jak ściągnąć pokrywe przekładni

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    mati685
    Użytkownik
    • 6
    • 31Postów:

Witam,
    Mam mały problem. Chciałem ściągnąć pokrywe przekładni. Wszystkie śrubki odkręcone, przynajmniej tak mysle i nic. Wale młotkiem przez deske w tą pokrywe a ona ani drgnie. Coś czytałem, żeby kopką ruszyć ale jakoś wątpie żeby coś dało.
    Skuter to Yamaha Booster 100.
    Ma ktoś może pomysł jak ściągnąć?

piotrek1234
    Użytkownik
    • 8
    • 62Postów:

Spróbuj delikatnie podważać śrubokrętem w różnych miejscach.

mati685
    Użytkownik
    • 6
    • 31Postów:

I jeszcze jedno pytanie, ściągam kopke, tzn odkrecam srubke przy pokrywie i schodzi mi ta “dzwignia”, ale wystaje taki bolec co tą kopke sie nakłada na niego. Pytanie brzmi, czy to też sie jakoś rozbiera, żeby ściągnąć pokrywe?

piotrek1234
    Użytkownik
    • 8
    • 62Postów:

Hmm… nie wiem jak jest w Twoim sprzęcie, ale chyba w większości skuterów nie trzeba ściągać kopki. Ona jest przymocowana tylko do pokrywy, którą chcesz zdjąć.

mati685
    Użytkownik
    • 6
    • 31Postów:

Ok, jak znajde czas to powalczę z tym. Jak coś to porobie foty i podumamy razem 🙂

szyszu3
    Użytkownik
    • 112
    • 837Postów:

Ja w ogóle śrubek nie moge odkręcić.:)

piotrek1234
    Użytkownik
    • 8
    • 62Postów:

Pokrywa pewnie trzyma się na 2 lub więcej takich pustych w środku małych tulejkach, które ją pozycjonują, żeby była równo. Jak są zardzewiałe albo zapieczone to pewnie one tak trzymają.

Kapuchon
    Użytkownik
    • 18
    • 2 689Postów:

Kopki nie musisz zdejmować aby ściągnąć pokrywę przekładni. Upewnij się że wszystkie śrubki masz odkręcone. Możesz delikatne czymś podważyć.

barteklodz
    Użytkownik
    • 0
    • 783Postów:

starter zostaw w spokoju
    tulejki i uszczelka trzymają, jak puści to na przyszłość uszczelki pokrywy nie montuj bo ona jest zbędna

Kapuchon
    Użytkownik
    • 18
    • 2 689Postów:

Popukaj delikatnie przez deskę z każdej strony przekładni po kilka razy aby wszystko odpuściło i wtedy spróbuj ściągać.

KrzysiekP
    Użytkownik
    • 14
    • 2 166Postów:

mati jeśli masz młotek teflonowy pod ręką to nim opukaj z każdej strony pokrywę. jeśli nie to delikatnie młotkiem metalowym na końcu kolo przekładni jak się utworzy lekka szczelina to włóż plaski śrubokręt i podważaj po kawałku i tak jak chłopaki mówią trzymają ci ją kołki “prowadzące” to takie rureczki montowane w dwóch miejscach w obudowę a przez nie przechodzą dwie śruby te same co w pozostałych otworach

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button