Napięcie na kablu od masy

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    Mikołaj
    Uczestnik
    • 2
    • 8Postów:

Co może być przyczyną pojawienia się napięcia na kablu masowym który wychodzi z silnika powodując przegrzewanie się tego kabla do stryszczenia otuliny włącznie. Motocykl dzień wcześniej stał na deszczu około 2h i do domu wróciłem nim normalnie. Rano chcąc go odpalic, po przekręceniu kluczyka, wspomniany zielony kabelek rozgrzał się do czerwoności.

Wombat
    Moderator
    • 55
    • 22 167Postów:

nie wiem co to jest „stryszczenie” wiec cieżko powiedzieć co doprowadza do takiego stanu.
    ale na ogoł kable grzeją się do czerwoności jak jest zwarcie i się nie ma bezpiecznika sprawnego

Mikołaj
    Uczestnik
    • 2
    • 8Postów:

http://zapisz.net/view.php?filename=468_img_2661.jpg tutaj link do zdjęcia. (ten w szarej izolacji to własnie ten zielony kabelek). Chodziło o stopienie otuliny.

Wombat
    Moderator
    • 55
    • 22 167Postów:

niewątpliwie zwarcie. ale dziwne że nie poleciał bezpiecznik. Jeżeli masz normalny bezpiecznik a nie jakąś wydumkę naprawianą drutem to jest taka opcja że zwarcie masz w samym statorze lub masz walniety regulator napięcia

Mikołaj
    Uczestnik
    • 2
    • 8Postów:

Regulator napięcia mam zapasowy i wymieniłem i nadal to samo, myślę że to jednak zwarcie w statorze.

Mikołaj
    Uczestnik
    • 2
    • 8Postów:
    jacek
    Uczestnik
    • 1
    • 2Postów:

Ja mam to samo,stator wymieniłm cewkę,moduł i jak iskry nie było tak niema.Iskrzy mi na przewodzie od masy.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button