TGB 101s Orion . Kręci na el. starter nie odpala, ale na kopke tak

Dodaj nowy temat na forum

! Forum Skutery TGB 101s Orion . Kręci na el. starter nie odpala, ale na kopke tak

Ten temat zawiera 8 odpowiedzi, ma 5 głosów i był aktualizowany ostatnio przez Zdjęcie profilowe adasiowwy adasiowwy 6 lata, 1 miesięcy temu.

Oglądasz 9 postów - 1 przez 9 (z 9 łącznie)
  • Autor
    Wpisy
  • #61794
    Zdjęcie profilowe Hapin
    Hapin
    Użytkownik
    • Postów: 5

    Witam !
    Posiadam TGB 101s orion z 2007r i ma on już ok 10tyś. km przejechane, kupiłem go miesiąc temu i jest mały problem. Otóż, gdy odpalam go na elektryczny starter to kręci dobrze, ale nie odpali, na kopkę zawsze odpala od pierwszego kopa. Gdy odpalę na kopkę to po przejechaniu ok 3km i zgaszeniu go, to przeważnie odpali na el. starter. Nie mam pojęcia o co w tym chodzi. Na zimnym silniku na elektryczny starter nie odpali, ale na ciepłym tak.
    Proszę was o radę! Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam !

    #61802
    Zdjęcie profilowe Kapuchon
    Kapuchon
    Użytkownik
    • Postów: 2 689

    Podładuj akumulator i sprawdź wtedy.

    Ja w Korkach Nie Stoję !
    [IMG]http://www.motostat.pl/user_images/45071/icon3.png[/IMG]
    #61811

    hiorimaru
    Użytkownik
    • Postów: 90

    moze obroty? albo jak odpalasz el. to nie sprawa gazu tylko go z 5 sec potrzymaj.mi wtedy odpala

     
    Czytaj
    REKLAMA

    Barton daje 400 zł do wykorzystania na akcesoria

    Kup motocykl Barton Cafe Racer lub Barton Travel, zarejestruj zakup i skonfiguruj dla siebie pakiet dodatków o wartości 400 zł gratis.
    #62667
    Zdjęcie profilowe Hapin
    Hapin
    Użytkownik
    • Postów: 5

    obroty podkrecilem i nic, trzymam go ze 20sek i i tak nie odpali, kręci. Może to akumulator, zauważyłem, że wyplute ma trochę kwasu, moge go jakoś zalać czy lepiej nowy ?

    #62672
    Zdjęcie profilowe Fubu2PL
    Fubu2PL
    Użytkownik
    • Postów: 593

    Lepiej nowy takich się raczej nie zalewa to nie Maluch 🙂

    #63955
    Zdjęcie profilowe Hapin
    Hapin
    Użytkownik
    • Postów: 5

    dodam jeszcze, ze światła na wolnych obrotach są słabe-jak dodam gazu to świecą mocniej. Czy to ma coś wspólnego z aku ? Szukam przyczyn do wymiany aku ;p Muszę go dać pod prostownik i zobaczyc jak bedzie odpalał po ładowaniu.

    #63961
    Zdjęcie profilowe Fubu2PL
    Fubu2PL
    Użytkownik
    • Postów: 593

    Może to regulator napięcia zazwycaj jest w przedniej caszy skutera sprawdz czy nie jest uszkodzony/przepalony wygląda jak mały radiatorek jak jest zardzewiały/przepalony wymień go 🙂

    #63971
    Zdjęcie profilowe Kapuchon
    Kapuchon
    Użytkownik
    • Postów: 2 689

    W każdym skuterze światła na wolnych obrotach świecą słabiej niż po wkręceniu na obroty a to za sprawą prądnicy która napędzana jest przez silnik i czym wyższe obroty silnika tym wyższe napięcie podaje prądnica przez co światła świecą mocniej więc jest to zupełnie normalna sprawa. Jeśli w Twoim akumulatorze jest możliwość dolania to dolej wody destylowanej i naładuj go porządnie.

    Ja w Korkach Nie Stoję !
    [IMG]http://www.motostat.pl/user_images/45071/icon3.png[/IMG]
    #103713
    Zdjęcie profilowe adasiowwy
    adasiowwy
    Użytkownik
    • Postów: 289

    Akumulator słaby. U mnie w zippie tak samo, stoi przez zimę, jak pojezdzisz na wiosnę to się trochę podładuje 🙂

    Lubię placki i zapach benzyny!!
Oglądasz 9 postów - 1 przez 9 (z 9 łącznie)

Ups... Musisz się zalogować, lub zarejestrować żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Przejdź do Rejestracja lub Logowanie