tgb corona – mały tuning

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Witam. Mam do wydania tak plus, minus 300zł i zastanawiam się w co zainwestować tą kasę tak aby zwiększyć w nim moc. Skuter to tgb pegasus corona (to samo co f409 tylko inna “buda”) serja, odblokowany ze sportowym tłumikiem. Zastanawiałem się nad cylkiem 70ccm, wariatorem sportowym albo sprzęgłem… Co najbardziej opłacałoby się kupić. Z góry thx

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

za 300zł to wario na początek

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Albo jak dobrze trafisz to jakiś tłumik w dobrym stanie używany

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:
    Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

No to ja bym brał Wariator Polini Speed Control

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Rzaparow, thx

a opłaca mi się montować stożek czy nie bardzo??

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Do seryjnego cylindra nie bardzo, bo trzeba będzie dać większą dysze, a seryjny filtr też jest bardzo dobry chcesz to wyjmij zwężki (ja miałem nie wiem jak bo masz pegasus czyli niemieckiego odpowiednika tgb a one troszkę miały filtr inaczej skonstruowany) wtedy dobra regulacja gaźnika dyszka ewentualnie większa o 5 i rakieta 😆

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

no ok czyli stożek mogę sobie odpuścić… a coś jeszcze takiego niezbyt drogiego co mogłoby poprawić osiągiż?

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

no jak masz te 300 zł to już nie ma się gdzie rozpędzić jak kupisz wariator to nie będzie za dużo kasy wejdź na http://forum.jednoslad.pl/viewtopic.php?t=5535 tu na początku tematu pisałem o przełożeniach w moim skuterze jest tu zamieszczone zdjęć te przełożenia to oryginalne produkcji tgb na prędkość zobacz u siebie czy nasz takie jak nie to masz na przyśpieszenie wsadzone wtedy gdybyś chciał możesz używane przełożenia sobie kupić tj. jak moje za ok 80 zł i zyskasz na prędkości

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

nie no myślałem jeszcze np. żeby sprzęgło kupić bo jeszcze trochę kasy “znalazło się” :mrgreen: i zastanawiam się nad którymś z tych co wyżej linki podałem

czy może sobie odpuścić i na coś lepszego dozbierać??

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Nie polecam tych sprzęgieł to do skuterów typowo wyścigowych i wiec że cena o towarze nie zawsze świadczy co prawda my użytkownicy tgb mam dość ograniczony dostęp do większego wyborów części i ja bym ci te sprzęgło polecił jest ono w stanie dość podnieść osiągi http://www.skutercentrum.pl/product_info.php?cPath=8_28_219&products_id=1710

Tamte sprzęgła nadają się do mocniejszego tuningu odradzam

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Tamte sprzęgła nadają się do mocniejszego tuningu odradzam

RMS RP do mocniejszego tuningu 😆 sory, ale lekko się ośmiećszyłeś 😛 RMS RP to jest bardziej zamiennik seryjnego niż sportowe sprzęgło. Tak samo jak większość części RMSa. To, ze ma w nazwie Racing to nie znaczy, że jest to sprzęgło sportowe 😆

Druga wpadka:

ja bym ci te sprzęgło polecił jest ono w stanie dość podnieść osiągi http://www.skutercentrum….roducts_id=1710

Sprzęgło nie podnosi osiągów 😛 zmienia się jedynie przyśpieszenie. Z reguły daje coś tak do 15-20km/h. No i oczywiście trochę reakcja na ruchy manetki się zmieńi.

Ze sprzęgieł to polecam Ci Hebo N. Dobre i niedrogie.

Na Twoim miejscu dozbierałbym trochę kasy i kupił cylinder malossi sport i łożyska teflonowe. Choć to jest Twój wybór :P. A jeśli chodzi o wariator to nie bierz speed controla… Multivar i Hebo NG dużo lepsze. SC daje tylko trochę przyśpieszenia.

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Sorry ale uważam że wcale się nie ośmiećszyłem. Ty według mnie bardzie ośmiećszyłeś się pisząc

Sprzęgło nie podnosi osiągów 😛 zmienia się jedynie przyśpieszenie

a według ciebie przyśpieszenie to coś wygląd zewnętrzny?? Bo według mnie osiągi to czynniki tj. moc Nm / obr/min prędkość i [u:6a8e421555]przyspieszenie[/u:6a8e421555]. Więc podnosi osiągi. Zmienia przyspieszenie na lepsze. Zapewniam cię. I chciałbym corey93 powiedzeć o moich zasadach wg. jakich piszę cokolwiek.

Na forum jest wiele tematów, np:
    ,, Co sądzicie o cylindrze ( i tutaj firma ) do skutera ( i tutaj marka skutera np. yamaha model aerox)?

Ja w takich tematach się nie wypowiadam, bo powiem szczerz nie mam do czynienia z daną marką i model, a tgb użytkuje od kilku lat. Mam też dwóch kolegów którzy posiadają również tgb i z tym sprzęgłem co podałem w linku jeździ kumpel na trytonie i wiem co pisze. Te sprzęgła co on podał w linku można pakować ale do 70-ki cylindra. Jak Mika napisze co chce zmienić w tgb to wtedy można dobierać inne części a na razie nie chce więc poleciłem mu to sprzęgło.

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Widocznie inaczej rozumiemy słowo osiagi…

Te sprzęgła co on podał w linku można pakować ale do 70-ki cylindra.

Zastanawiałem się nad cylkiem 70ccm, wariatorem sportowym albo sprzęgłem…

Czytając to co napisał można zrozumieć, że jest opcja 70cc w niedalekiej pzyszłości, tak wiec nie ma co oszczędzac na sprzęgle.

Wyraziłęm już swoją opinię… Ja na Twoim miejscu wymieniłbym cylek.

A co do sprzęgieł RMS to miałem RMS Racing Pro. Wykonanie może i jest dobre, ale mają kiepskie okładziny. Po 2k sprzęgło bylo do wywalenia. Zarówno u mnie jak i w piździku kumpla.

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

kasą zbytnio to ja nie świece a w przyszłości nie zamierzam już raczej nic więcej zmieniać więc w grę wchodzą 2 opcje:
    1. Zmienić albo sam cylinder na 70ccm (taki do 300 paru złotych)
    2. Wymienić sprzęgło i wariator

Ale na podstawie powyższych postów to na 90% jestem za 2 opcją.
    Thx za all odpowiedzi :564:

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

1. Zmienić albo sam cylinder na 70ccm (taki do 300 paru złotych)

Jeśli do 300 paru złotych to lepiej sobie daruj 😛 bo nic porządnego za to nie kupisz.. najwyżej jakiś szit który będzie gorszy od tego co masz :-/

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Ja osobiście popieram Adveriona za 300 zł do szitttttt weź wariator

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Mam tylko jeszcze jedno pytanie… jeśli bym zamówił to sprzęgło http://www.skutercentrum.pl/product_info.php?cPath=8_28_221&products_id=1710 to będzie ono pasowało na 100%?? Chodzi mi mianowicie o rozmiar tak jak jest np 107 i 110mm??

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Jeśli było w zakładce do twojego skutera to będzie pasować 😉

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

No i wszystko jasne 🙂 txh

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button