Problem z motocyklem, czarna świeca, nierówna praca, brak mocy. Junak 122.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
  • #297815 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    Witam. Tydzień temu kupiłem Zippa Nekena z silnikiem Junaka z modelu 122, silnik jest z roku 2014r., silnik ma przejechane 80km, jest to 45, jest jeszcze na dotarciu. Jak go kupiłem ledwo odpalał dlatego, że przy wymienianiu silnika jakiś Miecio wsadził stary gaźnik który był do silnika o pojemności 50cm a ten silnik ma pojemność 125cmn 😀 Kupiłem nowy gaźnik do tego modelu, nową świece i odpala czasami nawet za pierwszym razem ale nierówno chodzi, a jak da się mu gaz do końca do jakby się dławił, jakby paliwo nie dochodziło i szarpie a po chwili zaczyna jakby przyspieszać, dziwnie się zachowuje.

    W dodatku dzisiaj wykręciłem świece po dwóch dniach od wymiany gaźnika i świecy i patrze a świecia cała zakopcona czarnym osadem i od jakieś mazi, pewnie od oleju.

    Filtr powietrza jest stożkowy, nowy. Filtr paliwa również jest nowy montowany przeze mnie.

    Wydaje mi się, że trzeba dobrze gaźnik wyregulować bo mieszanka jest za bogata (tak mi się wydaje) i chyba luzy zaworowe ale aż tak dobry nie jestem w mechanice i potrzebuje pomocy i jakiś podpowiedzi 🙂

    Pierwsze i zasadnicze moje pytanie to jakie powinny być luzy zaworowe ? Jaki tam musi być odstęp ?
    Drugie jaka powinna być świeca w tym silniku, bo kupiłem jakąś świece w serwisie za 4-5zł i może ma złe wartości grzewcze ?

    Nie piszcie żebym dał motocykl do serwisu bo wolę to sam zrobić przynajmniej będę mieć pewność, że będzie to zrobione solidnie i starannie i zaoszczędzę trochę grosza 🙂

    Pozdrawiam !

    #297820 Reply
    paci
    Moderator
    • 12
    • Postów: 5 800
    • Postów: 5 812

    Luzy 0.03 oba mam u siebie ale nie wiem jakiej jakości masz tam zawory daj 0.05 oba, swieca pewnie awina itp ale da rade w chininie, masz za bogatą mieszankę lub za bardzo podniesioną iglice (przed regulowaniem spróbuj opuścić najpierw ją).

    REKLAMA

    SCORPION EXO 520 AIR

    Zobacz co oferuje najlepszy kask motocyklowy w segmencie.

    #297822 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    Iglica ma 5 stopni regulacji, jest na 2 stopniu licząc od dołu, jak najlepiej ją ustawić ?

    #297823 Reply
    paci
    Moderator
    • 12
    • Postów: 5 800
    • Postów: 5 812

    Na środku

    #297972 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    Dałem zawory na 0.05, iglice na środek i teraz motocykl nie zapala 😀
    Jakieś pomysły ?

    #297974 Reply
    paci
    Moderator
    • 12
    • Postów: 5 800
    • Postów: 5 812

    śróbke od mesznki wykręciłeś na 1,5-2 obroty?
    a świeca mokra,probowałeś palic na ssaniu?

    #297977 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    Tak mokra, probowałem na ssaniu

    #297978 Reply
    paci
    Moderator
    • 12
    • Postów: 5 800
    • Postów: 5 812

    to dalej go zalewa [ciekawe jak te zawory czy 0,5 czy 0,05 luz był wyczuwalny w palcach?] śrobke wykręciłeś,swiecę wysuszyłeś?

    #297979 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    luz 0,05
    wykręciłem ale i wytarłem w papier świecie

    #297981 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    o jaką śrube chodzi ? od wolnych obrotów ?

    #297984 Reply
    paci
    Moderator
    • 12
    • Postów: 5 800
    • Postów: 5 812
    #297985 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    To jest mój gaźnik, czy to ta śrubka ?

    #297987 Reply
    paci
    Moderator
    • 12
    • Postów: 5 800
    • Postów: 5 812

    NOOOO:D wykręć troche.
    Wrzuć fotke tego swapu z lezącego na stojący i masz tu manual
    http://www.mpkorado.cz/ke-stazeni/service-manual-hartford.pdf

    #298002 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    odkreciłem trochę tą srubke i nic, ustawilem gaznik tak jak był wcześniej kiedy chodził i dalej nic.

    Iska jest ladna więc to to moze być ? Silnik jest nowy więc chyba jest z nim wszystko okey tym bardziej ze wcześniej chodził.

    Świece dalej zalewa wiec co dalej gaznik zle ustawiony ? Ale nawet jak zle ustawiony to powinien chociaz zapalic ? (Jakies podpowiedzi jak go wstepnie ustawić zeby zapalił) ?

    #298003 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    Dziś regulowałem te zawory, trzeba jakoś konkretne znaki ustawić ? Bo zostawiłem na T czyli w gornym połozeniu

    #298004 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    Na pych też nie chce, dałem nowy wężyk paliwowy i nowy filtr paliwa jeszcze, filtr powietrza jest czysty, próbowałem też odpalić bez filtra bo myśłalem że moze brudny czy coś ale jest na 100% czysty i sprawny

    #298006 Reply
    paci
    Moderator
    • 12
    • Postów: 5 800
    • Postów: 5 812

    Zawory dobrze ustawiales, daj ta iglice na drugi rowek od góry(opuść)

    #298007 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    Jutro spróbuje i dam znać, jak to nie pomoże to co dalej robić ?

    #298008 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    Może mi powiesz jak ten gaźnik wstępnie ustawić zeby ułatwić mu chociaz zapalenie ?

    #298009 Reply
    paci
    Moderator
    • 12
    • Postów: 5 800
    • Postów: 5 812

    Wstępnie to on teraz jest zalany na amen, jutro jak będziesz prubować odpalić to bez ssania i śrube od mieszanki wkrec do konca a następnie wykręcić 2,5 pełnego obrotu zanim zaczniesz odpalac oczywiście po opuszczeniu iglicy.filtr i przewód niepotrzebnie wymieniłeś bo on paliwa az nadto dostawał.

    #298038 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    Zrobiłem jak mowisz i dalej nic. Jakby nie miał ochoty zapalic 😀
    A węzyk wymieniłem bo bak był w srodku od rdzy i zaraz po zakupie odrdzewiłem bak a teraz wymieniłem przewody i filtr na nowy żeby wszystko było czyste.

    Na świecy zapłonowej dałem przerwe 0.65, świeca jest nowa, iskra jest, bardzo ładna wyraźna niebieska.

    Co dalej robic ? Juz trace nadzieje ;d

    #298040 Reply
    paci
    Moderator
    • 12
    • Postów: 5 800
    • Postów: 5 812

    Ty nadzieję a ja pomysły:D Zdejmij pokrywę i zobacz czy się zawórr nie podparł i daj luz ma max 0.08 na obu.

    #298047 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    Zawór podparty tzn ?
    jak kręce walem słysze jakies dziwne piszczenie, tak chyba nie powinno byc, kiedy jest to piszczenie strasznie ciezko kreci sie walem a potem idzie lekko.

    Link do filmiku:
    https://youtu.be/TMgdB_GZ-48

    #298048 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    Z luzem 0.08 bedzie problem bo moj szczelinomierz ma co 0.05 podziałkę. Chyba ze ustawie tak, że po prostu szczelinomierz 0.10 będzie lekko wchodził bez oporu a 0.05 wcale

    #298051 Reply
    paci
    Moderator
    • 12
    • Postów: 5 800
    • Postów: 5 812

    nie jes podparty bo chodzą oba [film widać] ty a na tamtym gazniku od 50tki odpał nie,moze go załóż na próbe to sie dowiemy czy to wina gaznia czy gdzie indziej szukać przyczyny.

    #298055 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    Na starym gazniku nie odpalał wcale, jak zalozylem nowy gaznik i swiece pochodzil 2 dni bez problemu i zapalal za 1 albo 2 razem.

    teraz cos sie stalo i nie odpala

    A to piszczenie ?

    #298068 Reply
    paci
    Moderator
    • 12
    • Postów: 5 800
    • Postów: 5 812

    piszczeniem bym się nie przejmował to może być ciśnienie w garku itp[nowy sinik to co m być] a opór bo spręża i napiera na zawory.To raczej ten je.a.y gaznik,posmarowałeś czymś jak zakładałeś.ssanie odbija?może caly czas na ssaniu jest?

    #298073 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    ssanie odbija,jedyne co smarowałem w gaźniku to uszczelki olejem zeby lepiej trzymały.

    #298074 Reply
    JeBeKtv
    Uczestnik
    • 17
    • Postów: 100
    • Postów: 117

    Może źle zawory ustawiam, robię to pierwszy raz w sumie, jest w internecie jakis dobry poradnik ?

    #298076 Reply
    paci
    Moderator
    • 12
    • Postów: 5 800
    • Postów: 5 812

    https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=cg%20125%20valve%20settings
    a połaczenie króciec gaźnik było pociągnąć pastą[lub silikonem cienko]

Wyświetla 1 wpisów z $
Odpowiedz na: Problem z motocyklem, czarna świeca, nierówna praca, brak mocy. Junak 122.
Twoje informacje:




Back to top button