Piaggio MP3 Odpowietrzenie hamulca przód
- This topic has 8 odpowiedzi, 6 głosów, and was last updated 9 months, 3 weeks temu by
-
AutorWpisy
-
2 marca 2014 dnia 18:31 #157866
Witam jestem tu nowy Kupiłem sobie piaggio mp3 500ie i mam problem z hamulcem z przodu , odpowietrzam cały układ a klamka dalej miętka i koła nie hamują równo więc jest problem . Kto wie w jakiej kolejności odpowietrzyć układ dodam że nie jest to normalny skuter ,ma jeszcze rozdzielacze i nożny hamulec więc normalnie kto tego nie widział i nie robił nie ma pojęcia o czym mowa Proszę o pomoc tomek
2 marca 2014 dnia 20:28 #157900Podejrzewam, że odpowiedź najszybciej uzyskasz na burgmanii.
15 listopada 2021 dnia 11:11 #727111Witam jako ze jestem serwisantem a nigdzie nie jest to opisane,postanowilem opisac odpowietrzanie
chamulcow w Piaggio Mp3 300ie lt po zapowietrzeniu przez brak plynu w zbiorniczku.Zaczynamy od wymontowania owiewki z czarna oslona z przodu,aby miec wglad na rozdzielacz,
potem odkrecamy tylny zacisk i ustawiamy odpowietrznik w pozycji pionowej.
robota na 2 osoby!!!!ZACZYNAMY!!!odpowietrzanie zaczynamy od pompowania -CHAMULCEM NOZNYM-,pompujemy az stwardnieje i potem jedna osoba caly czas dociska a druga odpowietrza
-zaczynamy od odpowietrznika na ROZDZIELACZU przednim z niebieska kropka,
potem tylne kolo,przednie lewe i na koniec prawe.(mowa caly czas o chamulcu noznym)
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Caly czas kontrolujemy poziom plynow w zbiorniczkach po 1 na manetce i glownym przy prawej nodze!!!!!!Nastepnie ciezka osoba wchodzi na motocykl i przesuwa sie maxymalnie do przodu a my odpowietrzamy AMORTYZATOR lewy,potem prawy(kazdy chyba wie jak)
-TERAZ DOPIERO MANETKI-
Przyszla kolej na -TYLNY hamulec-,najpierw waz przy manetce potem na zacisku z odpowietrznikiem skierowanym pionowo.
-PRZEDNI hamulec- zaczynamy od weza przy manetce potem, odpowietrznik NA ROZDZIELACZU nad zoltymi kropkami,dalej lewe potem prawe koloNa zakonczenie pompujemy maxymalnie lewy i prawy hamulec raczka az stwardnieje
i zawijamy guma albo tasma tak aby przez noc caly czas byla zacisnieta klamka
rano odczepiamy tasme i gotowe-cheble zyleta
(jesli jeszcze by nie lapaly od gory to polecam samymi klamkami odpowietrzyc tylko odpowietrzniki z tylu,przod lewy,przod prawy
i twarde napompowane zaciski na tasme jak przedtem na noc,potem tylko wywalic tasme i juz nic nie dotykamy.
i taka jest kolejnosc odpowietrzania tego ukladu serwisowo,innaczej tylko przepychacie powietrze po ukladzieale nikt tego nigdzie nie opisal a ze sam mam ten skuter to kazdy niech ma wiedze a nie przeplaca w serwisach,pozdrawiam
26 marca 2022 dnia 05:59 #731580Witam, cz podobnie jest z mp3 125, 2009 rok ?
15 kwietnia 2022 dnia 04:32 #732052Witam wszystkich. Nie wiem czy do końca mam rację ale układ hamulcowy i blokada amortyzatorów przód to dwa oddzielne układy. Jeśli się mylę to proszę powiedzieć w którym miejscu się łączą? Opis co prawda jak najbardziej pomocny.
15 kwietnia 2022 dnia 06:34 #732053a manual serwisowy sobie pobrać i wszystko na obrazkach i schematach zobaczyć?
15 kwietnia 2022 dnia 09:36 #732066W serwisówkach układ hamulcowy nie jest połączony z układem blokad. Stąd moje pytanie do autora odpowiedzi. Bo wszystko przez niego opisane obszernie i profesjonalnie ale jaki związek ma układ hamulcowy z odpowietrzaniem cuda przy amortyzatorach? Ja miałem taki problem,że po odpowiatrzeniu hamulec był twardy ale po jakichś 12 godzinach znowu stawał się miękki. Może ktoś mi podpowie.
15 kwietnia 2022 dnia 14:15 #732078no wiec masz problem z hamulcem. to co sie czepiasz tego układu blokowania?
15 kwietnia 2022 dnia 17:56 #732082Nie pisałem tego do ciebie bo widzę nie masz nic ciekawego do powiedzenia. Chyba że odpowiesz mi na pytanie w którym miejscu te dwa układy się łączą. Nie twierdzę że wszystko wiem ale człowiek który opisał proces odpowietrzania wie o czym pisze i miałbym do niego parę pytań.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.