Toros Fresco- problem z odpalaniem

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    stilt
    Użytkownik
    • 2
    • 6Postów:

witam
    jestem użytkownikiem nowego torosa fresco.
    skuter niby ok ale mam z nim pare problemow
    1, Ciezko odpala, musze długo kręcić zanim załapie
    2, spore spalanie, na poł zbiornika paliwa zrobiłem niecałe 50Km
    byłem dziś w serwisie ale tam mi powiedzieli ze na dotarciu takie rzeczy to norma..dodam ze skuter kupiłem w media expert i moim zdaniem fachowośc tych ludzi zostawia wiele do życzenia..nie bardzo sie znaja na tym czym handluja
    skuter ma przebieg aktualnie 60KM, prosze o pomoc
    pozdrawiam

Mario1
    Użytkownik
    • 0
    • 1 223Postów:

jest nowy więc serwis,serwis,serwis , jak nie potrafią go naprawić to niech to na piśmie ci dadzą , i do zwrotu lub wymiany

stilt
    Użytkownik
    • 2
    • 6Postów:

nawet nie próbowali go naprawić tylko docierac do pierwszego przeglądu, nie chciał bym go zatrzeć na dzień dobry żeby później mi nie odmówili gwarancji. w moim przypadku pierwszy przeglad ok.300km wyjdzie na koniec sezonu:)

Mario1
    Użytkownik
    • 0
    • 1 223Postów:

serwis jest od tego żeby go naprawili , ma normalnie odpalać a nie męczyć rozrusznik , oni teraz mają sezon więc się wymigują ,- poślij ojca ze skutem i niech mu na piśmie odmówią.

Anonim
    Nieaktywny
    • 27
    • 2 984Postów:

Kupiłeś skuter w sklepie rtv/agd, nie oczekuj więc, że będą tam fachowcy od motorowerów? Przejedź te 300 km i niech robią, od czegoś wszak ta gwarancja jest.

Quantumek
    Użytkownik
    • 111
    • 716Postów:

Sam mam ten skuter. Ale aktualnie go remontuje ponieważ miałem czołuwe. Spalanie jest wysokie i z tym się niestety musisz pogodzić. Jest to duży skuter, silnik 4t i ma za mało mocy. Więc palił będzie dużo. 50ccm do tego skutera to za mało. Mi po dotarciu pali 4l100km 7.000 nim przejechałem próbowałem coś zrobić z tym spalaniem, ale nic nie zrobisz. Na blokadach palił 3l. Po odpięciu kabelka śmigał max 60kmh i spalał 4l. Jest to duży skuter i nic nie zrobisz. O awarje silnika się bać nie musisz. Tylko przygotuj się na wymiane paska. Dużo osób się skarżyło tutaj na stukanie w przekładnie. Było to spowodowane paskiem. Mi też stukało przez ponad 4,000km aż w końcu pasek mi szczelił. Wymieniłem pasek i stuków nie było. Jak byś miał jakieś pytania co do tego skutera to jestem do Twojej dyspozycji. Pozdrawiam!

edit: Co do ciężkiego odpalanie z rozrusznika to może być wina akumlatora. Wiem że jest nowe, Ale wszystko jest możliwe. Na kopa zapala normalnie?

Mario1
    Użytkownik
    • 0
    • 1 223Postów:

Quantumek ile ci pali 4/100 na 50 cm3 ? , jak to 4t to coś nie tak , ja mam Quantuma 4t i mi palił na 50cm3 2l. , teraz mam 90cm3 i poli 3 z malutkim haczykiem

stilt
    Użytkownik
    • 2
    • 6Postów:

z kopa nie bardzo chce palić;/
    znalazłem jeszcze inny serwis w mieście i tam podjade,
    spalanie 4 litry?!! zszokowałeś mnie kolego:) troche dużo!
    Mario1>>> mam 27lat, nie musze ojca posyłać:D:D

stilt
    Użytkownik
    • 2
    • 6Postów:

jeszcze jedna chyba usterka.
    czy skuter posiada takie cudo jak ssanie??
    zauważyłem ze łapie wysokie obroty po odpalenie, dla mnie za duże

Quantumek
    Użytkownik
    • 111
    • 716Postów:

Jeżeli skuter jest zimny to przez 20-30 sekund będzie pracował na wysokich obrotach. Potem ssanie się wyłączy i powinno być normalnie

stilt
    Użytkownik
    • 2
    • 6Postów:

a jeśli nie schodzi z obrotów??

Quantumek
    Użytkownik
    • 111
    • 716Postów:

To coś z ssaniem będzie. Jeżeli jeździsz na ssaniu to się nie dziw że masz takie spalanie

monterglass
    Użytkownik
    • 6
    • 107Postów:

Witam. Skuter jest duży to fakt, ale spalanie jest bardzo duże,ja posiadam TOROSA GP500, to taki sam skuter jak fresco, ale u mnie na dotarciu palił około 3l na 100km, teraz mam przejechane jakieś 1800 km i pali w granicach 2,70 l na 100 km. Osobiście miałem problem ze ssaniem,odpalał i gasł jak był zimny, ale wymienili gażnik i problem znikł, teraz co prawda trochę mi się dusi na małym gazie, ale myślę że sobie z tym poradzę. Ogólnie skuter jest duży i ciężki, więc mało palić nie będzie, ale nie takie ilości paliwa. Myślę że wizyta na serwisie i regulacja gaznika , a w razie potrzeby wymiana i będzie git. Pozdrawiam.

szybki1999
    Użytkownik
    • 9
    • 38Postów:

spalanie zalezy od stylu jazdy, ja mam lekki skuter bo pisze że waży 90kg.
    Na dotarciu jeździłem 45/50km/h na niskich obrotach to spokojnie mieścił sie w 2l, a teraz manetka do końca, szybkie przyśpieszanie i wg. teraz pali mi 3l/100km może troszeczkę więcej

FormaN
    Użytkownik
    • 0
    • 40Postów:

Spokojnie schodzi ale po 20 sekundach to chyba kolega idzie do kibla a nie silnik się rozgrzewa.
    Trudne odpalanie prawdopodobnie jest spowodowane za wysokimi obrotami biegu jałowego czyli jak nie dodajesz gazu.
    Rozgrzej silnik (pojeździj 20 minut), postaw na centralnej i zmniejsz obroty (jak masz obrotomierz to bez ssania około 1800 obr/min).
    Co nie znaczy, że będzie palił jak cudo bo takie uroki docierania ale do 300km powinno przejść.

perry_84
    Użytkownik
    • 9
    • 37Postów:

Witam ja swojego fresco kupiłem 6 dni temu. I z tym odpalaniem jest tak jak jest zimny stawiam go na stopce centralnej i odpalam najpierw wchodzi na wysokie obroty a po ok 8-10 sec raptownie mi obroty spadają i tak trochę falują aż w końcu gaśnie ale potem jeszcze raz odpalam i już jest na malutkich obrotach i jadę powiedzmy ok 10-12 km dojeżdżam do miejsca i czekam aż obroty spadną ale nie spadają już tak bardzo jak po odpaleniu przejechałem już nim 160 km. Czy wniosek z tego że jest wszystko ok czy nie bardzo ???
    A spalanie szacuje tak na ok 3/100 w tej chwili ale jest na dotarciu.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button