Kontrolka oleju

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    mowiniak
    Użytkownik
    • 12
    • 135Postów:

Witam mam mały problemik kontrolka oleju w moim keeway flash cały czas się świeci ,odłączałem przewód od zasilania (myślałem że się naprawi :))i guzik świeci mi cały czas, czy jest jeszcze jakiś inny sposób moze jeszcze zeby mi zgasła ta nieszczęsna kontrolka? chciałem wymienić ale czujnik jest chyba „wklejony” na stałe .Dzięki

madi
    Uczestnik
    • 21
    • 5 786Postów:

jak to 2t to dolej olej po prostu. a jak 4t to nie wiem.

Kapuchon
    Użytkownik
    • 18
    • 2 689Postów:

Nie spotkałem się jeszcze z kontrolką oleju w 4T. Jak 2T to mało oleju.

madi
    Uczestnik
    • 21
    • 5 786Postów:

Tak to 2T. Autorowi oczywiście się pisać nie chciało jaki ma silnik a ja wróżką nie jestem i nie zgadnę. Dolać olej i to koniecznie bo zatrzesz silnik jak się skończy.

mowiniak
    Użytkownik
    • 12
    • 135Postów:

Bzdury wypisujecie, taki tępy nie jestem żeby jezdzić bez oleju,w poście napisałem że mam keewaya a wszystkie keeawye są 2T.Po prostu świeci mi cały czas kontrolka oleju jakby się zawiesiło cosik

madi
    Uczestnik
    • 21
    • 5 786Postów:

to jak się zawiesiło to trzeba wyjąć czujnik i go naprawić. Jak nie chcesz wyjmować czujnika to pozostaje wyjęcie żarówki lub przecięcie przewodu.

Pietro
    Użytkownik
    • 9
    • 3 294Postów:

Kapuchon napisał:

Kapu, włoszczyzna w 4T ma kontrolkę oleju, ale nie każda 😉 Wracając do tematu, musiałbyś wymienić czujnik.

Kapuchon
    Użytkownik
    • 18
    • 2 689Postów:

Pietro napisał:

Kapuchon napisał:

Kapu, włoszczyzna w 4T ma kontrolkę oleju, ale nie każda 😉 Wracając do tematu, musiałbyś wymienić czujnik.

Coś na zasadzie komputera pokładowego ? Zapala się po przejechaniu danej ilości km i trzeba coś resetować że wymieniło się olej żeby zgasła ?

Pietro
    Użytkownik
    • 9
    • 3 294Postów:

Kapuchon napisał:

Pietro napisał:

Kapuchon napisał:

Coś na zasadzie komputera pokładowego ? Zapala się po przejechaniu danej ilości km i trzeba coś resetować że wymieniło się olej żeby zgasła ?

Nie…na zasadzie czujnika ciśnienia oleju. Jeżeli przegrzejesz silnik 4T, olej pod wpływem wysokiej temperatury rozrzedza się i w układzie smarowania spada ciśnienie grożące zatarciem silnika, co sygnalizuje czerwona kontrolka. Ale te drogie skutery z komputerkami, pewnie mają funkcje serwisowe, przypominające o wym.oleju.

Euro
    Użytkownik
    • 5
    • 35Postów:

Pietro napisał:

Kapuchon napisał:

Pietro napisał:

Kapuchon napisał:

Nie…na zasadzie czujnika ciśnienia oleju. Jeżeli przegrzejesz silnik 4T, olej pod wpływem wysokiej temperatury rozrzedza się i w układzie smarowania spada ciśnienie grożące zatarciem silnika, co sygnalizuje czerwona kontrolka. Ale te drogie skutery z komputerkami, pewnie mają funkcje serwisowe, przypominające o wym.oleju.

Raczej nie tylko drogie skuterki mają takie kontrolki, bo mój chińczyk (romet 737) ma taką kontrolkę, zaświeca się co 1000km.

A co do tematu to może jakiś kabelek się odpiął, odpowiedzialny za ON/OFF tej lampki.

madi
    Uczestnik
    • 21
    • 5 786Postów:

od czujnika idą trzy przewody: zasilanie, masa i przewód do lampki. W lampce jest przewód z czujnika i masa.

Pietro
    Użytkownik
    • 9
    • 3 294Postów:

Euro napisał:

Pietro napisał:

Kapuchon napisał:

Pietro napisał:

Kapuchon napisał:

Raczej nie tylko drogie skuterki mają takie kontrolki, bo mój chińczyk (romet 737) ma taką kontrolkę, zaświeca się co 1000km.
    A co do tematu to może jakiś kabelek się odpiął, odpowiedzialny za ON/OFF tej lampki.

Kolego czytaj uważnie, miałem na myśli drogie skutery z silnikiem 4T i chodziło o komputer, a nie samą kontrolkę ciśnienia oleju której i tak większość skuterów 4T nie posiada.
    Co za problem naprawić taki bzdet, albo upitolić kabelek?

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button