Junak 902 wskazówka paliwa

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    Chudzielec
    Uczestnik
    • 1
    • 3Postów:

Mam problem ze wskazówką paliwa jet cały czas na full chociaż nie mam tyle wachy i nawet gdy odepne kostke to nie opada lecz opada ona jak zrobie zwarcie w kostce i po podłączeniu cały czas full mógłby ktoś podpowiedzieć co i jak zrobić jak powinny być podłączone kabelki od wskaźnika paliwa jakieś zdj

Z góry dzięki😀

Wombat
    Moderator
    • 55
    • 22 111Postów:

czyli masz zwalony czujnik w zbiorniku. skoro z czujnikiem jest full i bez czujnika jest full tzn że czujnik pokazuje tak jakby go nie było

Szumek811
    Uczestnik
    • 19
    • 1 097Postów:

Hmmm dziwne zachowanie. Po odłączeniu kostki nie powinien pokazywać nic. Zasada działania takiego wskaźnika jest prosta. Wraz ze spadkiem rezystancji wskazówka podnosi się a wraz ze wzrostem opada. Co mnie dziwi to fakt, że po odłączeniu kostki wskazówkę masz na full mimo, że licznik nie dostaje żadnego sygnału…. u mnie po odpięciu wskazówka jest na dole a zasada działania czujników jest taka sama.

Wombat
    Moderator
    • 55
    • 22 111Postów:

tak powinno teoretycznie być że dopiero pełne zwarcie do masy powoduje skok na full wskaźnika. ale może tym cudzie zrobili to odwrotnie

Chudzielec
    Uczestnik
    • 1
    • 3Postów:

A ktoś z was ma takiego junaka i mógłby na pv wysłać zdj jak powinno być podłoczone te trzy kabelki do licznika bo może poprostu coś jest źle podłączone

Szumek811
    Uczestnik
    • 19
    • 1 097Postów:

No niestety producenci mają różne wariacje związane z podłączeniami a schematu nie mogę namierzyć. Musisz mieć 3 przewody, 1 przewód to zasilanie, drugi masa a 3 sygnał zapewne masowy na czujnik pływakowy

Chudzielec
    Uczestnik
    • 1
    • 3Postów:

Szumek811
    Tylko że ja mam 2 kable czarne 1 żółty i jeden zielony

Szumek811
    Uczestnik
    • 19
    • 1 097Postów:

Czyli masz 4 przewody do wskaźnika paliwa ?

Szumek811
    Uczestnik
    • 19
    • 1 097Postów:

No więc tak jest to czujnik o obwodzie zamkniętym jeżeli nic nie jest podłączone to faktycznie wskaźnik wskazywać będzie full. Musisz wymienić czujnik poziomu w baku i powinno być ok. Nie jest to wina ani kostek ani przewodów, zmień tylko czujnik bo on w tej chwili nie zamyka obwodu, nie wytwarza rezystancji w obwodzie więc wskazuje full.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button