Problem z regulacją
- This topic has 17 odpowiedzi, 5 głosów, and was last updated 10 years, 10 months temu by
andrzej2910.
-
AutorWpisy
-
1 maja 2012 dnia 07:24 #57643
Dzięki za odpowiedz
Skuter najlepiej chodzi jeśli śrubka mieszanki jest wykręcona o tylko pół obrotu a skuter i tak jedzie tylko 55km/h a powinien o wiele więcej. Przestawienie iglicy coś pomoże czy trzeba zmienić dysze na większa? Dodam ze jest jeszcze zwężka w filtrze powietrza ale jeśli ją wyjmę to będzie jeszcze gorzej? Dodam ze przy ponad 55km/h słychać dziwne dźwięki albo w silniku albo w napędzie, takie jak by stukanie.
Czy ta niska prędkość to wina gaźnika czy moze czegoś innego? Skuter przy zmianie modułu powinien jechac 75km/h bo wiecej blokad nie ma.
Pozdrawiam2 maja 2012 dnia 09:35 #57802f5
2 maja 2012 dnia 09:42 #57803Wywal zawężkę daj większą dyszę przynajmniej 10% od seryjnej, a co do modułu może zły założyłeś i jest odcinka obrotów przy 55km/h.
2 maja 2012 dnia 13:38 #57830Ja nie wiem, czy tak trudno napisać markę/model skutera? Przecież to tak jakby opisać na elektrodzie problem telewizora i nie napisać jaki model i firma…
Nic nie opisałeś, bo nawet nie wiadomo jaki cylek itp. Na tej podstawie moja rada brzmi: kup nowy skuter!2 maja 2012 dnia 20:04 #57904Skuter to barton energy 2t. Moduł jest dobry bo kupowałem go w serwisie bartona i mowili ze na 100% bedzie dobry. Skuter oczywiscie seria, nic nie zmieniane. Na stopkach wkręca się na wysokie obroty wiec nie jest zablokowany moduł tylko ze jak go przygazuje na stopkach to przy 7.5 tys wroci na sekundke na 7tys troszke strzeli z tlumika a potem juz sie wkreca na wieksze oboty ale to pewnie wina złej regulacji gaźnika.
2 maja 2012 dnia 20:30 #57909Sprawdź i wyreguluj gaźnik, poza tym sprawdź czy nie masz na wario dystansu. Napisz jak to wygląda po sprawdzeniu wario.
2 maja 2012 dnia 21:52 #57928Zajmę sie dokladniej gaźnikiem bo troche probowałem go regulowac ale jak go nie ustawiałem to i tak nie jechał szybciej niz 55 niby ladnie przyspiesza ale tylko do 55 z gory z trudem wycisnąłem 70km/h. Da sie jakos sprawdzic czy mam na wario dystans bez zdejmowania wario? czy bedzie go widac bez zdejmowania? A mozliwe zeby temu wszystkiemu byla winna świeca?
Pozdrawiam.3 maja 2012 dnia 05:28 #57939nie bedzie widac dystansu musisz wario sciagnac
jesli chodzi o strzelanie z tlumika
to masz za bogata mieszanke
regulacja gaznika pomoze
poczytaj na forCH BO NA MOJE OKO MASZ ZLE WYREGULOWANY GAZNIK
ale jesli chodzi o v-max to tez od gaznika
powinien jechac 70 nawet z dystansem
to tylko podkladka pod wario ale jeszcze sprawdz tuleje z wariatora
bo mozliwe ze jest dluzsza i wario nie otwiera sie do konca
mialem taki problem w chinczyku 4t (tuleja byla dluzsza o 4 mm )5 maja 2012 dnia 08:34 #58278Juz wiem dlaczego jest taki niski v-max. Skuter na stopkach po wkreceniu na 8k strzela troche z tłumika i obroty mu przy tym troche spadaja i wlasnie jak jade 55km/h to jest 8k. Co moze byc przyczyna tego strzelania i ze nie chce wejsc na wieksze obroty? świeca, zabrudzony filtr paliwa czy co moze jakas inna przyczyna? probowałem regulowac skład mieszanki i jak by jej nie ustawic zawsze przy 8k strzela z tłumika i obroty spadaja.
Pozdrawiam5 maja 2012 dnia 09:40 #58289Teraz sprawdziłem i jak dam na 3/4 manetki to skuter na stopkach wkreci sie na 9k bez strzelania a jak dam na full to czasem i przy 7k strzela
5 maja 2012 dnia 09:55 #58292andrzej2910 napisał:
Juz wiem dlaczego jest taki niski v-max. Skuter na stopkach po wkreceniu na 8k strzela troche z tłumika i obroty mu przy tym troche spadaja i wlasnie jak jade 55km/h to jest 8k. Co moze byc przyczyna tego strzelania i ze nie chce wejsc na wieksze obroty? świeca, zabrudzony filtr paliwa czy co moze jakas inna przyczyna? probowałem regulowac skład mieszanki i jak by jej nie ustawic zawsze przy 8k strzela z tłumika i obroty spadaja.
PozdrawiamJakie chciałbyś uzyskać obroty silnika w zwykłej 50-tce? 8tys,to dużo.. Wyjmij tuleje dystansową wariatora, to poleci 70
5 maja 2012 dnia 10:32 #58298Tulei dystansowej wariatora nie ma! ten skuter kreci na prostej 9.5tys.
5 maja 2012 dnia 10:40 #58300Sprawdź jak się zachowa na innej świecy, ew.czyszczenie i regulacja gaźnika. Przyczyną takiego stanu, może też być „chrzczone” paliwo.
5 maja 2012 dnia 11:11 #58304Na innej świecy jest tak samo, gaźnik wyczyszczony dokładnie. Przy czyszczeniu zauważyłem ze pływak ociera o ścianki gaźnika. Chrzczone paliwo? zawsze tankuje na tej samej stacji. Skuter tak sie zachowuje od nowości.
Pozdrawiam.5 maja 2012 dnia 15:37 #58345Przyczyną może być źle wyregulowany gaźnik, ew.jeżeli pływak ociera o ściankę gaźnika, może się zawieszać i źle dozować paliwo (poziom paliwa w komorze pływakowej)-ma to wpływ na prawidłowe spalanie.Ocenisz to po wyglądzie świecy, wykręconej natychmiast po dłuższej jeździe na maxa, ok.10km. Jak powinna wyglądać świeca, chyba wiesz? temat wałkowany niejednokrotnie na forum.
5 maja 2012 dnia 19:28 #58398Sprobuje wyregulowac gaźnik, ale na słuch nie dam rady wiec zakrece śrubke od mieszanki na max i przejade sie a potem bede odkrecał o pol obrotu ta srobke az skuter bedzie dobrze chodził, czy taki sposob bedzie dobry? Jeśli pływak by sie zawieszał to by wyjaśniało te problemy z niska predkoscia maksymalna i tymi obrotami?. Wiem jaki świeca powinna mieć kolor, ale nie wiem czy bedzie widac bo ta świeca ma na elektrodzie brązowy osad. Mozna wykręcic swiece gdy silnik jest cieply? nie zepsuje sie gwint?
Dzięki i pozdrawiam8 maja 2012 dnia 08:58 #58724f5
9 maja 2012 dnia 18:05 #58873Pojechałem do mechanika zmierzyl kompresje wyszło ok 6 atmosfer wiec do wymiany. Chce założyć cylinder 70ccm nie jakis super sportowy tylko normalny. Czy wał itp. wytrzyma? czy nie trzeba będzie czegos regulowac ? np napedu ? Dysze bedzie trzeba zmienic ? jesli tak to o ile wieksza trzeba włozyc?
Pozdrawiam -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.