Moment dokręcania śrub 139 FMB

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    Draculazz
    Użytkownik
    • 5
    • 45Postów:

Witam koniecznie potrzebuje informacje z jakim momentem dokręcać części takie jak:głowicę,wałek rozrządu ( chodzi o te 3 śrubki ), kartery silnika, pokrywę sprzęgła, samo sprzęgło, magneto. Patrzyłem trochę w internecie, ale było różnie jeden podawał 9-10 a drugi 19 dla głowicy. Najbardziej mi zależy na głowicy i karterach, dziękuję za pomoc 🙂

Anonim
    Nieaktywny
    • 1
    • 4 665Postów:

a ten manual i tabelka na 10 stronie?
    http://www.sqtery.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=41800

Adam Ornowski
    Uczestnik
    • 20
    • 135Postów:

dokręcasz aż poczujesz opór i jeszcze z jeden obrót , ja tak mniej wiecej robie , to trzeba po prostu wyczuć według mnie

Anonim
    Nieaktywny
    • 1
    • 4 665Postów:

Wyczucie trzeba mieć – złamałem klamkę zamykając balkon – ale jak ma klucz dynamometryczny, to po co się stresować?

Draculazz
    Użytkownik
    • 5
    • 45Postów:

Właśnie będę miał klucz dynamometryczny, tak to właśnie zawsze na czuja skręcałem, ale teraz chce to porządnie zrobić żeby wszystko równo było po skręcane, dzięki wielkie.

Freeb
    Uczestnik
    • 11
    • 160Postów:

ma ktos jakis dokladny spis? zalezy mi głownie na szpilkach, korkach zaworow oraz srubach oslon bocznych glowicy.

Wombat
    Moderator
    • 55
    • 22 480Postów:

wiesz co.. tu problem jest taki że wszelka dokumentacja tych silników dotyczy ich oryginałów. A teraz mamy doczynienia głównie z klonem, klonem klona i modyfikacją/ewolucją.
    Jeszcze czesto składaną z przypadkowych dostaw.. wiec tam gdzie jedna śruba w jednym wytrzyma to w drugim przeciagniesz.
    To jak z tymi luzami zaworowymi w 139QMB. Wszyscy znają prawidłowe i wszyscy widza że w chińczykach trzeba luźniej bo zawory z gorszych materiwłów. Ile luźniej? No ile trzeba 😀

Freeb
    Uczestnik
    • 11
    • 160Postów:

No wlasnie mam serwisowke do swojego Poniaka… i robiac wedle jej danych urwalem dzis gwint lewego dekla od glowicy…

Serwisowka mowila 10-12.. teraz na yt widze mowia 8-10 i tez byc ostroznym…

A jeszcze mi w sklepie powiedzieli ze takiego dekla nei dostane bo srednica 72mm i tez smieszny zabek z boku a maja 71mm od 50cc i 82mm do 125c… Wiec przez taka peirdole pewno czeka mnei wymiana calej glowicy…

Wombat
    Moderator
    • 55
    • 22 480Postów:

no bo w chińczyku sie używa następujących wartości momentów dokręcania:
    – lekko
    – mocno
    – jeszcze mocniej
    – doyebać

tylko wartości są uznaniowe. Bierzesz do ręki śrube, oceniasz ją na oko z czego jest i ile wytrzyma i w czym siedzi. I dokręcasz. Lekko albo mocno 😀

Szumek811
    Uczestnik
    • 19
    • 1 097Postów:

Trzeba dokręcać tak mocno aż w łokciu pierdolnie i potem jeszcze pół obrotu 😀 A tak poważnie dekle w 4t dokręcaj 8Nm a głowicę 18Nm ale stopniowo. Najpierw 8Nm, potem 12Nm, 16Nm i dopiero 18Nm. Oczywiście dokręcasz na krzyż

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button