Pytanie ws. chłodzenia.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    Anonim
    Nieaktywny
    • 19
    • 199Postów:

Witam! mam w planach zalozyc dodatkowe chlodzenie do skutera. mam chlodnice , elektryczna pompke wody. chce miedzy zeberkami cylka wsadzic np.alu rurki i tkj owinac ( przez ktore mialby plynac plyn chlodniczy) oczywiscie polaczane z pompa i chlodnica. pytanie jest takie : czy to cos da? mam nadzieje ze w miare zrozumiale opisalem:) licze na szybk odp.

benekpe
    Użytkownik
    • 11
    • 1 620Postów:

Owiń to sobie na radiatorze procesora w kompie – może ciut Ci schłodzi procka.
    Zmień silnik, na taki chłodzony cieczą – będziesz miał fabryczne rozwiązanie problemu, a nie jakąś partyzantkę.
    Ale przy okazji pochwal się, jaka to maszyna nie wyrabia w te letnie dni? Producent nie przewidział jazdy latem? Dziwne…

Anonim
    Nieaktywny
    • 19
    • 199Postów:

jak latwo powiedziec zmien silnik.. hmm tylko kasa .. rodzice nie dawaja mi jak niektorym dzieciakom… ale ty gowno o tym mozesz wiedziec.. czekam na opiniee innych uzytk a ty brnekpe nie udzielaj sie juz.. prosze

Im_Jurek
    Użytkownik
    • 4
    • 484Postów:

nie widze tego w jasnych barwach

Anonim
    Nieaktywny
    • 19
    • 199Postów:

mimo waszych opinii przetestuje i dam znac:) moze akurat poprawi lekko chlodzenie…

Jaro
    Użytkownik
    • 10
    • 63Postów:

Mysle ze nie jest to dobry pomysł zeberka sa po to aby odbierac ciepło ze srodkowej czesci cylindra ty to zasłonisz i powietrze z wentylatora nie dotrze wszedzie lepiej zamotowac chłodnice oleju.
    lepiej to przemysl zebys nie zatar silnika

Anonim
    Nieaktywny
    • 19
    • 199Postów:

chlodnica oleju sporo kosztuje a efekt pewnie bd taki sam. wentylator sluzy u mnie jako ozdoba. nic nie chlodzi… gdy odpale zimny skuter to po kilku s jest tak goracy ze moge sobie na nim nalesniki smazyc

DamianRysiekSr
    Użytkownik
    • 10
    • 323Postów:

Takie są uroki silników typu AC … Radzę Ci już lepiej kup cylinder z kanałami chłodniczymi, zamiast wiatraka zamontuj tam dekiel i pompę wody, połącz wszystko odpowiednio wężykami, zamontuj chłodnicę, tylko nie wiem czy taka przeróbka nie przewyższy w kosztach wartości sprzętu… Ciekawym co to za maszyna?

Anonim
    Nieaktywny
    • 19
    • 199Postów:

po nicku poznasz:) romeciak 767 4t 🙂 wiem ze sa to uroki AC ale bez przesady… zeby po kilkunastu sek tak sie zagrzal?

Anonim
    Nieaktywny
    • 19
    • 199Postów:

witam. jak podlaczyc taka chlodnice oleju? moze byc taki obieg? od spustu do zaworow ?

Im_Jurek
    Użytkownik
    • 4
    • 484Postów:

Obieg mógłby być, ale z działaniem może byc różnie, w tych silnikach mamy smarowanie rozbryzgowe i trzeba było by pompkę kupić i to nie byle jaką, albo trzymać się obiegu , żeby brało olej z okolic łańcuszka i grawitacyjnie spływał do miski przez spust – dużo kombinowania …..
    i chłodniczkę należałoby umieścić tak , aby była cały czas zalana olejem i się nie zapowietrzała – będzie większa skuteczność

Więc
    lepiej zobacz świecę , czy za jasnej , albo za ciemniej nie masz

Anonim
    Nieaktywny
    • 19
    • 199Postów:

no swieca jest czarna jak kawa. wiem ze gaznik do regulacji ale nie mam mozliwosci bo srubka mieszanki…. jest przelozona od czegos innego (od nowosci)

Anonim
    Nieaktywny
    • 19
    • 199Postów:

czy jest jakis inny sprawdzony sposob chlodzenia? nie chodzi mi o wiatraki ,chwytaki bo to nic nie daje..

Hindenburg
    Użytkownik
    • 2
    • 203Postów:

romet4t7x7 napisał:

czy jest jakis inny sprawdzony sposob chlodzenia? nie chodzi mi o wiatraki ,chwytaki bo to nic nie daje..

Jest jeden sprawdzony sposób! Można polewać zimną wodą 🙂 Wiadro wody między nogi i ci jakiś czas chluśniesz wodą na silnik 🙂
    A tak na poważnie. Może warto zastanowić się nad zmianą pojazdu?

michal98
    Użytkownik
    • 64
    • 501Postów:

Podobno naraku ma wiatrak za 50zł ma inaczej ustawione łopatki i jeszcze daj chwytak….

Anonim
    Nieaktywny
    • 19
    • 199Postów:

BARDZO DOBRY POMYSL! Hidenburg nad zmiana pojazdu pomysle potem:) jak sie juz calkowicie rozsypie:) to jak mowimy juz o tym to jaki skuter do 2000tys uzywany poleccie?stan wizualny nie musi byc idealny wazne zeby stan mechaniczny byl ok..

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button