pytanie dotyczace oleju dozownika i mieszanki 2t

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    hiorimaru
    Użytkownik
    • 11
    • 90Postów:

mam problem z dozownikiem bierze za duzo oleju.powinno byc 100ml/na 5l a jest 200na5 ,wiem ze nie ma tam regulacji wgl mam juz w dupie ten dozownik.wiec pytam czy moge tradycyjnie do baku nalac 5 l a potem 100 ml oleju??? i czy musze wywalic dozownik czy moze byc ale nie używany.??

rkos
    Użytkownik
    • 32
    • 677Postów:

A ja mam pytanko bo tez mam dozownik i też w 2T.
    Zalewam olej pod korek ( do gwintu ) i zawsze po przejażdżce kilkakrotnej po mieści gdzie spalam niecały litr, nawet połowę litra.
    To schodzi mi jakoś około 50ML oleju, zawsze. Dolewam znowu pod korek i znowu tak jest. Czy to nie dziwne? A może po prostu on gdzieś ten olej przechowuje jeszcze? Nie rozumiem 😛

hiorimaru
    Użytkownik
    • 11
    • 90Postów:

czy ktos wgl jest aktywny i mi udzieli pomocy??

agentmb
    Uczestnik
    • 2
    • 295Postów:

hiorimaru napisał:

wiec pytam czy moge tradycyjnie do baku nalac 5 l a potem 100 ml oleju??? i czy musze wywalic dozownik czy moze byc ale nie używany.??

Dozownik odłącz a przewody olejowe zaślep. I nie mozna dolewać oleju do beznyny, najpierw należy go dokładnie z benzyną zmieszać a dopeiro potem wlać do baku.

agentmb
    Uczestnik
    • 2
    • 295Postów:

rkos napisał:

ACzy to nie dziwne? A może po prostu on gdzieś ten olej przechowuje jeszcze? Nie rozumiem 😛

A może dozownik tyle oleju ciągnie? Masz w skuterze regulację dawki oleju? Obejrzyj dozownik, czy olej nie przecieka.

lisu7
    Użytkownik
    • 55
    • 835Postów:

hirimaru:a jak jeździsz?od 45 do 80km/h?szybciej wolniej?

hiorimaru
    Użytkownik
    • 11
    • 90Postów:

jeżdżę średnio 60 km/h a musze ten dozownik odłączyć czy moge poprostu zrobic mieszankę w baku?

rkos
    Użytkownik
    • 32
    • 677Postów:

agentmb napisał:

rkos napisał:
    ACzy to nie dziwne? A może po prostu on gdzieś ten olej przechowuje jeszcze? Nie rozumiem 😛

A może dozownik tyle oleju ciągnie? Masz w skuterze regulację dawki oleju? Obejrzyj dozownik, czy olej nie przecieka.

Nie wiem czy jakaś jest:<

Anonim
    Nieaktywny
    • 27
    • 2 984Postów:

hiorimaru napisał:

jeżdżę średnio 60 km/h a musze ten dozownik odłączyć czy moge poprostu zrobic mieszankę w baku?

1. Jeżeli pozostawisz olej w dozowniku to będzie podawał cały czas swoją dawkę plus to co sam zmieszasz z benzyną, to wyjdzie zdecydowanie za duży procent oleju w mieszance
    2. Jeżeli pozostawisz pusty dozownik to będzie Ci się kontrolka świecić od poziomu oleju.

hiorimaru
    Użytkownik
    • 11
    • 90Postów:

ok ale nie liczac denerwujacej kontrolki to nic pozatym.moge poprostu nie nalewac oleju do dozownika tylko robic mieszanke?? (dozownik nadal bedzie podlączony )

Kisiu1981
    Użytkownik
    • 77
    • 4 647Postów:

Podobno po odłączeniu dozownika zaraz siadają łożyska. Ale zaznaczam – tylko tak słyszałem.

Musisz zdemontować kółko plastikowe żeby dozownik nie podawał oleju. Ono jest pod takim kołem metalowym na wale z prawej strony patrząc od tyłu pojazdu. Musisz zdjąć plastikową osłonę najpierw. I zapamiętaj jak była ułożona wypustka na tym metalowym kole – ona podaje impuls do czujnika położenia wału. Potem zamontuj tak samo jak było.

Jeśli zużyjesz olej z dozownika i nie odłączysz go to pompa się zatrze i może narobić szkód.

hiorimaru
    Użytkownik
    • 11
    • 90Postów:

a nie moge poprostu miec w dupie ten doyownik nie uzywac go ,niech se bedzie podlaczony nie uzywany, a zamiast tego robic mieszanke do benzyny??

rkos
    Użytkownik
    • 32
    • 677Postów:

Nie, bo po pompa będzie pracować i się zatrze tak jak powiedział Kisiu.

hiorimaru
    Użytkownik
    • 11
    • 90Postów:

fuck:D ok trudno

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button