Skuter tracił moc, nie odpala

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
  • #72276 Reply
    MariuszM127
    Użytkownik
    • 4
    • Postów: 9
    • Postów: 13

    Witam !

    Mam problem z moim skuterem. Mianowicie, jechałem nim poza miastem, więc manetka praktycznie odkręcona do oporu. Nagle poczułem, że zaczął tracić moc, więc uznałem iż się przegrzał, i poczekam chwilkę aż ostygnie. Od tego momentu zapalił raz, chodził bardzo dziwnie, więc go zgasiłem. Nie odpala nawet przy wlaniu mieszanki pod świecę, tylko za którymś razem strzela, jakby coś wybuchało. Wymieniłem świecę, ale nadal to samo, węże od gaźnika też raczej w porządku. Co jeszcze powinienem sprawdzić? Bardzo proszę o pomoc.

    Edit: Zapomniałem napisać o silniku – Piaggio nrg 2t

    #72282 Reply
    Pietro
    Użytkownik
    • 9
    • Postów: 3 285
    • Postów: 3 294

    Może się przytarł cylinder, powstały rysy i nie ma ciśnienia…

    REKLAMA

    Zontes U1 125: Poczuj wszechstronność i moc

    Poznaj nowy Zontes U1 125 z najbogatszym wyposażeniem w klasie. Odkryj moc systemu oświetlenia full LED. Poczuj osiągi silnika 14.6 KM. Doceń niesamowitą wszechstronność. Przyjrzyj się z bliska każdemu detalowi.

    #72284 Reply
    MariuszM127
    Użytkownik
    • 4
    • Postów: 9
    • Postów: 13

    A jeśli cylinder byłby sprawny to powinien odpalić przy ściągniętym filtrze powietrza i zatkanym wlocie do gaźnika? Czy może jeszcze gdzieś ciągnąć lewe powietrze?

    #72287 Reply
    barteklodz
    Użytkownik
    • 0
    • Postów: 783
    • Postów: 783

    85% tłok
    10% elektryka
    5% gaźnik

    #72293 Reply
    MariuszM127
    Użytkownik
    • 4
    • Postów: 9
    • Postów: 13

    Dziękuję za odpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanie: Jakie mogą być koszta naprawy, biorąc pod uwagę uszkodzenie tłoka/cylindra?

    #72302 Reply
    barteklodz
    Użytkownik
    • 0
    • Postów: 783
    • Postów: 783

    do 1000zł

    #72314 Reply
    Pietro
    Użytkownik
    • 9
    • Postów: 3 285
    • Postów: 3 294

    MariuszM127 napisał:

    Dziękuję za odpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanie: Jakie mogą być koszta naprawy, biorąc pod uwagę uszkodzenie tłoka/cylindra?

    Do 400zł jeżeli wymienisz tłoka z cylindrem sam: http://moto.allegro.pl/cylinder-wloski-piaggio-typhoon-zip-gilera-nrg-ac-i2470400333.html lub taniej na zamiennikach: http://moto.allegro.pl/cylinder-piaggio-nrg-mc2-free-liberty-ntt-hit-i2473955858.html

    #72956 Reply
    MariuszM127
    Użytkownik
    • 4
    • Postów: 9
    • Postów: 13

    Witam ponownie !

    Sprawdziłem cylinder, nie wyczuwam żadnych nierówności, tłok chodzi normalnie. Zdrapałem tylko nagar z tłoka, skuter odpalił, ale nie chodził na miarę swoich możliwości, zero przyśpieszenia, vmax ok 55km/h (wcześniej 70), a także trochę dziwny dźwięk. Ktoś wie, o co może chodzić?
    Pozdrawiam

    #72963 Reply
    tajne515
    Użytkownik
    • 9
    • Postów: 33
    • Postów: 42

    Jak odpalił po zdrapaniu tego nagaru to moze w tym rzecz. Wyjmij i wyczyść ładnie wszystko. Albo idz do jakiegos mechanika zbadać kompresje

    #72969 Reply
    Kapuchon
    Użytkownik
    • 18
    • Postów: 2 671
    • Postów: 2 689

    Nie czyść całego silnika z nagaru bo go rozszczelnisz.

    #72973 Reply
    Pietro
    Użytkownik
    • 9
    • Postów: 3 285
    • Postów: 3 294

    Musisz wszystko dokładnie wyczyścić z nagaru, szczególnie tłok i rowki na pierścienie, oraz same pierścienie. Oczywiście kanał wydechu też.

    #73049 Reply
    MariuszM127
    Użytkownik
    • 4
    • Postów: 9
    • Postów: 13

    Hmm, a nagar nie powinien się spalić?

    #73129 Reply
    agentmb
    Uczestnik
    • 2
    • Postów: 293
    • Postów: 295

    MariuszM127 napisał:

    Nie odpala nawet przy wlaniu mieszanki pod świecę, tylko za którymś razem strzela, jakby coś wybuchało.

    Ja bym stawiał na problemy z zapłonem. Pomierz opory na cewce, sprawdź czy uruchomi się na innym module, sprawdź cewki na stojanie. I koniecznie sprawdź czy klin na wale się nie ściął, możliwe że magneto jest przestawione, w rezultacie zapłon się przestawił.

    #73318 Reply
    MariuszM127
    Użytkownik
    • 4
    • Postów: 9
    • Postów: 13

    Witam ponownie.
    Niestety, pojawił się kolejny problem. Przy próbie odpalenia, coś przy kopce nagle strzeliło, i kopka zamiast być w normalnej pozycji zwisa. Pchając ją do przodu czuć, że łapie normalnie, za to do tyłu ani drgnie. Ile może kosztować naprawa?
    Pozdrawiam

    #75903 Reply
    MariuszM127
    Użytkownik
    • 4
    • Postów: 9
    • Postów: 13

    Witam,
    okazało się, że pierścienie na tłoku był pęknięte.

    Do zamknięcia

Wyświetla 1 wpisów z $
Odpowiedz na: Skuter tracił moc, nie odpala
Twoje informacje:




Back to top button