kymco downtown 125

Tagi: 

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
  • #673249
    kymco
    Uczestnik
    • Postów: 20

    witam wszystkich na forum.Od jakiegoś czasu poszukiwałem skutera 125ccm ze względu na kat B .od lata przeszukiwałem oferty z owymi skuterami,no ale do rzeczy otóż własnie zakupiłem skuter marki KYMCO DOWNTOWN 125i rok 2010. i mam prośbę do was jakie rzeczy wymienić sprawdzić przed sezonem 2020.

    #673251
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 20 902

    olej w silniku i skrzyni z tyłu – jeżeli wymaga wymiany.
    A reszta – to zalezy jak dokładnie go oglądałes przed sprzedażą i jaki jest stan. Bo to i pasek i rolki i płyn hamulcowy i olej w przednich lagach i płyn chłodniczy i tarcze i klocki..itd itp..
    Zasadniczo nie ma przepisu na „sprawdzić używany” – sprawdzasz wszystko co umiesz sprawdzić i do czego masz dostęp.

    REKLAMA

    Zontes U1 125: Poczuj wszechstronność i moc

    Poznaj nowy Zontes U1 125 z najbogatszym wyposażeniem w klasie. Odkryj moc systemu oświetlenia full LED. Poczuj osiągi silnika 14.6 KM. Doceń niesamowitą wszechstronność. Przyjrzyj się z bliska każdemu detalowi.

    #673277
    kymco
    Uczestnik
    • Postów: 20

    witam ponownie wszystkich , otóż potrzebuje informacji na temat w jaki sposób zdemontować reflektor ,ponieważ mam wypalone 2 diody w ringu czy można je wymienić bądź kupić cały ring czy może w ogóle nie da się tego zdemontować z lampy??

    #673278
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 20 902
    #674980
    kymco
    Uczestnik
    • Postów: 20

    witam wszystkich,prosiłbym was o pomoc poszukuje dwie rzeczy, do kymco mianowicie reflektor przedni może być uszkodzony potrzebuje tylko ring LED ,gdyż 2 Ledy nie świecą. a druga rzecz to przednia owiewka (szyba) przy transporcie po zakupie rozbiła się (tak panowie ze sklepu zabezpieczyli motocykl do transportu, ze przewrócił mi się na przyczepce )Nie polecam firmy AM MOTORS z Tarnowa . proszę was o pomoc.moze ktoś coś widział lub ma coś takiego .Pozdrawiam.

    #674993
    Padalec
    Uczestnik
    • Postów: 887
    #674994
    kymco
    Uczestnik
    • Postów: 20

    Ok tak wiem ,już to widziałem ,ale pytam może ktoś natknął się na taki reflektor rozbity za mniejsza kasę ja potrzebuje tylko ring led ,bo 2 diody mam spalone. odnosnie szyby to taka samo u producenta kupiłem o 20zł taniej.Ale dzięki za rade….

    #676218
    kymco
    Uczestnik
    • Postów: 20

    witam, jako iż nie mam wiedzy odnosnie jakich kolwiek motocykli wiec chciałbym zapytać o taki temat jak:
    -jadąc dzisiaj do pracy rano po ok 10 km zaświeciła się kontrolka akumulatora i tak świeciła do momentu gdy zatrzymałem się w sklepie na chwile (śniadanie) po kolejnym odpaleniu silnika kontrolka już się nie zaświeciła 4km do pracy .Po Pracy to samo 8-10km i kontrolka się zapala??? o co chodzi?

    #676219
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 20 902

    chodzi o problem z ładowaniem. Prądnica, regulator napięcia lub akumulator pada. Albo któryś z drucików łaczących te układy sie urwał/zgnił.
    Generalnie lampka ładowania zapala sie wtedy kiedy prąd jest ciagnięty z akumulatorai gaśnie kiedy akumulator zaczyna być ładowany. Wiec zapalenie sie lampki w trakcie jazdy – problem z ładowaniem. Niebezpieczna sprawa bo wtedy mozna rozładować akumulator do zera i silnik stanie.

    #676223
    kymco
    Uczestnik
    • Postów: 20

    hmmm… tylko jak już się zaświeci kontrolka to świeci do momentu zgaszenia silnika, nie wiem jak bym jechał 100km czy tak by świeciła kontrolka cały czas..??

    #676225
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 20 902

    to jest pytanie nie do mnie. do wróżki lub do elektromechanika co to zobaczy. nie znam powodów zaświecenia. Ale skoro ci nie gaśnie to pewnie by się swiecila

    ale tu już były kymco z takimi objawami, np:
    https://www.jednoslad.pl/forums/topic/kymco-500r-kontrolka-ladowania-caly-czas-swieci/

    #676271
    kymco
    Uczestnik
    • Postów: 20

    No może i był temat czytałem … lecz nie wiem jak to się skończyło wiec pytam !
    u mnie napięcie aku to 11,8V na załączonym silniku 14,4V ze światłami spada do 13,4V a przy dodaniu gazu ze swiatłami robi sie 11,7V…??

    #676276
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 20 902

    czyli źle

    #676278
    kymco
    Uczestnik
    • Postów: 20

    Bardzo prosiłbym jaśniej… wróżką nie jestem, od tego właśnie jest forum nie każdy jest alfą i omegą więc dlatego pytam co jest źle?

    #676279
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 20 902

    dlatego że ładowanie powinienneś mieć cały czas powyżej 14V. a już na pewno powyżej 12V. tobie spada poniżej napięcia akumulatora,
    na pierwszy ogień podmienił bym regulator napięcia skoro na wysokich ładowanie siada. chyba że masz alternator to możesz siadać któryś z jego elementów

    #676285
    Szumek811
    Uczestnik
    • Postów: 997

    Zapewne ma magneto z prądnicą 3 fazową pracującą w oleju. Podmiana regulatora no i pomiar uzwojeń miernikiem ale tylko z true RMS. Poszukaj prawidłowych wartości rezystancji dla cewek w twoim bzyku w jakiejś serwisówce albo w necie ja już niestety nie pamiętam tych wartości. Uzwojenia mogą mieć również przebicie co objawia się na wyższych obrotach. Prądnica dostaje wibracji i zwój ociera lub też przepalone zwoje. Mogę cię przez to przeprowadzić ale wątpię abyś był to w stanie ogarnąć 😉 Ja musiałem się tego uczyć w sumie 7 lat 🙂

    #676291
    kymco
    Uczestnik
    • Postów: 20

    Witam wczoraj naładowałem akumulator .dzisiaj jadąc do pracy 15 km nie zaświeciło mi się ładowanie aku,zobaczę co będzie wracając do domu. Czy czasem się nie zaświeci.

    #676349
    kymco
    Uczestnik
    • Postów: 20

    witam jeżdżę dwa dni i póki ci jest ok…być może aku…nie wiem..

    #680851
    kymco
    Uczestnik
    • Postów: 20

    witam ,póki co to kontrolka ładowania zaświeca mi się tylko jak jadę na światłach mijania ,na postojówkach nic si nie dzieje. pierwsze 1000km zrobione…. i jestem zadowolony .Pozdrawiam.

    #680853
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 20 902

    z czego jesteś zadowolony? że na światłach mijania nie masz ładowania?

    #680855
    kymco
    Uczestnik
    • Postów: 20

    Ogólnie jestem zadowolony..!!!

    #682728
    Andys
    Uczestnik
    • Postów: 1

    Cześć,

    Pozwolę sobie dopisać do tematu. Szykuję się do pierwszej wymiany płynów w swoim Kymco New DownTown 125i ABS. Instrukcja podaje w zasadzie zakres lepkości oleju, natomiast wiele osób poleca do niego półsyntetyk Motula 10W-40 – 4T 5100 lub również półsyntetyk 10W-40 Motul 4T Scooter Expert. Czy coś stoi na przeszkodzie, czytaj „zaszkodzę silnikowi z przebiegiem 250km”, wlewając po dotarciu pełnego syntetyka, który też ma lepkość 10W-40 – Motul 4T 7100?
    Dziękuję.

    #682739
    LuK444Sz
    Uczestnik
    • Postów: 280

    Według katalogu MOTUL do silnika jak najbardziej możesz wlać 7100 SAE 10W40. Sam osobiście też bym tak zrobił.

    #684347
    kymco
    Uczestnik
    • Postów: 20

    witam ponownie 2tys km już poszło jedyne co zrobiłem to te beznadziejne ledy bo nie wszystkie świeciły wiec założyłem ringi ,zostało podłączenie je jeszcze jako kierunkowskazy…
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2974328552615331&set=gm.697728387470957&type=3&theater&ifg=1

    #685625
    kymco
    Uczestnik
    • Postów: 20

    Witam mam pytanie jak mogę sprawdzić działanie wentylatora chłodnicy lub termostat czy działa ,i jak do tego się zabrać?

    #685642
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 20 902

    termostat może dobrze sprawdzić tylko w garze gotując go, mierząc temperature i sprawdzając jego otwarcie. chyba że jest notorycznie otwarty lub notorycznie zamkniety.. no to wiadomo że zwalony.
    inna opcja (taka bardziej „turystyczna” to trzeba sie przejechać i pomacać przewody chłodnicze – jeden powinien być gorący a „schodzący” wyraźnie chłodniejszy.

    A wentlator to najlepiej usłyszeć – przejedź sie i zobacz jak trzyma temperature, stań, nie gaś go i powinien sie włączyć po chwili.
    Ale wentylator to zarówno i jego silnik, i bezpiecznik, i włacznik termiczny i czasem przekaźnik – wiec tu jest więcej rzeczy.

    A czemu sie chcesz za to brać? coś nie tak?

    #685674
    kymco
    Uczestnik
    • Postów: 20

    No zauważyłem że jak stoję dłuższą chwilę to temperatura rośnie i mogą wskaźnik temperatury drugi raz mi się to zdarzyło tylko na postoju.

    #685684
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 20 902

    a jaśniej?

    #685694
    kymco
    Uczestnik
    • Postów: 20

    Hmm…to nie dzieje się zawsze drugi raz zauważyłem że stojąc dłuższą chwilę rośnie temperatura i na wyświetlaczu zaczyna migać zakres temperatury. W czasie jazdy temp dochodzi do drugiej kreski ,lecz drugi raz zdarzyło mi się że temperatura doszła do trzeciej kreski wyświetlacza LCD i zaczęło migać. Problem w tym że nie jest to nagminne. Czasami silnik pracuje i nic się nie dzieje. Nie wiem czy idzie usłyszeć załączenie wentylatora chłodnicy

    #685705
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 20 902

    jeżeli zbija temperature na postoju to wiatrak chodzi.
    Jezeli tylko w czasie jazdy umie sie wychłodzić to są dwie opcje – mimo tego że wiatrak chodzi i tak jest potrzebny większy przepływ powietrza niż może zrobić wiatrak na postoju. Albo wiatrak nie chodzi i jedyny „wiatr” ma wtedy kiedy jedzie.

    ALe to też może oznaczać nie do końca otwarty termostat, słabo pompująca pompe, niedrożną chłodnice lub nawet padającą uszczelke pod głowicą. Może warto zbadac płyn chłodniczy na zawartośc spalin.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button