Głośna praca przekładni oraz wibracje w skuterze

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
  • #84526
    DooOminO
    Użytkownik
    • 56
    • 1 610Postów:

    Lekkie wibracje oraz to, że coś w przekładni się nabija to mam mniej więcej od 3 000km, ale nie zwracałem na to uwagi, ale z czasem wibracje i napierdala*ie się przekładni staje się nie do zniesienia, wibracje i to nabijanie się w przekładni jest od prędkosci ~30km/h. Jak myślicie co może być powodem? Krzywy wał? Proszę o jakąś rade gdzie mogę szukać usterki.

    edit dodam, że paska nie zmieniałem a czy na przeglądzie mi zmieniali to tego nie wiem, ostatni przegląd zrobiłem chyba jak miałem 3 000km a aktualnie mam 9 550

    #84538
    Dziadek100
    Użytkownik
    • 31
    • 802Postów:

    Prawdopodobnie padło jakieś łożysko w przekładni.Sprawdż jeszcze czy aby sprzęgło nie ma luzów – sprzęgło również obraca się na łożyskach,być może tutaj jest problem.

    #84542
    DooOminO
    Użytkownik
    • 56
    • 1 610Postów:

    To chyba będzie łożysko to w pokrywie

    #84553
    Lukario
    Użytkownik
    • 7
    • 1 187Postów:

    najlepiej to rozkręć- pół godziny roboty i będziesz wiedział co się stało- wg mnie przełożenia są całe, a z tego co wiem to nie wszędzie są łożyska w tym silniku i mógł się już otwór wyrobić w pokrywie.

    #84602
    DooOminO
    Użytkownik
    • 56
    • 1 610Postów:

    Lukario napisał:

    najlepiej to rozkręć- pół godziny roboty i będziesz wiedział co się stało- wg mnie przełożenia są całe, a z tego co wiem to nie wszędzie są łożyska w tym silniku i mógł się już otwór wyrobić w pokrywie.

    A kto powiedział, że tego nie rozkręcałem? 30min roboty czy 3min roboty?..

    #84903
    bania
    Uczestnik
    • 20
    • 79Postów:

    dziadek100 tam jest tylko jedno lozysko

    #84904
    madi
    Uczestnik
    • 21
    • 5 786Postów:

    Na pewno ? 😉

    #84918
    Dziadek100
    Użytkownik
    • 31
    • 802Postów:

    bania napisał:

    dziadek100 tam jest tylko jedno lozysko

    na pewno tylko jedno łożysko ? – to sobie popatrz i policz 😉
    http://www.youtube.com/watch?v=TP0BGOem8wg

    #84927
    DooOminO
    Użytkownik
    • 56
    • 1 610Postów:

    Moze mial na mysli lozysko w pokrywie?

    #84930
    Lukario
    Użytkownik
    • 7
    • 1 187Postów:

    przekładnia wtórna 139QMA jest na filmiku , doomino ma silnik 1e40QMB 😉 i co masz tam łożyska wszędzie ? w pokrywie masz?

    #84940
    DooOminO
    Użytkownik
    • 56
    • 1 610Postów:

    Tak w pokrywie mam lozysko ktoro jest w srednim stanie.

    #84941
    Dziadek100
    Użytkownik
    • 31
    • 802Postów:

    Doszedłeś już co jest przyczyną wystepujących wibracji i niepokojących dzwięków ?

    #84942
    DooOminO
    Użytkownik
    • 56
    • 1 610Postów:

    To chyba to lozysko ale nie jestem pewien ..

    #84946
    siwypln
    Użytkownik
    • 23
    • 204Postów:

    Poczytaj sobie i oceń czy jest to zbliżone do mojej usterki …

    Jeśli tak to łożysko do wymiany.

    http://www.skuterowo.com/forums/topic/piski-sprzeglo-wariator-pomocy

    #84966
    DooOminO
    Użytkownik
    • 56
    • 1 610Postów:

    to nie to :-/ Dzisiaj od kolegi co ma ten sam skuter pożyczyłem to lozysko i to co dalo to to, ze nie bylo az takich wibracji.

    siwypln
    a tobie to lozysko sie rozwalilo czy mialo „luzy” np?

    #84969
    Im_Jurek
    Użytkownik
    • 4
    • 484Postów:

    a zobacz wariator czy rolki sa podobnie zużyte – może jakaś pękła i przez to ta cała niedogodność

    #84982
    DooOminO
    Użytkownik
    • 56
    • 1 610Postów:

    Mam nowy wariator, wgl strona walu odpada bo dzwie jest z okolic sprzegla.

    #84986
    Dziadek100
    Użytkownik
    • 31
    • 802Postów:

    Nie pozostanie Ci chyba nic innego jak rozebrać przekładnię i dokładnie się przyjrzeć.

    #84988
    DooOminO
    Użytkownik
    • 56
    • 1 610Postów:

    Na razie bede jezdzil, wezme sie za to jak oficjalnie zakoncze sezon czyli wtedy kiedy spadnie snieg 😀 Aczkolwiek mozecie pisac co to moze byc latwiej bedzie mi to naprawic.

    #85159
    siwypln
    Użytkownik
    • 23
    • 204Postów:

    DooOminO napisał:

    to nie to :-/ Dzisiaj od kolegi co ma ten sam skuter pożyczyłem to lozysko i to co dalo to to, ze nie bylo az takich wibracji.
    siwypln
    a tobie to lozysko sie rozwalilo czy mialo „luzy” np?

    Moje łożysko było rozwalone

    #88096
    robin
    Użytkownik
    • 0
    • 15Postów:

    Mam podobny problem z rometem rxl 4t.Mechanik w serwisie stwierdził, że minimum łożyska na wale do wymiany. I tu pytanie- czy trzeba wyjmować silnik z ramy, czy wystarczy tylko wydech i plastiki odkręcić. Porady jak je wymienić samemu bardzo wskazane.

    #88098
    Dziadek100
    Użytkownik
    • 31
    • 802Postów:

    Niestety silnik trzeba wyjąć z ramy.Najlepiej „przy okazji” zrobić remont silnika aby potem się nie okazało że za nie długi czas trzeba wymienić tłok lub coś podobnego.Koszt nie będzie wielki a święty spokój nie ma ceny ;).

    P.S.zrozumiałem że chodzi o łożyska na wale korbowym ? 🙂

    #88139
    robin
    Użytkownik
    • 0
    • 15Postów:

    P.S.zrozumiałem że chodzi o łożyska na wale korbowym ? 🙂

    Tak,chyba to łożyska na wale korbowym. Sa jeszcze jakieś inne przyczyny takich odgłosów ? Dzieje sie tak zaraz po uruchomieniu poza tym pali,jedździ jak opętany i spala 2,3 l/100km.

    #88143
    DooOminO
    Użytkownik
    • 56
    • 1 610Postów:

    Lozyska walu raczej. U mnie win drgan lezala po stronie lozyska w przegladni

    #88144
    Kisiu1981
    Użytkownik
    • 77
    • 4 647Postów:

    U mnie łożyska na wale i na sprzęgle są już trochę wyrobione. Gdy zdjąłem pokrywę przekładni i poruszałem dzwonem i wariatorem góra – dół i na boki to miały trochę luzu. Za rok planuję wymienić łożyska. Kupić jakieś dobre, np. SKF-y oraz komplet uszczelniaczy (bo chyba drugi raz tych samych się nie daje) i pobawić się w remont…

    #88235
    robin
    Użytkownik
    • 0
    • 15Postów:

    Dam rade sam to zrobić,dużo z tym ceregieli ? Do tej pory robiłem tylko jawki i simsony, żadnego automata.

    #88236
    DooOminO
    Użytkownik
    • 56
    • 1 610Postów:

    Automat latwiejszy bo nie ma skrzyni biegow 🙂

    #88237
    Anonim
    Nieaktywny
    • 5
    • 45Postów:

    DooOminO napisał:

    Automat latwiejszy bo nie ma skrzyni biegow 🙂

    Ja już mam rozwiązanie twojego problemy: Wyłącz komputer

    #88239
    DooOminO
    Użytkownik
    • 56
    • 1 610Postów:

    Jest tylko jeden problem nie uzywam komputera :*

    #88293
    maras95
    Użytkownik
    • 3
    • 73Postów:
Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button