Knight – Brak ładowania – swap Lifan 120 z rozrusznikiem.

Dodaj nowy temat na forum

! Forum Serwis Knight – Brak ładowania – swap Lifan 120 z rozrusznikiem.

Ten temat zawiera 6 odpowiedzi, ma 3 głosy i był aktualizowany ostatnio przez Zdjęcie profilowe Reezus Reezus 4 lata, 5 miesiące temu.

Oglądasz 7 postów - 1 przez 7 (z 7 łącznie)
  • Autor
    Wpisy
  • #191994
    Zdjęcie profilowe Reezus
    Reezus
    Użytkownik
    • Postów: 5

    Witam, posiadam Jincheng Knight i przyszedł mi dzisiaj Lifan 120 z rozrusznikiem i 6-cio cewkowym iskrownikiem czy jak to się tam nazywa (jestem mechanikiem samochodowym, mało się na motorkach znam) z tej strony http://sklep.pitbikemrf.p…rozrusznik.html i po kilku przeróbkach go wmontowałem w rame i go odpaliłem i silnik chodzi pięknie (jeszcze na gaźniku od 50tki) tylko nie mogę jakoś zrobić by ładował aku, z silnika idzie 5 przewodów z czego dwa z nich do modułu zapłonu: czarno-czerwony i niebiesko biały, zostają różowy, żółty i zielony i nie ważne jak to podłączę pod te trzy kabelki co zostają po podłączeniu tych od CDI to na akumulatorze się nie zmienia napięcie, wręcz spada bo się nie ładuje a włączone światła prąd podjadają.

    Nie wymieniałem regulatora napięcia (na pewno działał na starym silniku), mam 4-pinowy i te powinny niby działać z tym układem 6-ciu cewek, czy nie? Jak co to od instalacji elektrycznej kabelki co zostają są koloru żóltego, białego i zielono-czerwonego, oryginalna nie przerebiana instalacja Knighta (przynajmniej ja nic nie grzebałem).
    Do silnika nie dali żadnego schematu instalacji a to co znalazłem na internecie nie miało takich kolorów kabli co ten ma.
    Dodam jeszcze, że doszedłem do tego, że ten zielony z silnika ma zwarcie z masą (pewnie nią jest) a w instacji ramy biały i żółty idą do regulatora napięcia, reszty kabli nie mogę ogarnąć.
    Co tam znowu robię źle, może mi ktoś powiedzieć?

    #192037
    Zdjęcie profilowe Reezus
    Reezus
    Użytkownik
    • Postów: 5

    Trochę bardziej posprawdzałem co jest co jest dzisiaj i zrobiłem taki obrazek, by łatwiej wyjaśnić:

    Regulator mam taki:

    http://i.imgur.com/fspbP2e.jpg
    http://i.imgur.com/zVbFYR7.jpg
    http://i.imgur.com/9OnnGw5.jpg

    Identyczny tylko pomalowany na czarno mam wpięty w motorku, tego srebrnego miałem kiedyś ale po czasie przepuszczał napięcie (ponad 15v ładowania po 5 minutach pracy silnika) to go wymieniłem i zostawiłem w piwnicy i ten czarny działał poprawnie aż do końca starego silnika. Dodam jeszcze, że ten stary silnik miał tylko dwie cewki.

     
    Czytaj
    REKLAMA

    Junak 126 teraz za 279,95 zł miesięcznie

    Wybierając nowego Junaka 126 możesz skorzystać z promocyjnego finansowania RSSO 0% bez ukrytych kosztów i wpłaty własnej. Już za 279,95 zł miesięcznie (20 rat 0%) możesz wyjechać z salonu nowym motocyklem Junak 126!
    #192049
    Zdjęcie profilowe Reezus
    Reezus
    Użytkownik
    • Postów: 5

    Sprawdziłem jeszcze pare rzeczy na włączonym silniku na niskich obrotach i jak tak chodzi to pomiędzy różowym a żółtym z silnika raz jest przejście raz nie ma i wytwarza jakieś 14ACV.

    #192058
    Zdjęcie profilowe paci
    paci
    Moderator
    • Postów: 5 737

    nie rozumiem toku twojego myślenia przy tych pomiarach,po chu. mierzysz zasilanie świateł i ładowania na raz jakie tam ma być przejście chyba dla pieszych,żółty z żółtym bialy z różowym i na podłączonym aku,na odpalonym silniku,światła zgaszone,multimetr na dcv ma być 14v +-

    #192060
    Zdjęcie profilowe Reezus
    Reezus
    Użytkownik
    • Postów: 5

    Mierzyłem to by zobaczyć czym to wogóle jest, wczoraj próbowałem tak podłączać jak podajesz i nie ładowało baterii, wręcz powoli spadało napięcie. No chyba, że to jest naprawde dobrze a mi się regulator napięcia zdupczył i robi mnie w ch..

     
    Czytaj
    REKLAMA

    Kominiarka motocyklowa teraz za 10,59 PLN z tanią i szybką wysyłką

    Zadbaj o swoje zdrowie na motocyklu. Kominiarka pod kask to ochrona Twoich górnych dróg oddechowych i komfort termiczny w chłodne dni. Wysyłka w 24h. Paczkomat 12,50 PLN i darmowy zwrot do 14 dni.
    #192061
    Zdjęcie profilowe kiper24
    kiper24
    Użytkownik
    • Postów: 53

    sprawdz napiecie na wejsciu i wyjsciu regulatora i podaj .

    Serwis woj.Dolnosląskie
    #192080
    Zdjęcie profilowe Reezus
    Reezus
    Użytkownik
    • Postów: 5

    Dobra, jak zauważyłem, że mi wszystkie żarówki popaliło to się domyśliłem, że to regulator padł. Podłączyłem ten stary (też 4pin) i kabelki żółty z żółtym i różowy z białym i ma ładowanie, tylko ponad 15v na wyższych obrotach ale tak ten regulator miał, on też jest do wymiany. No nic, ważne, że działa! Temat można zamknąć.

Oglądasz 7 postów - 1 przez 7 (z 7 łącznie)

Ups... Musisz się zalogować, lub zarejestrować żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Przejdź do Rejestracja lub Logowanie