LONGJIA L-EVO LJ50QT-2L – elektryka padła?

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    McCoolPL
    Użytkownik
    • 4
    • 12Postów:

Siedzę sobie wygodnie na kanapie w ręku dzierżę piwo i nagle moją sielankę przerywa telefon od zrozpaczonej połowicy:
    – Kochany skuter nie chce odpalić.
    – jak nie chce odpalić? a kluczyk przekręciłaś?
    – przekręciłam ale ten pierdek* nie reaguje, tam gdzie jest licznik nie podniosła się wskazówka paliwa, starter też nie działa a i światła się obraziły.

Dopiłem piwo i pofatygowałem się w podróż ku nieznanemu. Na miejscu okazało się, że faktycznie skuter nie pali.
    – elektryka siadła zakomunikowałem z dumą fachowca.
    Popatrzyłem, postukałem tutaj i tam, klęknąłem zerkają pod spód i stwierdziłem ze znawstwem:
    – albo padł bezpiecznik, albo akumulator, albo jakiś kabelek się rozpiął, zaraz to zrobię a ty kochanie idź do domu i za kwadransik będzie OK.
    Tutaj historia się urywa, jako, że jestem humanistą a jedyny mój kontakt z mechaniką ogranicza się do wymiany baterii w zegarku mogłem tylko patrzyć , bo nijak nie wiem o co jak to mawia dzisiejsza młodzież kaman.
    Skuter jest nowy ma 120 km na liczniku, jeździł ok. Małżonka zostawiła kluczyk w stacyjce / nie pamięta czy na On czy tylko go wsadziła/ i poplotkowała sobie z koleżanką i wtedy pojawił się problem…
    Do najbliższego serwisu mam 30 km a jestem uparty o chciałbym sam to poreperować, li tylko jak laik z zerowym doświadczeniem ma podejść do tematu. Od czego zacząć, na co zwrócić uwagę, co jest co.
    Pomożecie? Rzecz jasna jezykiem fachowym przełożonym łopatologicznie tak abym zrozumiał.

* – określenie mojej małżonki.

roomcajz
    Uczestnik
    • 17
    • 1 073Postów:

dobrze że piwo dopiłeś, skuter skuterem, ale browaru marnować nie wolno :-DDDD

z żonami tak bywa…
    sprawdź alumulator najpierw najlepiej miernikiem jak masz
    z kopki pali?

saper0422
    Użytkownik
    • 7
    • 55Postów:

Hmm… Ciekawa historia… ;] A może się kabel “masa” urwał? Ja tak miałem, to mnie 12 V popieściło, jak hamulców dotknąłem. :mrgreen: No i jak się go chciało odpalić z rozrusznika, to było tylko takie “cyknięcie”…

McCoolPL
    Użytkownik
    • 4
    • 12Postów:

A gdzie tego kabla masa szukać?

madi
    Uczestnik
    • 21
    • 5 786Postów:

pod regulatorem napięcia albo przy rozruszniku.

McCoolPL
    Użytkownik
    • 4
    • 12Postów:

Miast święcić dzień święty udałem się do garażu w ręku dzierżąc butelkę piwa i komplet kluczy. Postawiłem Pierdka na nóżce centralnej, dobieram się do niego z „buta” i słyszę przyjemny warkot silnika. Łyk piwa. Jest dobrze. Ale…
    Klakson jakoś tak zaniemógł, klekocze jakby chciał a nie mógł, kierunkowskazy też straciły swój blask. Hmmmm, kolejny łyk piwa.
    Dosiadłem Pierdka i chwilkę pojeździłem. Klakson jakby nabrał werwy a kierunki odzyskały swoją dawną świetlność. Łyk piwa. Ale dalej nie pali z kluczyka…, ba mało tego zauważyłem, że ten mały chińczyk chce sam sobie jeździć bo wchodzi na wysokie obroty sam z siebie tzn. Gdy jest na nóżce centralnej, odpalam go z kopa i po chwili koło zaczyna się kręcić. Coś jest nie tak. Dwa łyki piwa i do domku. Skuterowo.com pomocy….

madi
    Uczestnik
    • 21
    • 5 786Postów:

Ssanie się włącza, wszystko jest OK. klakson może masy dobrej nie mieć i dla tego przerywa, kierunki podobnie.

KrzysiekP
    Użytkownik
    • 14
    • 2 166Postów:

McCoolPl sprawdź też bezpieczniki i stan ładowania akumulatora

HugoBoss
    Uczestnik
    • 93
    • 3 265Postów:

Musisz naładować akumulator i powinno być git 😀

roomcajz
    Uczestnik
    • 17
    • 1 073Postów:

podczas jazdy skuterem nie zaleca się spożywać napojów wyskokowych

McCoolPL
    Użytkownik
    • 4
    • 12Postów:

roomcajz napisał:

podczas jazdy skuterem nie zaleca się spożywać napojów wyskokowych

A gdzież bym tam śmiał, zawsze po nigdy w trakcie 🙂
    Podpowiedzcie gdzie szukać tych bezpieczników?
    Akumulator 12 V naładuje prostownikiem do auta?
    Teraz to ja się muszę napić//// 🙂

Suawek
    Użytkownik
    • 32
    • 888Postów:

McCoolPL napisał:

Akumulator 12 V naładuje prostownikiem do auta?
    Teraz to ja się muszę napić//// 🙂

Prostownik samochodowy nie nadaje się do ładowania akumulatorów o tak małej pojemności.

roomcajz
    Uczestnik
    • 17
    • 1 073Postów:

bezpiecznik jest zwykle koło akumulatora.
    do ładowania najlepiej jakbyś miał specjalny skuterowy prostownik.
    na forum elektroda wyczytałem że można przez żarówkę chyba 10W włączoną w szereg ładować ale to musisz doczytać i na własne ryzyko

br3w
    Użytkownik
    • 2
    • 1 665Postów:

Już to widzę trochę poplotkowałam. Musiało to trwać skoro akumulator poszedł do 0…

Zależy jaki masz ten prostownik. Jeśli jest bez regulacji i ładuje natężeniem 4Ah to na 15 min możesz podłączyć. Jak masz ruski z regulacją to ustawiasz poniżej 1A i zostawiasz i co 1h sprawdzasz czy nie gazuje aby już.

Można też odpalić z kopa i zrobić trasę z 40km.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button