Obecna jakość Chińczyków 125 ?
- This topic has 5 odpowiedzi, 3 głosy, and was last updated 3 years, 9 months temu by
M2020.
- AutorWpisy
- 14 lutego 2020 dnia 15:11 #677151
Zaczynam niebawem przygodę z jednośladami, będzie to skuter 125.
Jestem ciekaw jak jest obecnie z jakością Chińczyków?
Z tego co słyszałem podobno od kilku lat to się z roku na rok mocno poprawia (prawda to?). Nie będę robił wielkich przebiegów, pewnie maksymalnie do 5 tys km rocznie, ot tak dla zwiedzania okolicy.
Słyszałem także, że aktualnie większość “markowych” sprzętów też robiona jest w Chinach więc po co przepłacać? (choć mówił to dealer Chińczyka więc nie wiem czy to prawda?)
Tak czy owak na razie z różnych przyczyn (rozmiar, masa, cena itp) mam wybór między Barton Falcon a Romet white/black star ew jakiś Zipp. (wszystkie 125). To jest taka sama jakość ? No i jaka ta jakoś na rok 2019/2020 jest?
Dodam także że konkurentem dla tych powyższych jest Suzuki Address 110. Niby to 110 a nie 125 ale nie podejrzewam, że jest wolniejszy… Suzuki ma ponad 3 lata ale przebieg symboliczny (Bardzo symboliczny), kupiony u dealera w PL, 100% bezwypadkowy. Cenowo Suzuki trochę tańsze od Chińczyków no ale ze względu na wiek oczywiście bez gwarancji już.
Używane, sprowadzane z zachodu chyba na wagę, “markowe” mnie nie interesują. Kilka oglądałem i w każdym było czuć, że coś było kombinowane…
Jak byście wybierali?14 lutego 2020 dnia 16:31 #677153suzuki adress 110 to ta sama półka cenowa i techniczna co np kymco agility 16+ w 125cm i stanowczo by brał jeden z tych 2 wymienionych (ze wskazaniem na kymco) zamiast Bartona Falcona, Junaka 711, Zipp MAx 125, Neco Alex One ( tam te wszyskie inne nazwy motorka Zhnen pod którymi występuje).
Tzn jest to skuter mający wygrywac ceną – wiec ma oszczedzone na wszystkim: chłodzenie powietrzem, silnik o mocy 2/3 tego co konkurencja..itd. Ale niska masa, duże koła i idzie tym jeździć.14 lutego 2020 dnia 18:34 #677163Kymco nie pasuje mi rozmiarem (wysokość, specyficzne uwarunkowania parkowania) poza tym w stosunku do wymienionych Chińczyków oraz tego konkretnego Suzuki to nowe Kymco 16+ jest Znacznie droższe.
Ciekaw jestem najbardziej jakości chinszczyzny. Takie rzeczy eksploatacyjne jak jakość tarcz, paska, klocków, łożysk itp. Bo nie mam uprzedzeń i nie sądzę, że to sie psuje i rozpada. Ale co mi z gwarancji jak mi będą piszczały klocki czy drżała kierownica a serwis oczywiście powie TTTM.14 lutego 2020 dnia 20:19 #677164o kymco też pisałem w kontekście używki. ten model sie wybronił już.
ta jakość sie poprawiła (zwłaszcza w 125) ale wciąż szału nie ma – zwłaszcza w chwili kiedy jest już mowa o takich pieniądzach za chińczyka że w tej kasie można kupić całkiem mało jeżdżoną używkę.
To nie jest ta przepaść cenowa i jakościowa co w 50cm że nowy chińczyk za 3200zł, potem długo długo nic i dopiero za 2-3 razy tyle można myśleć o czymś nowym z lepszej półki a używane z wyższej półki bedzie pełnoletnie.
Jest też problem z częściami do tych chińskich wynalazków – bywają bardzo niedostępne.
Wiec uważam że lepszym wyborem bedzie uzywny adress lub kymco, honda vision 110, pcx niż barton. Oczywiście jest to też kwestia stanu technicznego.20 lutego 2020 dnia 16:55 #677693witam ,to co piszesz wydaje mi się ze nigdy nie miałeś styczności z chińskim sprzętem ,otóż ja już miałem takowy wynalazek zipp quantum nówkę sztukę strach było wyjechać za zakręt poza dom bo było co pchac ,tak ze wiecej stal w serwisie i czekał az kontener przypłynie. juz sie z tego wyleczyłem .teraz zakupiłem kymco downtown co prawda 2010 rok ale pod wzgledem jakości wykonania to chińczyk jeszcze jest daleko za kymco. jaki chinczyk ma 15KM ze 125ccm i jest chłodzony cieczą? bo ja nie znam.. PS. chińczykiem możesz sobie pozwiedzać dom wokół !!! ale nie jedz dalej jak 1km od domu….
20 lutego 2020 dnia 21:21 #677705No właśnie nie miałem styczności z chińszczyzną. Choć nie mam uprzedzeń.
Ale na 99% niebawem zagości w domu Suzuki Address (sprawa dogadana), choć na razie nawet na nim nie siedziałem. Ale nie mam obaw co do marki, jak coś będzie mi nie pasować to sprzedam bez straty. - AutorWpisy
- Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.