Junak 607 nowy do pracy jako kurier Glovo
- This topic has 6 odpowiedzi, 2 głosy, and was last updated 6 days, 2 hours temu by
-
AutorWpisy
-
16 marca 2023 dnia 22:19 #738293
Cześć wszystkim,
Kilka dni temu kupiłem skuter Junak 607 nowy. Mam nim przejechane ok 25 km. Chciałbym nim zacząć pracować jako kurier Glovo i tu nasuwa mi się pytanie.
Wiem, że nowe skutery 50cm muszą być docierane i zaleca się jazdę max 30km przez 300-500km. Nie zaleca się jeździć stałą prędkością przez dłuższy czas.
Chciałbym pracować tak 5-8h dziennie. Czy to nie będzie za duże obciążenie dla nowego silnika? Nie zatrę go wtedy? Może jeździć krócej tak 3h dziennie?Druga sprawa, kiedy najlepiej ściągnąć wszystkie blokady w serwisie? Po ilu przejechanych km, aby nie uszkodzić silnika?
Jakie vmax uzyskam przy ściągnięciu wszystkich blokad i czy przyśpieszenie na światłach będzie zdecydowanie wyższe? Bo teraz jest delikatnie mówiąc słabe.Pozdrawiam.
17 marca 2023 dnia 08:44 #738296coś nie doczytałeś. Nie zaleca sie jazdy 30km/h przez pierwsze 300-500km tylko docieranie żeliwnego cylindra trwa około 1000km i nie jeździ się „do 30km/h”. Poczytaj sobie o docieraniu 4T na żeliwnym cylindrze.
Jazda w Glovo to doskonały sposób docierania bo się bedziesz kręcił po okolicy z niedużymi prędkościami i często gasił – wiec to nie jest tak że bedziesz te 8h dzienie był w trakcie jazdy.
Aczkolwiek uważam że chińskie skutery w kurierce to marny pomysł. To już jakby życie zweryfikowało. Są zbyt zawodne (za to tanio i łatwo je naprawić). Ale jak już to ja bym nie wczesniej jak po 500km prawidłowego docierania brał go na tą kurierke.Blokady się ściąga po dotarciu. W przypadku dużego i cięzkiego 607 (wiem bo mam tylko że mocniejszą wersje 2T) nie da to za wiele. Predkość max wzrośnie do 60-65km/h a przyśpieszenie sie zmieni niezauważalnie. Tam jest silnik 4T co napędza skuterki o masie nominalnej ~70kg a 607 waży 100kg. Masa zabija osiągi.
17 marca 2023 dnia 12:31 #738300Prędkość 60km/h spokojnie mi wystarczy. Na wyścigi się nie wybieram 😉
Skuter mi właśnie do kurierki potrzebny, ale fakt zauważyłem, że to wielki klocek i strasznie mozolny na starcie.
Jeździłem kiedyś chwilkę PCX 125 i to jest niebo, a ziemia. Jeszcze wcześniej jeździłem Router 50cm też Chińczyk i też był zrywniejszy, ale to pewnie wszystko od wagi zależy.
W junaku mi się podoba głównie wygląd 😉 i to, że jest duży, sam jestem wysoki i mam 86kg wagi.17 marca 2023 dnia 13:28 #738301ja z tych samych powodów kupiłem 607. Był to największy skuter z 50cm dostępnych nowych. Tylko że ja kupiłem wersje 2T bo jest mocniejsza a jeszcze potem prawie podwoiłem jego wartość ładując kase w tuning.
Jak już miał te 7-9KM to zaczął przyzwoicie jechać bo na tych 4,1KM fabrycznych była nędza a twoja wersja 4T ma niespełna 3KM. Rozumiem dramat.
A PCX ma 11KM na 130kg masy. To nawet nie ma co porównywać.17 marca 2023 dnia 13:36 #738302No nic, jakoś będę musiał z nim żyć.
Po ściągnięciu wszystkich blokad jak nawet będzie dawał radę jeździć te 60km/h to dla mnie bajka. Więcej mi nie trzeba. Traktuje ten skuter jako narzędzie do pracy jako kurier Glovo/Uber/Wolt.
Mam nadzieję, że wytrzyma te 2-3 lata.Jedynie czego się obawiam, to przetarcia silnika, jak będę np jeździł te 6-8h co kilka dni.
Oczywiście mogę jeździć na początku te 30-40km/h to nie problem. Tylko czy tak długie godziny nie zaszkodzą mu.17 marca 2023 dnia 20:55 #738303Pojeździłem dzisiaj jakiś czas skuterem. Nie ma jednak tragedii. Fakt, przyśpieszenie średnie, ale po kilku sekundach już jeździ elegancko. Docieram go dopiero, więc staram się jeździć max te 35km/h
Po tych 1000km ściągnę wszelkie blokady i wtedy będę się mógł wypowiedzieć dokładniej.19 marca 2023 dnia 19:41 #738328Dzisiaj wyjeżdżając na 4h pracy w Glovo miałem wg wskaźnika pełny bak paliwa.
Po 4h kreska znajdowała się na środku, co mnie mega zdziwiło, że skuter tak dużo pali, zwłaszcza, że dzisiaj przejechałem ok 50-55km.
Wstąpiłem na stację benzynową i wlałem benzyny pod korek, wyszło ok 2,2l, czyli mniej niż pół baku.
Wychodzi na to, że skuter spala mi ok 2l na 50km? 4l na 100km wyjdzie. -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.