Poruszanie się niemieckim skuterem w Polsce

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    barteksz1010
    Użytkownik
    • 3
    • 3Postów:

Witam.
    Chciałbym się dowiedzieć czy mogę poruszać się na terenie Polski skuterem zarejestrowanym w Niemczech na podstawie dokumentów:
    – Ubezpieczenie
    – Betriebserlaubnis (Karta dopuszczenia do ruchu).

Wiem, że w Niemczech do września 2004 roku rejestracja skuterów nie była wymogiem. Wystarczyło tylko mieć ww. dokumenty. Jak to jest w Polsce?

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam

Robertonos
    Użytkownik
    • 9
    • 537Postów:

Jeżeli planujesz tym pojazdem poruszać się po Polskich drogach na stałe to musisz zarejestrować go w Polskim urzędzie,zapłacić.Dostaniesz Polski dowód rejestracyjny i tablice przynależne do miejsca twojego zamieszkania,oraz wykupić obowiązkowe ubezpieczenie OC.Chyba że wracasz do Niemiec z skuterem i tylko tymczasowo tu przebywasz,według przepisów na nieprzerejestrowanym skuterze z Niemiecką rejestracją możesz po Polskich drogach śmigać Maksymalnie 30 dni.

Naveen
    Uczestnik
    • 20
    • 94Postów:

Najszybciej się dowiesz jak zadzwonisz do wydziału komunikacji oni Ci tam wszystko wyjaśnią.

degename
    Uczestnik
    • 8
    • 988Postów:

Jeśli jest zameldowany w Niemczech może jeździć cały czas legalnie z tego co mi wiadomo (tak jest w przypadku aut).

Bartol
    Użytkownik
    • 16
    • 161Postów:

degename napisał:

Jeśli jest zameldowany w Niemczech może jeździć cały czas legalnie z tego co mi wiadomo (tak jest w przypadku aut).

Ja wiem ze na polskich blachach w niemczech majac 2 meldunki mozesz jezdzic max 12miesiecy

degename
    Uczestnik
    • 8
    • 988Postów:

Dokładnie ponieważ u nas jeśli przebywasz ponad 180 za granicą powinieneś zameldować się tam na stałe jeśli masz meldunek czasowy.

erum
    Użytkownik
    • 0
    • 1Postów:

As soon as you find out you call the DMV they will explain you everything there.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button