Romet 700 brak świateł mijania wszystkie inne są ?

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
  • #628720
    roman
    Uczestnik
    • Postów: 3

    Witam

    To mój pierwszy temat na forum, jak dotąd zawsze udało mi się znaleźć odpowiedz na forum ale tym razem nie znalazłem, w moim Romecie 700 mam taką dziwną przypadłość, otóż w skuterze świecą wszystkie lampy oprócz świateł mijania i teraz tak co już sprawdziłem żarówka jest sprawna, przełączniki sprawne (zakupiłem komplet nowych) dziś stwierdziłem że do kostki która łączy kabel z oprawą żarówki nie dochodzi prąd, nie wiem czy jest w tym skuterze jakaś skrzynka z bezpiecznikami i gdzie ona się znajduje i tego do tej pory nie sprawdziłem, jeżeli ktoś mógłby mi coś doradzić byłbym wdzięczny … 🙂

    #628723
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 20 777

    bezpiecznik jest jeden i jest na kablu „plus” z akumulatora. Ale nie dotyczy świateł tylko rozrusznika, kierunkowskazów, klaksonu i zasilania licznika.
    światła są zasilane bezpośrednio z „cewki świateł” na prądnicy (żółty lub biały kabel – nie pamiętam), troche prąd ogranicza regulator napięcia.
    Wiec albo prądniczka albo reguator zgłupiał albo urwał się jakiś kabalek.
    Tylne pozycyjne też ci się nie palą (bo to ten sam obwód) czy problem dotyczy tylko przedniej lampy – bo powinien obu?

    REKLAMA

    Poznaj Suzuki Hayabusa. Maszyna doskonała powraca

    Odkryj legendę na nowo. Suzuki Hayabusa powraca. Nowe wcielenie mechanicznej doskonałości. Doznania zarezerwowane dla najbardziej śmiałych. Odważysz się?

    Advertisement

    #628724
    roman
    Uczestnik
    • Postów: 3

    Wszystko świeci tzn. licznik, są długie, można mrugać długimi, świecą LEDy, świeci tylna lampa i świeci stop, działają kierunkowskazy jedyne co nie świeci to światła mijania, szczerze mówiąc to ogarnia mnie bezsilność, z tymi bezpiecznikami to tak myślałem że nie ma ich więcej jak tylko ten jeden przy akumulatorze, ale dzięki Ci wielkie bo już nie byłem nawet tego pewny, jeszcze sprawdzę wszystko co mi napisałeś czy nie ma czegoś luźnego, sprawdziłem też wszystkie kostki i tak to nic nie daje, ta usterka to jak odcinek Z Archiwum X 🙁

    #628727
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 20 777

    jeżeli masz długie a nie masz krótkich to znaczy że nie działa przełącznik świateł długie/krótkie albo jest uszkodzony obwód miedzy przełącznikiem a włoknem od krótkich w żarówce. złączki lubią nie stykać

    #628854
    roman
    Uczestnik
    • Postów: 3

    Właśnie to mnie irytuje bo zakupiłem komplet nowych przełączników i wymieniłem i zachowuje się tak samo na starych jak na nowych, jedynie jeszcze pozostało poszukać czy jakiś kabel się nie przerwał ale to dopiero w weekend, to jest tak dziwny przypadek skuter w tym roku wyjątkowo zrobił bardzo mało kilometrów nie więcej jak 70 po prostu nie miałem czasu żeby nim jeździć i zepsuł się stojąc w garażu, wiem na 100 % że w zeszłym roku i na początku tego wszystko działało, ciekawe tylko dlaczego prąd nie dochodzi do kostki która łączy kabel z oprawą żarówki ale dobra w weekend wezmę miernik i wszystko będę sprawdzał dzięki Ci wielkie za pomoc 🙂

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button