Po wymianie filtra spadek mocy.
- This topic has 7 odpowiedzi, 6 głosów, and was last updated 8 years temu by
Wombat.
-
AutorWpisy
-
26 kwietnia 2014 dnia 11:28 #164111
Cześć, wczoraj wymieniłem w skuterze 2t filtr powietrza z zwykłego na stożek, po jeździe próbnej doszedłem do wniosku, że skuter jest słabszy, niż przed wymianą filtra. Co może być tego przyczyną, macie może jakieś sugestie w tej sprawie?
Pozdrawiam.26 kwietnia 2014 dnia 11:35 #164115bo po takiej zmianie trzeba wyregulowac silnik. Albo nawet silnik (gaźnik) i napęd.
26 kwietnia 2014 dnia 11:35 #164116To ty myślałeś, że osiągi wzrosną?Haha dobre sobie, chłopie, zmień dyszę i wyreguluj gaźnik to MOŻE będą takie jak w seryjnym.
26 kwietnia 2014 dnia 11:52 #164119Anonim
Nieaktywny- 180
- 3 133Postów:
…a gdy to już zrobisz przejedź się w piękny wiosenny deszcz – najlepiej po paru kałużach. Efekt murowany 🙂
A tak na poważnie: Pomyśl – Kupując CHIŃSKI skuter producent robił go jak najmniejszym kosztem. Myślisz, że zamontowali by wielką puchę plastiku, gumową rurę ustawioną pod specjalnym kątem, gdyby nie była ona potrzebna, i zamiast tego można by zamontować kawałeczek gąbeczki zaraz przy gaźniku? Tuż to specjalne działania zaprojektowane przez „inżynierów”.
Taka pucha ma za zadanie – min. dokładna filtracja powietrza, stłumić dźwięk, ograniczyć powietrze względem pojemności cylindra.
Zdziwisz się, ale usunięcie zwężki z filtra powietrza prowadzi do nie wyregulowania gaźnika, i po takim czymś nawet na dyszy 0,90 mm świeca będzie BIAŁA. Tam jest wszystko dokładnie przewidziane, i zaprojektowane!!26 kwietnia 2014 dnia 13:23 #164139A ja głupi myślałem kiedyś, że wsadzę sobie stozkowy filtr powietrza i nie będę już musiał czyścic tak jak gąbkowego. To były straszne dzieje…
26 kwietnia 2014 dnia 13:48 #164152deejw napisał:
Cześć, wczoraj wymieniłem w skuterze 2t filtr powietrza z zwykłego na stożek, po jeździe próbnej doszedłem do wniosku, że skuter jest słabszy, niż przed wymianą filtra. Co może być tego przyczyną, macie może jakieś sugestie w tej sprawie?
Pozdrawiam.Mam jedną sugestie, wywal g..no w ch..a;)
26 kwietnia 2014 dnia 20:00 #164182Anonim
Nieaktywny- 180
- 3 133Postów:
tzn. napiszę tak – stożek jest dobry, ale np. przy cylindrach 90 cm3 52,4mm, kiedy potrzebny jest większy gaźnik, dysza powyżej 1 mm, i seryjny filtr nie wystarcza, chociaż i w takiej sytuacji wolałbym kupić większą puchę, o większej średnicy gumy, i większej przepustowości. Tym bardziej jeżeli ktoś taki jak np. ja – robi sobie wyprawy skuterem.
26 kwietnia 2014 dnia 20:20 #164184stożek jest dobry przy wysokich i bardzo wysokich prędkościach obrotowych gdzie znaczenie ma dostarczenie odpowiedniej ilości mieszanki mimo wysokich obrotów – czyli małe opory ssanie z pominięciem wszelkich zjawisk rezonansowych które generuje fabryczna pucha.
Przy 50 tez jest dobry tylko trzeba wiedzieć jak i kiedy -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.