Problem ze światłami - Inca Sprint 50

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
  • #6633 Reply
    saper0422
    Użytkownik
    • 7
    • Postów: 48
    • Postów: 55

    Witam. To jest mój pierwszy wpis, więc proszę o wyrozumiałość. 😮
    Mam pewien problem ze światłami. A mianowicie – kolega wyjął chyba moduł, chociaż wątpię, że to był właśnie moduł, coś podobnego taką biała wtyczkę, 🙄 która prowadziła do szarego, metalowego „czegoś” koło klaksonu. Gdy to wyjął, to skuter mu normalnie chodził, a gdy się przejechał, to mówił że miał tak jakby trochę większą moc. Więc zrobiłem to samo, ponieważ mam jeszcze blokadę i myślałem że może to coś zmieni. Różnicy nie było poza jedną – gdy przyjechałem, zobaczyłem że większość świateł się popaliła. 😥 Jemu się nic nie stało, a mi spaliły się (raczej): Przednie światła mijania (drogowe działają), tylne światło, światło postojowe i lampka w tablicy rozdzielczej. Wszystkie inne działają (kierunkowskazy, światła drogowe i stop). Raczej się spaliły bo przełożyłem z kolegi skutera tą żarówkę z tyłu i u mnie normalnie świeciła. Nie wiem tylko co spowodowało te „spalenia”. Proszę o pomoc ❗ 🙁

    #6634 Reply
    WODZU
    Użytkownik
    • 71
    • Postów: 1 133
    • Postów: 1 204

    Witam.

    Gdzie jest moduł w streetce masz tu:

    http://www.skuterowo.com/forums/topic/blokada-street-50

    Napisz czy z tego miejsca wyciągnołeś białą wtyczkę. A będziemy Wszyscy szukać dalej:)

    REKLAMA

    Zontes U1 125: Poczuj wszechstronność i moc

    Poznaj nowy Zontes U1 125 z najbogatszym wyposażeniem w klasie. Odkryj moc systemu oświetlenia full LED. Poczuj osiągi silnika 14.6 KM. Doceń niesamowitą wszechstronność. Przyjrzyj się z bliska każdemu detalowi.

    #6635 Reply
    br3w
    Użytkownik
    • 2
    • Postów: 1 663
    • Postów: 1 665

    Przypadkiem to nie był regulator napięcia?

    #6636 Reply
    qazwsxedc
    Użytkownik
    • 4
    • Postów: 3 022
    • Postów: 3 026

    brew, ma racje. Zauważ, że nie spaliły się tylko światła, które są podpięte „przez” aku, czyli działają bez prądnicy.

    #6642 Reply
    Leszek Śledziński
    Keymaster
    • 769
    • Postów: 1 592
    • Postów: 2 361

    Moduł w Sprincie jest obok akumulatora. Kolega wyjął ci regulator i za duże napięcie poszło na wszystko:D

    #6644 Reply
    qazwsxedc
    Użytkownik
    • 4
    • Postów: 3 022
    • Postów: 3 026

    na przyszłość polecam Ci nie pozwolić na dotykanie Twojego skutera przez kolegę.

    #6649 Reply
    WODZU
    Użytkownik
    • 71
    • Postów: 1 133
    • Postów: 1 204

    Leszek wrote:

    Moduł w Sprincie jest obok akumulatora. Kolega wyjął ci regulator i za duże napięcie poszło na wszystko:D

    Ale dałem d….. sugerując się Inca…. 50 🙂 A ja wyjechałem z street:)
    Przepraszam i obiecuję że zdarzyło się to przedostatni raz:)

    #6651 Reply
    Leszek Śledziński
    Keymaster
    • 769
    • Postów: 1 592
    • Postów: 2 361

    WODZU wrote:

    Leszek wrote:
    Moduł w Sprincie jest obok akumulatora. Kolega wyjął ci regulator i za duże napięcie poszło na wszystko:D

    Ale dałem d….. sugerując się Inca…. 50 🙂 A ja wyjechałem z street:)
    Przepraszam i obiecuję że zdarzyło się to przedostatni raz:)

    Hihihihi Sprint a Street może się pokićkać:D

    #6653 Reply
    WODZU
    Użytkownik
    • 71
    • Postów: 1 133
    • Postów: 1 204

    Najważniejsze że kolega otrzymał wyczerpującą odpowiedź na swoje zapytanie i problem:)

    #6654 Reply
    Leszek Śledziński
    Keymaster
    • 769
    • Postów: 1 592
    • Postów: 2 361

    Teraz pozostaje tylko kupić nowe żarówki i oczywiście wcześniej wsadzić na nowo regulator:)

    #6659 Reply
    saper0422
    Użytkownik
    • 7
    • Postów: 48
    • Postów: 55

    A z przodu żarówka, to ile ok. może kosztować? 🙄

    #6661 Reply
    kuszi1111
    Użytkownik
    • 1
    • Postów: 13
    • Postów: 14

    Zgadza sie moduł w sprint jest kolo akumulatora. A zeby odblokowac skuter trzeba wymienic na nowy moduł(odblokowany) i zdjac tuleje z wariatora. Ja sam posiadam taki skuter i juz go odblokowalem, predkosc maks. ok 80km/h. Wiec nie sugeruj sie kolegami ktorzy sami probuja odblokowac maszyny, doradzam serwis- przy czym nie tracisz gwarancji. Pozdrawiam.

    #6662 Reply
    Leszek Śledziński
    Keymaster
    • 769
    • Postów: 1 592
    • Postów: 2 361

    saper0422 wrote:

    A z przodu żarówka, to ile ok. może kosztować? 🙄

    10 pln?

    #6665 Reply
    saper0422
    Użytkownik
    • 7
    • Postów: 48
    • Postów: 55

    Aha, thx za rade 🙂 dobrze że on za wszystko płaci 😛

    #6691 Reply
    saper0422
    Użytkownik
    • 7
    • Postów: 48
    • Postów: 55

    Wow, nie uwierzycie co mi się stało 😥

    #6693 Reply
    Leszek Śledziński
    Keymaster
    • 769
    • Postów: 1 592
    • Postów: 2 361

    hmm??

    #6695 Reply
    saper0422
    Użytkownik
    • 7
    • Postów: 48
    • Postów: 55

    Jechałem do kolegi skuterem i nagle zaczął zwalniać O_o. Po prostu się wyłączył. No ale gdy dotknąłem hamulców – sru – popieściło mnie 12V. Przepalił się kabel co idzie do takiej „złotej” części przykręconej do błotnika O_O. Jutro mają przyjechać i mi to zrobić 😕

    #6699 Reply
    Leszek Śledziński
    Keymaster
    • 769
    • Postów: 1 592
    • Postów: 2 361

    Podpiąłeś ten regulator dobrze?

    #6701 Reply
    br3w
    Użytkownik
    • 2
    • Postów: 1 663
    • Postów: 1 665

    Nie no te Inki są hardcoerowe 😆

    #6707 Reply
    saper0422
    Użytkownik
    • 7
    • Postów: 48
    • Postów: 55

    Może wcześniej gdy ten regulator ściągnąłem, połowa drutów się popaliła a teraz jak go podłączyłem to trochę mniejsze napięcie poszło na tą drugą połowę, nie wytrzymały i @#$%^& 😡

    #6708 Reply
    saper0422
    Użytkownik
    • 7
    • Postów: 48
    • Postów: 55

    Leszek wrote:

    Podpiąłeś ten regulator dobrze?

    No, jest tak jak był 😐

    #7288 Reply
    DamianO
    Użytkownik
    • 1
    • Postów: 25
    • Postów: 26

    Kable przepalone przez brak regulatora napięcia „gdzieś jest zwarcie” najlepiej przejrzyj cała instalacjie elektryczną i pocdziękuj koledze xD

    #7290 Reply
    Leszek Śledziński
    Keymaster
    • 769
    • Postów: 1 592
    • Postów: 2 361

    To jest praktycznie cała elektryka to przejrzenia/wymiany.

    #7380 Reply
    saper0422
    Użytkownik
    • 7
    • Postów: 48
    • Postów: 55

    Wiem już o co chodzi z tym kablem 🙂 To jest raczej błąd fabryczny. On sam od wstrząsów się skruszył w środku 🙂 . To jest taki kabel, który idzie do metalowego czegoś na błotniku, a nie wiecie może czy da się i jak wymienić żarówkę w tablicy rozdzielczej ? 😀 I jeszcze jedno : czy można gdzieś kupić właśnie ten kabel, tylko trochę „wytrzymalszy”? 😮

    #7393 Reply
    Patrykk
    Użytkownik
    • 12
    • Postów: 2 015
    • Postów: 2 027

    Zarowke w tablicy rozdzielczej da sie wymienic .
    Watpie, zeby byly wytrzymalsze kable, kabel to kabel , a wlasciwie przewod ;p.

    #7395 Reply
    Leszek Śledziński
    Keymaster
    • 769
    • Postów: 1 592
    • Postów: 2 361

    Podpinam się pod temat w imieniu Shama ze Skuterowo.com.
    Po naciśnięciu tylnego hamulca nie zapala się stop i nie działa przez to rozrusznik. Czy to poszedł czujnik? Gdzie on jest?

    #7396 Reply
    macio68
    Użytkownik
    • 1
    • Postów: 19
    • Postów: 20

    Saper0422,
    polecałbym Ci z czystym sumieniem tzw. „silikony”, dostępne w każdym (no, prawie każdym) sklepie modelarskim. Trochę kosztują, ale IMO nie ma lepszego materiału na „elektrykę”…

    #7397 Reply
    Kapuchon
    Użytkownik
    • 18
    • Postów: 2 671
    • Postów: 2 689

    Witam mój znajomy miał to samo też nie zapalał się stop i nie działał przez to rozrusznik okazało się że to strzelił czujnik który znajduje się w uchwycie klamki hamulca koło linki jest to taki przycisk. Jeśli nie znajdziesz tego to mogę zrobić fotkę jak to wygląda u mnie. Pozdrawiam.

    #7400 Reply
    Leszek Śledziński
    Keymaster
    • 769
    • Postów: 1 592
    • Postów: 2 361

    Kapuchon wrote:

    Witam mój znajomy miał to samo też nie zapalał się stop i nie działał przez to rozrusznik okazało się że to strzelił czujnik który znajduje się w uchwycie klamki hamulca koło linki jest to taki przycisk. Jeśli nie znajdziesz tego to mogę zrobić fotkę jak to wygląda u mnie. Pozdrawiam.

    No to foto byłoby super. Ale jesteś pewien, że to klamka tylnego hamulca była? Bo przód ma przycisk, ale tył?

    #7401 Reply
    Kapuchon
    Użytkownik
    • 18
    • Postów: 2 671
    • Postów: 2 689

    U mnie jak i u znajomego na obydwóch hamulcach jest taki czujnik poczekaj zaraz pójdę do garażu i zrobię ci fotkę.

Wyświetla 1 wpisów z $
Odpowiedz na: Problem ze światłami - Inca Sprint 50
Twoje informacje:




Back to top button