Jazda we dwóch.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    Matyss
    Użytkownik
    • 2
    • 5Postów:

Mam pytanie mam prawie 15 lat i czy mogę przewozić drugą osobę na skuterze czy nie? Czy potrzebuje np jakieś dokumenty?

Kuba11
    Użytkownik
    • 3
    • 48Postów:

Możesz. Jakieś dodatkowe dokumenty nie są potrzebne. Pasażer musi mieć kask.

Matyss
    Użytkownik
    • 2
    • 5Postów:

Dzieki. Proszę o dalsze wpisy.Każdy mi wmawiał że ja nie mogę przewożić 2 osoby i właśnie już się pogubiłem

madi
    Uczestnik
    • 21
    • 5 786Postów:

Kuba11 napisał:

Możesz. Jakieś dodatkowe dokumenty nie są potrzebne. Pasażer musi mieć kask.

Nic więcej nie ma do dodania.

WODZU
    Użytkownik
    • 71
    • 1 204Postów:

To jeszcze pozwolę sobie dodać że skuter musi mieć homologację na 2 osoby ;0

Farna
    Użytkownik
    • 6
    • 40Postów:

Jeśli masz homologacje na 2 osoby to możesz . ;p

resiak70
    Użytkownik
    • 13
    • 48Postów:

Czy nie jest przypadkiem tak że pasażera może mieć kierowca który ukończył 16 albo 18 lat ?

Anonim
    Nieaktywny
    • 180
    • 3 133Postów:

Nie nie jest. A kto Ci takich bzdur naopowiadał?
    Kierowca musi mieć uprawnienia czyt. kartę motrowerową / prawo jazdy AM / ukończone 18 lat przed 19.01.2013 r., oraz skuter musi mieć wpis w dowodzie rejestracyjnym pod rubryką S.1 liczę 2.
    Kierowca i pasażer muszą mieć kaski, oraz nie mogą być pod wpływem.
    Jeżeli pasażer ma poniżej 7 lat kierowca musi jechać pojazdem do 40km/h. Jeżeli pasażer jest starszy kierowca może jechać z max dozwoloną prędkością, w przypadku motoroweru teoretycznie wynosi ona 45km/h. Praktycznie około 60-65km/h

Matyss
    Użytkownik
    • 2
    • 5Postów:

Rozmawiałem ostatnio z policjantem czy będzie można w tym roku jeszcze zdawać i przy okazji zapytałem się od ilu lat można przewoźić skuterem Powiedział że trzeba mieć ukończone 18 lat a wy tu gadacie że mogę przewożić wiec już nie wiem co mam na to myśleć.

Matyss
    Użytkownik
    • 2
    • 5Postów:

Matyss napisał:

Rozmawiałem ostatnio z policjantem czy będzie można w tym roku jeszcze zdawać i przy okazji zapytałem się od ilu lat można przewoźić skuterem Powiedział że trzeba mieć ukończone 18 lat a wy tu gadacie że mogę przewożić wiec już nie wiem co mam myśleć

Wuja mi też mówi że mogę już przewożić.

Quantumek
    Użytkownik
    • 111
    • 716Postów:

A ja rozmawiałem z policjantem rok temu i powiedział że jeżeli skuter nie bedzie przekraczał 45 i beda kaski to sie nie dowalą. Polska jest taka że każdy Ci powie inaczej.

monek100
    Użytkownik
    • 12
    • 296Postów:

Ja tez slyszalem ze od 18 lat, bo wtedy jestes pelnoletni i ty ponosisz odpowiedzialnosc za pasazera a nie twoi rodzice. Ale umówmy się. Kto nie przewozi pasazera?

Anonim
    Nieaktywny
    • 180
    • 3 133Postów:

Jak będziesz miał prawko B1, 16 lat, oraz Smarta który jest 2 osobowy, to też nie będziesz mógł przewozić pasażera bo nie masz 18 lat?

Anonim
    Nieaktywny
    • 82
    • 3 102Postów:

Jeśli pojazd zarejestrowany na 2 osoby – możesz, zgodnie z uprawnieniami oczywiście.

Adrian_99
    Użytkownik
    • 12
    • 53Postów:

można jechać. przeczytaj wymagania: http://skutery.net/artykuly.php?id=197

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button