Następny problem z regulacją tego szmelcu

Wyświetla 1 wpisy z $
  • Autor
    Wpisy
    Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

No i znów. kilka dni temu zamontowałem sprzęgło z dzwonem i w porównaniu z seryjnym na starcie ma faktycznie dużo więcej mocy, ale przyśpiesza tak trochę jakby wolniej, więcej mocy ma jak jest jeszcze na niskich obrotach przy prędkości około 10kmh niż jak jedzie np. 40 i ma już wysokie obroty, tak jakby obrotów na koło nie przekładał ;/

I teraz problem z gaźnikiem, mam stożek i dyszę 110 w dell’orto 17.5mm, iglica na samym dole, skuter jakoś tak dziwnie jeździ, czasem ma takiego dołka na chwileczkę że obroty spadają a po sekundzie znów rosną, jakby się krztusił i strasznie kopci z tłumika, próbowałem nawet lać mniej oleju ale bez skutku, z tłumika nadal wydobywają się chmury dymu. Próbowałem na dyszy 100 regulować, ale iglice musiałem dać najwyżej jak się da a i tak spadał z obrotów i ledwo jechał w zakresię od 30 do 45kmh z tłumika też kopcił aczkolwiek już trochę mniej, ogólnie czym mniejsza dysza tym ma większego muła od 30 do 45kmh a czasem nawet nie jedzie więcej jak 40. na dyszy 110 muszę znów mieć iglice najniżej bo jak dam ją wyżej to znów gorzej jeździ. i zarówno na dyszy 100 jak i 110 czym śrubka od mieszanki jest bardziej wykręcona tym skuter gorzej jeździ, i również w obu przypadkach czym śrubkę od mieszanki bardziej wkręcę tym skuter trochę lepiej jeździ.

podsumowując, czym mniejsza dysza muszę dać wyżej iglicę aby dostawał więcej paliwa i muszę też wkręcić śrubkę od mieszanki aby dostawał mniej powietrza, wtedy skuter jeździ najlepiej na danej dyszy.
    Znów czym dysza jest większa tym iglice muszę dać niżej aby dostawał mniej paliwa i wkręcić śrubkę od mieszanki żeby dostawał też mniej powietrza.
    i na obu dyszach jak się przejadę to potem pełno paliwa w gaźniku jeszcze jest i przepustnica razem ze sprężyną cała mokra a z filtra powietrza kapie benzyna.

Proszę o pomoc, membranki są dobre bo sprawdzałem i nigdzie nie odstają.

Cały tuning opisany w linku w podpisie.
    Ja już nie mam do tego siły, próbowałem kiedyś też na dyszach 75,85,90,95 i czym była mniejsza tym było gorzej.

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Skuter dostaje za dużo paliwa, a Ty jeszcze mu powietrze odcinaszł
    Ja tu widzę niekonsekwencje.

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

też myślałem że może mieć za dużo paliwa, ale jak mu powietrza dam więcej wykręcając tą śrubkę od regulacji to jeszcze gorzej jeździ, łapie muła przy 30 i jak odkręcę manetke na maxa to robi takie buuuu i prawie że gaśnie, jak ma mniej powietrza to tak nie robi.

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Masz wydech z dyfuzorem. Takie zachowanie jest normalne i niweluje się je poprzez odpowiednią regulację przekładni.
    Zamontuj w sprzęgle twardsze sprężynki. Będzie się zbierał z wyższych obrotów.

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

no, ale tu nawet nie chodzi o start tylko o to że jak dam więcej powietrza to nie mogę odkręcić manetki więcej jak połowę bo się dusi i prawie gaśnie, tylko takie buuu robi, to raczej nie wina przekładni.

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

W czasie jazdy czy na postojuż

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

na postoju, na stopce centralnej jak koło w powietrzu jest to jest wszystko ok, wchodzi schodzi z obrotów ładnie, a w czasie jazdy lipa, jechać się nie da bo się dusi i gaśnie.

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

No to jak mowie, regulacja przekładni się kłania.

Dzieje się tak dla tego, że wydech z dyfuzorem bardzo oslabia moc na wolnych obrotach.
    Dla tego jest ten muł i dla tego przy takich wydechach przekładnie reguluje się tak aby skuter startowal przynajmniej ze srednich obrotów

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

no mi na oko startuje z 4/5tyś obr, do 10kmh te obroty się utrzymują a potem nagle wzrastają już praktycznie na najwyższych jedzie no i przy 30kmh te obroty znów spadają i wtedy ledwo jedzie i jak manetkę odkręcę więcej niż połowę to się dławi. Co dziwne od startu do tych 30kmh skuter jedzie normalnie nawet jak manetkę przekręcę do samego końca, dopiero potem przy 30kmh zaczyna się dusić.

Nadal uważasz że to przekładnia skoro wchodzi na maksymalne obroty i dopiero później one spadają?

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Zamontuj seryjną sprężynę centralną w sprzęgle. Ewentualnie daj cięższe rolki.

Objawy które opisałeś są spowodowane tym, że rolki nie są w stanie przeciwdziałać sile sprężyny centralnej. Efekt jest taki, że skuter szybko łapie wysokie obroty i nagle następuje zmiana przełożeń – sprężyna centralna ustępuje. Zwiększa się przełożenia – zwiększa się obciążenie silnika, spadają obroty i silnik łapie muła.

Daj seryjną sprężynę.

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

spróbuje, będę musiał klucz 38 załatwić znowu bo mechanicy się obrazili i nie chcą się za to brać ;p
    Ale to jak dam seryjną sprężynę to pasek się nie będzie ślizgał? ta hebo +60 jest dużo twardsza.
    dodam ze na rolkach 5.7 ten muł był jeszcze większy ;p

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Pasek się nie będzie slizgał.

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

no to ok, przy okazji wsadzę sprężynki do sprzęgła twardsze.
    Tylko ten klucz załatwię sobie.

tylko mam nadzieje ze nie będzie trzeba kupować rolek koło 3g ;p

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Twardszych spreżynek nie zakłada się “przy okazji”
    Najpierw wymien sprężynę centralną.

Rolki – najpierw zamontuj sprezyne, zobacz jak jezdzi i w tedy się zastanawiaj.

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Reaper, A ja mam taki problem, ze skuter 0-10 ma muła (mam czerwone sprezynki hebo) potem ladnie leci do v-maxa, ale jak puszcze manetke i znow dodam gazu, to on juz ma slabszego kopa, i wolniej przyspiesza. Mogłyś mi powiedzieć na co mam jeszcze zwrócić uwagę, a by skuter był dobrze wyregulowany ??

[ Dodano: 14-04-2009, 20:47 ]
    Może ktoś odpisać ?

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

A jaką masz sprężyne centralną i rolki Bo to objaw jakby schodził za wolno z przełożenia.

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Mam tak : tecnigas next-r, hebo ng, rolki 4g, sprezynki czerwone hebo, sprezyna niebieska hebo (+60%).

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

hehe jak u mnie tak było że przy daniu gazu muliło i gasł to główna dysza była zapchana a dzien przed ją czyściłem :mrgreen: …. i też się zdziwiłem

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Ja bym jeszcze zaryzykował montaż gazboxa. Poprawi się reakcja na manetkę.
    Możliwe, że masz trochę źle wyregulowany gaźnik.

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Reaper, ale ja to się tak zastanawiam, po co mam wsadzać miększą sprężynę centralną? W keeway’u miałem już TR +22%, malossi białą i zółtą i każda była zbyt miękka i dopiero na hebo +60 jeździł jako tako, może po prostu tą co mam teraz jest jednak za miękka, bo te problemy z regulacją zaczęły się jak wsadziłem gaźnik więc więcej mocy skuter zyskał i może sprężyna za miękka jest jednak? niedługo powinienem robić paczkę na mielochu więc może jednak zamówię tą hebo +90? nie mam zbytnio możliwości żeby tak sprężyny zmieniać kilka razy więc wiesz.

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Ciężko powiedzieć.
    Ja bym jeszcze pokombinował z rolkami.

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

dziś kombinowałem no i to jest tak.
    wsadziłem rolki 4.5g no i skuter ma dużo wyższe obroty a w porównaniu z rolkami 5.1 (mieszanka 4.5 i 5.7) przyśpiesza troszkę gorzej, wsadziłem rolki 5.7g i obroty ma dużo niższe, przyśpieszenie podobne lecz ma dołka przy 30kmh spada z obrotów dość odczuwalnie i skuter trochę bardziej mułowaty jest.
    Na każdych rolkach pasek też wychodzi na samą górę waria, zrobiłem kreskę markerem od środka do zewnątrz do samego krańca i po jeździe nie ma w ogóle kreski co by znaczyło że pasek na samych obrzeżach waria był.
    Zerknąłem też na świece i na dyszy 110 iglicy na samym dole i śrubce od mieszanki wykręconej o 1/4 obrotu świeca ma taki rdzawy kolor, elektroda sucha wiec tak jakby gaźnik podawał dobrą mieszankę ale dalej kopci z tłumika i śmiećrdzi.

I odkąd mam to sprzęgło to przy starcie jest takie coś że zaraz po ruszeniu skuterem trochę szarpie, jakby dostał nagle jakieś turbo czy coś i jak jest to szarpnięcie to też trochę spada z obrotów aczkolwiek przez chwileczkę ma takiego jakby kopa. czyżby sprzęgło jeszcze się nie ułożyło w dzwonie czy sprężynki są za miękkie/twarde?

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

Mafioz, jak miećszasz rolki to będziesz miał inny efekt ja wsadzisz same np 5.1 a 5.1g miećszane

Anonim
    Gość
    • 4 533
    • 89 923Postów:

to teraz jakbym chciał wsadzić rolki jednej wagi zakładając że na rolkach 5.1 miećszanych dobrze jeździ to jakie musiałbym mniej więcej kupić żeby był efekt podobny? w sumie to wychodzi że też koło 5g bo 5.7 za ciężkie są a 4.5 ma duże obroty ale jakoś słabo jedzie wiec by wychodziło na to że za lekkie.

Wyświetla 1 wpisy z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button