Toros F16 reakcja na gaz

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

I stało się:) Bezawaryjny jak dotąd F16 zepsuł się. a mianowicie: rano jak codzień pojechałem nim do szkoły. Po szkole chcę go odpalić z rozrusznika- akumulator wyzionął ducha ( w domu okazało się że + się popuścił). No więc odpalam z kopa. Zapalił i wtedy prawie zero reakcji na gaz (tak jakby nie dostawał paliwa). Jakimś cudem po odpaleniu i odrazu daniu gazu dojechałem do domu(choć zaczął szarpać). Jak narazie sprawdzony gaźnik. Była w nim lekko krzywa iglica. wyprostowałem ją i zaczął normalniej pracować ale też przerywał. Teraz stoi i będzie czekał do soboty:) Więc moje pytanie jest takie: co do jasnej anielki mogło się stać?
    PS. Zaczął jeszcze tak jakby kichać . I sorry za tak długi post:) Podajcie jakieś opcje to jutro sprubóje coś pogrzebać:)

statorable
    Uczestnik
    • 17
    • 226Postów:

Przedmuchać dysze i kanały sprężonym powietrzem?

Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

statorable napisał:

Przedmuchać dysze i kanały sprężonym powietrzem?

2 razy. Jeszcze iglica była lekko krzywa. Trochę ją wyprostowałem i poprawiło się na moment, a teraz to ani z miejsca nie ruszy. Po dodaniu gazy słychać że chce ruszyć ale nie może. A może winnym jest kranik? Jak go wogóle sprawdzić?

kuba90876
    Użytkownik
    • 30
    • 1 103Postów:

Jaki kolor ma świeca ? filtry czyste ? suche ?

Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

Na świece szczerze mówiąc nie patrzyłem:) Mieszanka była dobra. Rano wszystko było w porządku. Dopiero po południu coś mu odbiło:) A czy 3300 km dla świecy to dużo?

kuba90876
    Użytkownik
    • 30
    • 1 103Postów:

A może pod szkołą ktoś ci coś zrobił ze skuterem?

Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

kuba90876 napisał:

A może pod szkołą ktoś ci coś zrobił ze skuterem?

,,Parking o powierzchni 3mx2m mamy przed oknem klasy więc cały czas go widze:)

Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

Zastanawia mnie dlaczego po dodaniu gazu silnik ,,kaszle.

Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

A czy powodem może być moduł lub świeca?

Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

Pomoże ktoś?

michal98
    Użytkownik
    • 64
    • 501Postów:

Najpierw sprawdź świecę.

Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

Dobra. Dowiedziałem się kilku rzeczy:
    1. Paliwo do świecy-jest
    2. Iskra jest.
    3. Zapłonu brak:(
    Pokręciłem trochę śrubkami na gaźniku i niby coś chwyta ale nie chce zapalić:( Czy może to być związane z zaworami?

Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

Ktoś coś doradzi?

Chinol_180
    Uczestnik
    • 2
    • 638Postów:

Musisz mniej kręcić, a więcej czytać. ;P

Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

Chinol_180 napisał:

Musisz mniej kręcić, a więcej czytać. ;P

Jak pomożesz to chętnie przeczytam i dopiero zakręcę:)

monterglass
    Użytkownik
    • 6
    • 107Postów:

Witam. Sprawdź membranę czy jest szczelna tzn w całości nie dziurawa. Jak na zimnym nie odpala, to zawory wypadałoby ustawić. Ja z kaszlaniem skuta miałem w tym sezonie taki problem z kolo 2 miesiące i nic nie pomagało, w koncu kupiłem w necie japonski gaznik i problem znikł, a jazda to sama przyjemność. Moje problemy zaczęły sie od zamoczenia filtru powietrza podczas jazdy w deszcz. Wymiana gabki i czyszczenie gaźnika zbytnio nie pomagało, po wymianie gaźnika wszystko sie uspokoiło.

Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

Membrana w porządku, gaźnik czysty, filtry czyste.

monterglass
    Użytkownik
    • 6
    • 107Postów:

Jesli rzeczywiscie jest tak jak piszesz, to stawiam na zawory i na gaznik. Dobrze ustawione zawory to podstawa i wypadałoby od czasu do czasu sprawdzic np. co 2000km.

Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

No ale rano wszystko wporządku, a po południu zawory do regulacji albo gaźnik? Jeśli plus przy akumulatorze się odkręcił(ale połączenie było przez śrubkę) to mogło się coś spalić? Regulator napięcia albo moduł?

Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

Dobra, myśliwiec zapalił:) Tylko teraz tak: trzeba go trzymać na ful gazie bo ani nie zapali. Jak zapali to dymi na białawo. Wygląda to tak jakby nie dostawał powietrza. To co doradzacie?

monterglass
    Użytkownik
    • 6
    • 107Postów:

W chinskim skuterze wszytko sie moze zdarzyć, tzn rano dobrze , wieczorem juz nie. Z tym dymieniem to tak jak jest to para to normalny objaw zwłaszcza przy takiej pogodzie, ale jak czuc olej i dym jest jakby niebieski to jest odp na problem. Uszkodzony pierscien+brak kompresji= problem z odpalaniem i dymienie. Chociaż najpierw próbował bym upewnic sie czy to nie wina gaźnika. Może masz możliwość założyć inny na próbę, np od kumpla, to wtedy na 100% juz bylo by wiadomo. Ja z gaznikiem meczylem sie dwa miesiace. Życzę powodzenia.

Michalk001
    Uczestnik
    • 12
    • 1 646Postów:

Sprawdź jeszcze moduł. Znajomemu odpalał normalnie, a po dodaniu gazu zaczynał szarpać i nierówno pracować. Winnym okazał się moduł. Skoro + był poluzowany to mogła być przyczyna uszkodzenia modułu.

Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

Na razie wszystko sprawdzone i działa jak powinno. Nie wiem co mu dolega:( Poszedł do mechanika i zobaczymy co powie.

Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

Dobra. Mechanik wymienił gaźnik, odpalił, ale gdy jechałem do domu to przyśpieszał i zwalniał. Dziś rano zapalił. Gdy chciałem jechać do szkoły to zero reakcji:( Czy mogą to być zbyt ciasno ustawione zawory? Listek 0.05 wchodził z oporem, a ma chodzić z oporem ale ma wejsć, nie? Teraz też zauważyłem że gdy dłużej próbować odpalić to strzela z tłumika. Doradzicie coś?:)

Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

A i czy iskra ma skakać po czubku świecy czy może być też w srodku ( w tym wgłębieniu)?

Michalk001
    Uczestnik
    • 12
    • 1 646Postów:

Tylko pomiędzy elektrodami, skoro iskra skaze w środku to ma przebicie. Do wymiany.

Lukario
    Użytkownik
    • 7
    • 1 187Postów:

u mnie też było tak że bez akumulatora skuter(baotian 4t) ledwo jeździł a wystarczyło że akumulator był podpięty i działało wszystko jak dawniej. co do iskry przede wszystkim musi być mocna kiedy jest mało widoczna wtedy są duże problemy z odpalaniem

Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

Tylko tak. świeca jest nowa(cewka też). Iskra jest na czubku tylko czasami pojawia się w środku. A czy może to być wina modułu? Nie chce znowu dawać go do mechanika, bo za gaźnik z wymianą i przeglądem zabuliłem 150zł!

peciula
    Użytkownik
    • 8
    • 143Postów:

nie może pojawiać się na “bokach”. Wyczyść ją wykałaczką i przedmuchaj sprężonym powietrzem.

Kristop
    Uczestnik
    • 38
    • 1 164Postów:

Dobra, odpaliłem:) Tylko teraz tak. Jedzie tylko 35:( Przy starcie ma moc a potem ją traci. I teraz takie pytanie: czy może to być tylko regulacja gaźnika (świeca czarna, ale sucha) czy może dolegać mu coś więcej?

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button