Ile moge jechac skuterem?

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    Agaxxx
    Użytkownik
    • 12
    • 45Postów:

Witam, moje pytanie brzmi ile moge jechac skuterem jesli posiadam dowod osobisty i karte rowerowa? Czytalam ze max 45km/h bo powyzej to musze miec uprawnienia? Skuter jest kupiony od takiego kolesia i prawdopodobnie nie ma blokad.

Anonim
    Nieaktywny
    • 11
    • 562Postów:

na dowód to tylko max 45km/h. Powyżej już prawko A.

Anonim
    Nieaktywny
    • 180
    • 3 133Postów:

„na dowód” to pojęcie błędne bo dowód można wyrobić nawet dla 11 latka. Czy to znaczy, że może on jeździć motorowerem?
    Jeżeli ukończyłeś 18 lat przed 19 stycznia 2013 r. możesz jeździć motorowerem, którego pojemność nie przekracza 50cm3, oraz teoretycznie prędkość jest ograniczona do 45km/h. Teoretycznie, bo praktycznie nikt tego nie sprawdza, i wszyscy jeżdżą 60km/h

Anonim
    Nieaktywny
    • 82
    • 3 102Postów:

Powiem to samo tylko inaczej.
    Jeśli skończyłaś 18 lat przed 1 stycznia 2013 roku możesz, mając w kieszeni dowód osobisty, poruszać się motorowerem, którego konstrukcja umożliwia rozwinięcie maksymalnej prędkości 45 km/h.
    Jeśli 18 lat skończyłaś w tym roku musisz mieć prawo jazdy.
    Piszesz, że masz dowód, więc wnioskuję, że jesteś pełnoletnia, ale jak kolega wyżej napisał dowód może mieć już noworodek nawet.
    Zasadniczo jeśli motorower nie ma blokad powinnaś mieć prawko, a jeśli go nie posiadasz musisz się liczyć z ewentualnymi konsekwencjami, takimi samymi jakie grożą osobie prowadzącej każdy inny pojazd bez odpowiednich uprawnień.

Mario1
    Użytkownik
    • 0
    • 1 223Postów:

ale bzdury tu wypisujecie , skuter bądź motorower 50 cm3. może maxymalnie jechać 45 km/h , a jeżeli jedzie więcej i go namierzą ( własne ryzyko ) to ma przechlapane pod względem kosztów.

Anonim
    Nieaktywny
    • 180
    • 3 133Postów:

czyżby krążyła bajka, że już kogoś „namierzyli”, i miał nieprzyjemności bo jechał 60km/h zamiast 45?

Mario1
    Użytkownik
    • 0
    • 1 223Postów:

moją złapali jak Quantumkien leciała 70 – udała głupią że mąż coś wiecznie przy piździku robi a na licznik nie patrzała – no i jak to kobiecie – udało się . Przestrzegam tylko jak coś robicie to róbcie to z głową.

Anonim
    Nieaktywny
    • 82
    • 3 102Postów:

Mario1 napisał:

ale bzdury tu wypisujecie , skuter bądź motorower 50 cm3

To są bzdury, bo motorower to również skuter. A skuter to rodzaj nadwozia stosowany w motorowerach i motocyklach.

dzokej
    Użytkownik
    • 7
    • 746Postów:

Tak samo jak osobówka i dostawczak jedno i drugie są samochodami.
    a dla twojej wiadomości MAXELL to nie motorower jest skuterem tylko skuter motorowerem. A to jest kolosalna różnica. Jak wątpisz to poszukaj sobie w encyklopedii.

Anonim
    Nieaktywny
    • 27
    • 2 984Postów:

a co to jest dostawczak? Pojazdem dostawczym może być trójkołowiec z naczepą, który jest rejestrowany na motocykl ;], więc nijak nie będzie samochodem.

Anonim
    Nieaktywny
    • 82
    • 3 102Postów:

Nie filozuj :).
    Skuter to rodzaj nadwozia stosowany w motorowerach i motocyklach. Koniec, kropka.

Agaxxx
    Użytkownik
    • 12
    • 45Postów:

Aha rozumiem, ale jesli mimo iz nie mam tych blokad to i tak bede sie stosowac do tych 45km/h i nikt mi nie udowodni ze nie mam blokad jesli bede jezdzila tyle ile jest napisane.

Anonim
    Nieaktywny
    • 27
    • 2 984Postów:

Póki co polska policja nie jest zainteresowana ściganiem tuningowanych motorowerów, co innego w Niemczech, gdzie policja jest wyposażona w specjalne rolki do sprawdzania prędkości. Jeśli nie będziesz łamać przepisów to przy rutynowej kontroli zdjęcie blokad nie zostanie wyłapane, gdyż nie jest widoczne na pierwszy rzut oka.

Agaxxx
    Użytkownik
    • 12
    • 45Postów:

W sumie, ten co mi sprzedawal skuter mowil ze on nie ma blokad bo jechal nim 70km/h na prostej taki juz kupil z salonu.I on ma 49cm3.

dzokej
    Użytkownik
    • 7
    • 746Postów:

Widze MAXEL że poszukałeś :)))
    a czy ktoś z was był w tym roku na przeglądzie z odblokowanym skuterem ?????

Agaxxx
    Użytkownik
    • 12
    • 45Postów:

Wiem ze duzo osob tak jezdzi, na ulicy stosuja sie do przepisow a tam gdzie nic nie jezdzi jada wiecej. A powiedzcie mi np jesli znak jest 60 km to bez blokad moge tyle jechac czy tyle ile posiada skuter czyli te 45km po ulicy?

Anonim
    Nieaktywny
    • 27
    • 2 984Postów:

Przepisowo w swoim wypadku możesz tylko 45 km/h, ale żeby nie dać się rozjechać większość jeździ szybciej 🙂

Agaxxx
    Użytkownik
    • 12
    • 45Postów:

No wlasnie jak mam przejsc przeglad jesli skuter jest odblokowany? A nie posiadam uprawnien tylko sam dowod? Dodam ze skuter jest zarejstrowany na chlopaka ktory ma prawo jazdy kat.B i prawdopodobnie on bedzie jezdzil na przeglad:)

dzokej
    Użytkownik
    • 7
    • 746Postów:

Nie wiem ile w tym jest prawdy ale czytałem w gazecie że 80% skuterów które są zarejestrowane są odblokowane przez co użytkownicy łamią prawo w związku z tym będą dogłębne kontrole ale podczas przeglądów bo na normalnej kontroli drogowej funkcjonariusz policji nie jest w stanie określić czy dony pojazd jest czy może nie jest odblokowany.
    Ja osobiście latam na odblokowanym i za 2 miesiące mam przegląd jak to będzie nie wiem !

Agaxxx
    Użytkownik
    • 12
    • 45Postów:

Mozna tak powiedziec ze ogolnie ja tylko go „pozyczam” bo skuter stoi na faceta ktory mieszka ze mna i jest zarejstrowany na niego. To wydaje mi sie ze chlopaka nie musi sie niczym obawiac skoro ma prawo jazdy kat.B i kat. A:)

Anonim
    Nieaktywny
    • 27
    • 2 984Postów:

Przy przeglądzie nie ma znaczenia jakie ma uprawnienia, ponieważ zachodzi tu niezgodność rodzaju pojazdu wbitego w dowód rejestracyjny (motorower), a stanem faktycznym (jedzie ponad 45 km/h i/lub ma ponad 50ccm pojemności = motocykl).

Ja na przeglądzie byłem 2 lata temu i prócz zgodności numerów oraz świateł, sygnału dźwiękowego i hamulców nic więcej nie sprawdzali. W tym roku jak będzie przekonam się dopiero w lipcu jadąc Vitalką. Choć może prędzej ją pogonie i nie będzie to mój problem 🙂

Anonim
    Nieaktywny
    • 82
    • 3 102Postów:

Po pierwsze możesz, ale nie musisz mieć problemow przy przeglądzie.
    Po drugie policjant ma prawo wsiąść na skuterek i jeśli pojedzie szybciej niż 45km/h to masz pozamiatane (tego raczej nie praktykują, ale mają takie prawo).

Anonim
    Nieaktywny
    • 27
    • 2 984Postów:

maxell napisał:

Po pierwsze możesz, ale nie musisz mieć problemow przy przeglądzie.
    Po drugie policjant ma prawo wsiąść na skuterek i jeśli pojedzie szybciej niż 45km/h to masz pozamiatane (tego raczej nie praktykują, ale mają takie prawo).

Dokładnie, wszystko zależy na kogo się trafi, zarówno na przeglądzie jak podczas kontroli na drodze.

Agaxxx
    Użytkownik
    • 12
    • 45Postów:

Jak moze policjant wsiasc na skuter to on tez jest przy przegladzie? A jak w papierach nie ma nic napisane ze ma blokady?

Anonim
    Nieaktywny
    • 82
    • 3 102Postów:

Facet na przeglądzie nie musi wsiadać, on to po obrotach silnika stwierdzi. W papierach masz tylko napisane 'motorower’ a to już mówi wszystko. Jeśli ktokolwiek stwierdzi, że można nim jeździć szybciej, przeglądu nie przejdziesz i będziesz musiał go zablokować i znowu na przegląd.
    Jedź normalnie na przegląd i się nie przejmuj. Najwyżej pojedziesz jeszcze raz albo gdzie indziej.

Agaxxx
    Użytkownik
    • 12
    • 45Postów:

Ale znowu nurtuje mnie pytanie, np jak facet sobie kupi skuter ktory ma i prawo jazdy i prawo jazdy kat A, to nie musi miec zablokowanego poniewaz zna przepisy i wie jak sie stosowac do nich to tylko osoby z dowodem samym moga miec takie problemy. Bo wtedy skuter nalezy juz jako motocykl a mimo tego jemu nic nie grozi.

pavulon78
    Użytkownik
    • 0
    • 2Postów:

dzokej napisał:

Widze MAXEL że poszukałeś :)))
    a czy ktoś z was był w tym roku na przeglądzie z odblokowanym skuterem ?????

Ja byłem tydzień temu jak przerejestrowywałem skuta na siebie. Facet sprawdził światła, klakson, vin i to wszystko. Pogadaliśmy trochę o jednosladach i w miłej atmosferze dostałem pieczątkę na 2 lata i się pożegnaliśmy. Faktem jest jednak że to bardzo przyjazna stacja diagnostyczna i faceci tam pracujący nie przywalają się do pierdół (bez żadnych łapówek oczywiście, po prostu nie czepiają się tam gdzie nie ma wyraźnego powodu).

Anonim
    Nieaktywny
    • 27
    • 2 984Postów:

Agaxxx napisał:

Ale znowu nurtuje mnie pytanie, np jak facet sobie kupi skuter ktory ma i prawo jazdy i prawo jazdy kat A, to nie musi miec zablokowanego poniewaz zna przepisy i wie jak sie stosowac do nich to tylko osoby z dowodem samym moga miec takie problemy. Bo wtedy skuter nalezy juz jako motocykl a mimo tego jemu nic nie grozi.

Widzę, że nie rozumiesz istoty sprawy. Jakby Twój facet miał np. wypadek takim odblokowanym motorowerem i policja by do tego doszła to musiałby z własnej kieszeni pokrywać szkody, gdyż ubezpieczalnia się wyprze odpowiedzialności przez to, że pojazd nie spełniał wymogów motoroweru,a ubezpieczony był właśnie jako motorower. Jedynie czego mógłby uniknąć to mandat za brak uprawnień :0

Anonim
    Nieaktywny
    • 82
    • 3 102Postów:

Weź zadaj konkretne pytanie bo ciągle pytasz o to samo.

Agaxxx
    Użytkownik
    • 12
    • 45Postów:

Juz kojarze, bo myslalam ze mimo to facet moglby takim odblokowanym jezdzic ale rownie dobrze jesli by chcial moglby sobie kupic motor juz wtedy. I nie bylo by problemu.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button