Mycie i konserwacja

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    HugoBoss
    Uczestnik
    • 93
    • 3 265Postów:

Ponieważ wiosna zbliża się wielkimi krokami,a wraz z nią rozpoczęcie sezonu,postanowiłem doprowadzić swój pojazd do stanu używalności i umyć z wszelkich zanieczyszczeń. Kupiłem spryskiwacz poniżej i chciałem się Was zapytać czy lepiej myć samą wodą,czy dolać jakiegoś środka? Oraz czym konserwować plastyki i elementy gumowe? Jakimś sprayem silikonowym itp? Co polecacie?

Vezyr
    Użytkownik
    • 18
    • 2 406Postów:

Nie no czymś poza wodą też, ja używałem płyn do mycia naczyń i było git 🙂 Aczkolwiek na co Ci tak konkretniej ten spryskiwacz?Sam wąż ogrodowy i wiadro nie starczą no i jeszcze gąbka 🙂 ???

KrzysiekP
    Użytkownik
    • 14
    • 2 166Postów:

Vezyr jestes? mozemy pogadac na gg? moj numer 1427858 (jestem ukryty)

madi
    Uczestnik
    • 21
    • 5 786Postów:

pewnie chcesz sie pozbyc tego błota znad Wisły 😉

HugoBoss
    Uczestnik
    • 93
    • 3 265Postów:

Vezyr,jak się mieszka w bloku to wąż raczej odpada,a tym spryskiwaczem trafie w zakamarki 😀 Madi,tego błota w pierwszej kolejności 😛

Leszek Śledziński
    Keymaster
    • 769
    • 2 361Postów:

Hugo, powracając do Twojego pytanie:
    Na pewno NIE należy myć zwykłym detergentem (proszek do prania, płyn do naczyń). One wysuszają elementy gumowe.

Kapuchon
    Użytkownik
    • 18
    • 2 689Postów:

Ja zawsze myje szamponem do samochodów z dodatkiem wosku. Przy okazji mam pytanie. Zawsze myje skuter za pomocą gąbki która maczam w wiadrze z wodą i pytanie czy coś może się zalać gdy będę mył wężem ogrodowym ? Tak samo co z myjniami bezdotykowymi ? Co ewentualnie może się zalać gdy polewać będę cały skuter wodą ? Trzeba coś zabezpieczać ? Jest to chiński skuter.

Suawek
    Użytkownik
    • 32
    • 888Postów:

Przede wszystkim unikać myjek ciśnieniowych. Zbyt duże ciśnienie i w z pozoru szczelne miejsca może się dostać woda.

Pietro
    Użytkownik
    • 9
    • 3 294Postów:

Wlot filtra powietrza można zasłonić jakąś folią, albo wepchać szmatkę, poza tym unikać polewania mocnym strumieniem miejsca gdzie zamocowany jest moduł zapłonowy.
    Co do używania proszków do prania, zgodzę się z Leszkiem, ale większość płynów do naczyń chyba można używać, skoro nie działają na delikatną skóre rąk np.PUR z aloesem i wiele innych, to tym bardziej gumy nie uszkodzi..nawet ostre detergenty do mycia silników nie działają szkodliwie na gumę 😉

HugoBoss
    Uczestnik
    • 93
    • 3 265Postów:

Czym konserwujecie plastyki? Przy jakiej temperaturze na zewnątrz myć skuter?

Pietro
    Użytkownik
    • 9
    • 3 294Postów:

Nie lakierowane plastiki, zwykłym samochodowym PLAKIEM do desek rozdzielczych. Jak myję skuter to przy niskiej temperaturze leje do wiaderka zimniejszą wodę, a latem jak b.gorąco ciepłą żeby różnica temperatur nie uszkodziła lakieru.

HugoBoss
    Uczestnik
    • 93
    • 3 265Postów:

Dziś została przeprowadzona próba spryskiwacza,będzie dobrze. Tylko nie wiem jaki środek myjący kupić do zmieszania z wodą. Czym psikacie na elementy gumowe? Konserwujecie jakoś?

Kapuchon
    Użytkownik
    • 18
    • 2 689Postów:

Elementy gumowe takie jak uszczelki od lagów przecieram tylko mokrą szmatką. A resztę jak pisałem – ciepła woda + szampon samochodowy.

Suawek
    Użytkownik
    • 32
    • 888Postów:

Nie widzę potrzeby maziania gumy czymkolwiek. Dobra guma nie wymaga konserwacji bo jest na tyle elastyczna i „tłusta” że nie straszne jej mrozy czy wysoka temperatura. Wg mnie można więcej szkody narobić niż pożytku.
    Przykładowo gumy trzymające układ wydechowy w samochodach, znoszą ekstremalne temperatury od 300 do -30 w ciągu kilku minut i są wieczne. Wymienia się cały wydech a gumy nie.

HugoBoss
    Uczestnik
    • 93
    • 3 265Postów:
    HugoBoss
    Uczestnik
    • 93
    • 3 265Postów:

Dziś było mycie bzyka zakupionym spryskiwaczem,oto rezultat mojej walki z błotem po ostatnim wypadzie:

Przed myciem:

i po myciu:

Niestety po umyciu zrobiło się już ciemno i zdjęcia są takie jakie są. Ważne że skuter dużo lepiej wygląda,potrzebuje jeszcze coś do konserwacji tych czarnych plastyków.

kustosz
    Użytkownik
    • 16
    • 219Postów:

plak

HugoBoss
    Uczestnik
    • 93
    • 3 265Postów:

kustosz, a jakiś link do tego środka można?

kustosz
    Użytkownik
    • 16
    • 219Postów:

można go kupić byle gdzie, na każdej stacji

HugoBoss
    Uczestnik
    • 93
    • 3 265Postów:
    kustosz
    Użytkownik
    • 16
    • 219Postów:

ten drugi

kustosz
    Użytkownik
    • 16
    • 219Postów:

mam taki

HugoBoss
    Uczestnik
    • 93
    • 3 265Postów:

A jaki smar byście polecili?

kustosz
    Użytkownik
    • 16
    • 219Postów:

tawot

Kapuchon
    Użytkownik
    • 18
    • 2 689Postów:

Na twoim miejscu Hubo wybrałbym ten Plak z 1 linku a nie ten spryskiwacz. Tego 1 używam ja od dość dawna a mój ojciec używa tego w samochodzie od dłuuugiego czasu. Wycierasz plastik z kurzu spryskujesz cienką warstwą odczekujesz z 5 min i wycierasz. Osobiście zawsze kupuje to w Tesco ceny nie pamiętam ale naprawdę polecam ten środek w tym sprayu. Oczywiście wybór należy do ciebie.

HugoBoss
    Uczestnik
    • 93
    • 3 265Postów:

Wczoraj kupiłem Plak,dziś popsikałem czarne plastyki i wygląda lepiej jak nowy 😀 Dopiero wróciłem z trasy 133km przejechane,ostatnie 20km tak mnie wypiździło jak diabli.

Vezyr
    Użytkownik
    • 18
    • 2 406Postów:

Hugo czyli ogólnie spryskiwacz zdał egzamin ;P Bo w sumie na fotach nie widać tak dużo, skuter nie był aż tak brudny wg mnie 😀 Do czarnego plastiku widziałem opcję, żeby olejem smarować i trzeć, podobno się nie lepi a świeci jak psu jajca na wiosnę 😀

Kapuchon
    Użytkownik
    • 18
    • 2 689Postów:

Hugo a który kupiłeś ? Ten z 1 czy 2 linku ?

HugoBoss
    Uczestnik
    • 93
    • 3 265Postów:
    Janek323
    Użytkownik
    • 1
    • 31Postów:

Jeśli chodzi o mycie skutera myłem go wiele razy myjką ciśnieniową i nie widziałem żadnych negatywnych oznak. Wątpię żeby mogło coś się zalać przez co miało by działać mniej sprawie. Środek do mycia samochodów do karoserii rozrabiasz w wiadrze wody. Myjką najpierw opłukuje cały skuter następnie gompką i jadę z całą powierzchnia skutera potem spłukuje środek. Pozostawiam skuter do wyschnięcia i jest git 🙂

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button