Ładowanie akumulatora torq blizzard

Wyświetla 1 wpisy z $
  • Autor
    Wpisy
    Johnny Bravo
    Uczestnik
    • 1
    • 2Postów:

Cześć, ostatnio przerabiałem światła które były zasilane z iskrownika na akumulator podpinając włącznik świateł pod czarny kabel ze stacyjki na którym jest stale 12v. Jednakże tym samym straciłem na ładowaniu akumulatora. Pytanie brzmi: czy przewód który wcześniej szedł na światła, mogę użyć w taki sposób aby ładował mi akumulator? Ponieważ w tym momencie sobie bezsensownie dynda, kiedy może zostać użyty w szczytnym celu. Pacjent to Torq Blizzard z 2015. Pozdrawiam.

Wombat
    Moderator
    • 55
    • 22 417Postów:

nie możesz go użyć do ładowania. nie w sposób prosty.
    modyfikacja takiego układu żeby światła były ze stałoprądowej części instalacji i jednocześnie wystarczyło na ładowanie akumulatora jest tu na forum kilka razy opisany. I też nie jest to takie proste. Trzeba prąd trochę ogarniać

Johnny Bravo
    Uczestnik
    • 1
    • 2Postów:

To nie tak, że ładowania nie ma wcale, na jałowych obrotach wynosi one 12v, niżej nie spada. Kiedy dodam gazu (koło 5-6tyś obr.) wynosi koło 13-13,5v. Ja chcę to ładowanie usprawnić wykorzystując ten już zbędny przewód od zasilania świateł, oczywiście mowa o kablu już z wyprostowanym prądem. Mam regulator który prostuje prąd z przemiennego na stały, ten od świateł również. Ponadto mam stator bezmasowy. I teraz pytanie, w jaki sposób mogę to podłączyć do ładowania aku? Chętnie poczytam.

Wombat
    Moderator
    • 55
    • 22 417Postów:

ale sensowne ładowanie to 13,8-14,5V

Wyświetla 1 wpisy z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button