Jaki olej przekładniowy – Yamaha Vercity xc/vp 300

Wyświetla 1 wpisy z $
  • Autor
    Wpisy
    JacKO
    Użytkownik
    • 5
    • 26Postów:

Jest na forum ktos kto smigal i serwisowal yamahevercity xc/vp 300 ?
    Wlasnie stanela u mnie w garazu i bede chcial wymienic olej przekladniowy, tyle ze nie bardzo wiem na jaki.
    W instrukcji obslugi pisze, ze przekladniowy to SAE 10w30.
    w katalogu olejow motul jak mi gosciu sprawdzal w sklepie wyszlo mu ze do tego modelu oliwa przekladniowa ma miec lepkosc 90w.

Taak wiec zonk.

Ma ktos jakies doswiadczenia w tej materii?

romet727p10
    Użytkownik
    • 51
    • 471Postów:

Do przekładni leje się chyba olej 80w-90 z tego co mi wiadomo.

Pietro
    Użytkownik
    • 9
    • 3 294Postów:

Pewnie w tłumaczeniu instrukcji obsługi wdarł się błąd, zamiast 10W30 powinien być motocyklowy olej silnikowy 10W40 stosowany do silników motocykli z zespoloną skrzynią biegów, którego można stosować do przekładni skutera. (masz jeden olej na dolewki do silnika i przekładni)

JacKO
    Użytkownik
    • 5
    • 26Postów:

Pietro napisał:

Pewnie w tłumaczeniu instrukcji obsługi wdarł się błąd, zamiast 10W30 powinien być motocyklowy olej silnikowy 10W40 stosowany do silników motocykli z zespoloną skrzynią biegów, którego można stosować do przekładni skutera. (masz jeden olej na dolewki do silnika i przekładni)

Błąd wykuczony – instrukcja w oryginale. To samo jest w wersji angielskiej i hiszpanskiej.

I faktycznie masz racice, na forach hamerykanskich pisza zeby wlewac ten sam do sinika i do przekadni. Ponoc yamaha chciaa jak najbardziej uproscic obsluge w tym modeu, nie dajac nawet filtra oleju. :]

Wyświetla 1 wpisy z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button