Toros F16 – problem z odpalaniem.

Dodaj nowy temat na forum

! Forum Serwis Toros F16 – problem z odpalaniem.

Ten temat zawiera 7 odpowiedzi, ma 4 głosy i był aktualizowany ostatnio przez Zdjęcie profilowe Deep_Nothingness Deep_Nothingness 5 lata, 3 miesiące temu.

Oglądasz 8 postów - 1 przez 8 (z 8 łącznie)
  • Autor
    Wpisy
  • #162621
    Zdjęcie profilowe Deep_Nothingness
    Deep_Nothingness
    Użytkownik
    • Postów: 538

    Witam!

    Od pewnego czasu borykam się z problemem w odpalaniu mojej kosiarki na zimnym silniku. Zanim, skierujecie mnie do przeszukania forum lub wujka Google, to od razu napiszę, że od kilku dni przeczesuję internet w poszukiwaniu odpowiedzi i jak na razie z mizernym efektem. Ale do rzeczy. Zgodnie z tytułem, moją maszyną jest Toros F16 (4T), przebieg niecałe 5200 km. Problem objawia się w praktycznej niemożliwości odpalenia pojazdu ze startera. W przypadku kopki, muszę przytrzymać gaz, tak do połowy i dopiero załapuje. Gdy skuterek jest ciepły, to generalnie odpala od kopa. Generalnie, bo i wtedy zdarza mu się mieć fochy. Z pewnością nie jest to problem z kompresją, gdyż tydzień temu wymieniłem mu cylinder wraz z tłokiem, a problem występuję nadal. Dla ułatwienia wypiszę to, czego już się dowiedziałem i sprawdziłem:

    – filtry – sprawdzone, powietrza regularnie czyszczony
    – świeca – wymieniona jakiś miesiąc temu, jest iskra
    – zawory – sprawdzone, są ok
    – rozrząd – sprawdzony, jest ok
    – gaźnik – wyregulowany, zresztą w ramach testu próbowałem odpalać zarówno na ubogiej jak i bogatej mieszance, bez efektu
    – ssanie – chwilę po odpaleniu, słychać, jak silnik dostaję obrotów, po od minucie może dwóch obroty spadają do jałowych, nie gaśnie, czyli działa
    – akumulator- sprawdzany na automatycznym prostowniku, pełen, nie ładuję
    – oleje – wymieniane regularnie, silnikowy trzy dni temu (Bel-Ray 10W40)

    Gdy skuter zostanie odpalony, to chodzi już normalnie, nie gaśnie, nie szarpie. Silnik ładnie ciągnie, po puszczeniu manetki gazu, czuć, jak hamuję silnikiem. Próbowałem odpalać z zatkanym filtrem powietrza, nie łapię, czyli nie ma nieszczelności.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.

    Było, ale się zmyło:
    Zipp Quantum RS
    Toros F16
    Keeway Hurricane
    Obecnie lata:
    Romet K125
    #162631

    luka24
    Użytkownik
    • Postów: 48

    Sprawdzałeś czy zawory nie przepuszczają?

     
    Czytaj
    REKLAMA

    SŁONECZNA OFERTA SUZUKI

    AdvertisementStreet czy Adventure? Teraz w tej samej cenie!
    #162645
    Zdjęcie profilowe Deep_Nothingness
    Deep_Nothingness
    Użytkownik
    • Postów: 538

    Owszem, sprawdzałem. Wszystko suchutkie, nic nie leci.

    Było, ale się zmyło:
    Zipp Quantum RS
    Toros F16
    Keeway Hurricane
    Obecnie lata:
    Romet K125
    #162652
    Zdjęcie profilowe Kristop
    Kristop
    Użytkownik
    • Postów: 1 162

    Hmm, może kiepskie połączenie z masą? Wiem że może to i niema wiele wspólnego, ale z chinolkiem wszystko może się dziać:)

    #162694
    Zdjęcie profilowe Deep_Nothingness
    Deep_Nothingness
    Użytkownik
    • Postów: 538

    Właśnie sprawdziłem masę. Wszystko wydaje się być ok. Kiedyś miałem problem z masą przy Zippie Quantumie RS, w wyniku czego ciągle paliło mi moduły, nawet podczas jazdy. Tutaj, jak już maszyna jest odpalona, to chodzi jak z nówka z fabryki.

    Było, ale się zmyło:
    Zipp Quantum RS
    Toros F16
    Keeway Hurricane
    Obecnie lata:
    Romet K125
     
    Czytaj
    REKLAMA

    UNIWERSALNE KUFRY BOCZNE. KOMPLET ZA 529,00 zł. Darmowa wysyłka

    Uniwersalne motocyklowe kufry boczne ADV wraz ze stelażami w zestawie. Wykonane z lekkiego, wytrzymałego i odpornego na uderzenia polipropylenu. Posiadają elementy odblaskowe. Zamykane na zamek. Dwa kluczyki w komplecie. Wysyłka w 24h.
    #162808
    Zdjęcie profilowe Deep_Nothingness
    Deep_Nothingness
    Użytkownik
    • Postów: 538

    Dzisiaj zauważyłem pewną ciekawostkę. Mianowicie, kiedy ruszę kopką (bez zapłonu) tak, ze dwa razy, to skuter odpala mi normalnie z CDI za pierwszym razem.
    Czyżby gaźnik się zapowietrzał?
    A może paliwo cofa się z gaźnika?

    Było, ale się zmyło:
    Zipp Quantum RS
    Toros F16
    Keeway Hurricane
    Obecnie lata:
    Romet K125
    #162810
    Zdjęcie profilowe Im_Jurek
    Im_Jurek
    Użytkownik
    • Postów: 484

    Raczej gaźnik może być nieszczelny , albo też przewody paliwowe ciulowe – wczoraj to przerabiałem na własnym przykładzie – dałem bardzo nieładne, bardzo grube i do tego porządne przewody z gatesa i zaraz lepiej odpala, na chińskich mi się zapowietrzał , bo te sobie najnormalniej w świecie, jak przystało na plastik stwardniały i nie dolegały do filtra dobrze.

    Polecam uformować końce przewodów na ciepło – dolegają z 2 x lepiej .

    ___________________________
    jeżeli pomogłem – obejrzy galerię
    [url=http://www.fodey.com/generators/animated/ninjatext.asp][img]http://r9.fodey.com/2227/8bf90065c61545eab2a5b9a9a3f88fc5.0.gif[/img][/url]
    #163019
    Zdjęcie profilowe Deep_Nothingness
    Deep_Nothingness
    Użytkownik
    • Postów: 538

    Problem rozwiązany. Winowajcą okazał się rozrusznik, który dokonał swojego żywota (zatarte szczotki, luzy na łożyskach). Wymieniłem na nowy i śmiga. Dziękuje, za wszystkie podpowiedzi.

    Było, ale się zmyło:
    Zipp Quantum RS
    Toros F16
    Keeway Hurricane
    Obecnie lata:
    Romet K125
Oglądasz 8 postów - 1 przez 8 (z 8 łącznie)

Ups... Musisz się zalogować, lub zarejestrować żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Przejdź do Rejestracja lub Logowanie