POMOCY ! czy niepełnoletni moze kupić skuter na siebie ??

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    Botek
    Użytkownik
    • 79
    • 188Postów:

czy przy wypisywaniu umowy kupna skutera musze mieć dowód osobisty jezeli nie jestem pełnoletni? Czy wogóle moge kupić skuter jako osoba nie pełnoletnia ?

skuterowe24
    Użytkownik
    • 5
    • 46Postów:

Jak nie masz dowodu os to może byc paszport. Najlepiej bedzie jak zadzwonisz do swojego wydziału komunikacji i zapytaj sie czy niepełnoletni moze zarejestrowac skuter.

Botek
    Użytkownik
    • 79
    • 188Postów:

Ja nie chce go rejestrować tylko chcę go kupić a mam 16 lat i nie wiem czy jak tam pojade sam to czy mi go sprzeda czy musze mieć dowód do spisania umowy?

Anonim
    Nieaktywny
    • 82
    • 3 102Postów:

Jeśli kupisz na siebie automatycznie musisz go na siebie zarejestrować.
    Możesz ewentualnie drugą lub trzecią osobę dopisać jako współwłaściciela. Osoba nieletnia również może mieć dowód osobisty.
    I lepiej kup go na siebie lub zrób się współwłaścicielem, wtedy już pracujesz na zniżki ubezpieczeniowe.

Botek
    Użytkownik
    • 79
    • 188Postów:

czyli jak mam 16 lat i mam dowód tymczasowy to bez problemu moge skuter w umowie pisać na siebie ?

Anonim
    Nieaktywny
    • 180
    • 3 133Postów:

Jeżeli kupujesz używany to na umowie kupna sprzedaży dajesz”
    rodzaj i numer dokumentu – paszport polski/legitymacja szkolna, wydana przez: Wojewoda Mazowiecki/Dyrektor szkoły im. nanana nr. 23

Jeżeli skuter nowy z salonu/tesco/reala/allegro/karfura to prosisz u nich tam aby na fakturze vat były twoje dane – i tu podajesz.

Skuter możesz zarejestrować na siebie jednak na papierze potrzebna jest zgoda ojca, zgoda matki, oraz jeden z rodziców musi być z tobą w wydziale komunikacji – normalnie masz na dowodzie rej. tylko swoje dane itp. Skuter możesz sprzedać przed 18 rokiem życia, tylko na umowie KS z nabywcą podpisujesz się ty, a pod tobą twój rodzic.

Koszt rejestracji 111,50 zł + koszt OC, który wynosi 117 zł na miejscowość Warszawa, zwyżka za wiek poniżej 26 lat.
    Pakiet OC+AC+NNW 5tys. złotych na mnie (16 lat) + zwyżka za wiek + zwyżka za Warszawę wynosił 249 zł. Oczywiście wszystko w PZU.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button