • 688Postów:

Przy ślizgu jest możliwość skrzywienia ramy, ale raczej nie w skuterze, a przynajmniej nie przy takich prędkościach :). Ja po ślizgu w deszczu na Hurricanie zacząłem trochę wolniej jeździć i wcześniej hamować. W sumie nie widze sensu w zasuwaniu 70 km/h a potem na 10 m przed skrzyżowaniem hamować ;).

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button