Piaggio nrg mc3, problem z wolnymi obrotami
- This topic has 6 odpowiedzi, 2 głosy, and was last updated 7 years, 6 months temu by
Drapoll.
- AutorWpisy
- 21 marca 2016 dnia 21:28 #300106
Sprawa wyglada tak.. W lecie wyregulowalem gaznik (swieca, kawa z mlekiem), wszystko ladnie smigalo i wgl. zaczalem jezdzic na początku tego sezonu i wszystko bylo ok. Ale gdy zrobilo sie troche chlodniej, skuterek nie chce chodzić na wolnych obrotach..
Srubke.od regulacji obrotow, ustawilem na maxa, w takim ustawieniu chodzi na niskich obrotach, ale tylko cieply. Zimny odrazu gasnie, do tego bez gazu nie zapali. Z kopa pali normalnie, na zimnym od 4-5, a na cieplym od 1. Tylko na rozrusznik na zimny musi krecic tak z 10 sec, na ciepłym tez nie najlepiej pali z rozruchu
Troche mnie to szczerze dziwi bo problemow nigdy takich nie bylo
22 marca 2016 dnia 01:26 #300109Niestety gaźnikowce w małych pojemnościach są bardzo czułe na temperaturę (a w zasadzie na zmianę gęstości powietrza).
jak jest chłodniej to tlenu w zassanej objętości powietrza jest więcej a do tego w chłodnym silniku, chłodniejsza (wiec ciut gęstsza) mieszanka paruje gorzej. Opory rozruchu większe wiec i rozrusznik kręci wolniej. Wszystkiego po trochu.
Miedzy 0 a 20 stopniami jest około 10% różnicy w ilości tlenu w każdej dawce zasysanej przez silnik.
czasem wystarczy pokręcić śrubką od mieszanki (nie od obrotów) robiąc sobie letnią i zimową regulacje – a czasem nie. Przypadki są indywidualne22 marca 2016 dnia 06:00 #300110Nie zabardzo chcialbym sie ingerowac w mieszanke, bo wgl mnie jest dobra. Skuter równo przyspiesza, nie dlawi sie i ma dobre osiagi jak na 50cc. Mnie to dziwi ze roznica jest taka ogromna, w lecie jakbym ustawil tak srubke od obrotow to byly bardzo wysokie, na podnozce kolo sie szybko krecilo.
22 marca 2016 dnia 07:51 #300114Tak, twoja mieszanka jest dobra – na lato i na rozgrzany silnik.
24 marca 2016 dnia 16:20 #300323Jednak postanowiłem poprawić mieszanke, ale nic z tego..
Wyczyściłem gaźnik i dysze-nic nie pomogło.. więc zacząłem próbować kręcić tą śrubką: http://wrzuc.se/images/56f4136b816da.png
Nic nie pomogło to zmieniłem pozycje iglicy na jedno niżej (była na samej górze), również nic.. pozniej o jeszcze jedno msc iglice i dalej bez efektów..
Po wstępnym wyregulowaniu skuter normalnie jezdzi itd. ale nie chodzi na wolnych obrotach na żadnym ustawieniu… ja już nie mam pojęcia co jest nie tak24 marca 2016 dnia 23:49 #300355pozycja iglicy w zasadzie nie ma znaczenia dla wolnych obrotów tylko dla średnich zakresów. Na wolnych obrotach iglica jest praktycznie zawsze zamknięta.
25 marca 2016 dnia 20:56 #300458a co może być tego przyczyną?
- AutorWpisy
- Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.