Downtown 350i nie ścieka olej
- This topic has 5 odpowiedzi, 2 głosy, and was last updated 1 year temu by
Wombat.
-
AutorWpisy
-
18 maja 2022 dnia 21:04 #732778
Witajcie,
Dziś zabrałem się za wymianę oleju w DT 350i 2017. Po wykręceniu bagnetu i śruby spustowej wyleciała niewielka ilość oleju. Bagnet pokazuje, że olej jest, a nie ścieka. W trakcie jazdy też nie pokazywały się żadne błędy silnika. Coś zapowietrzone? Ratujcie ludziska.
Dziękować18 maja 2022 dnia 21:41 #732779jak odkrecisz z boku tą śrube do wylewania oleju to za nią masz taki długi filtr siatkowy do wyciągnięcia – trzeba mieć szczypce. No i jest jeszcze filtr oleju
Ściągnij sobie service manual z netahttps://www.azmotors.fr/eclates/MANUEL/PIECES_KYMCO/DOWNTOWN_350I_ABS-manuel-atelier.pdf
strona 64
18 maja 2022 dnia 21:56 #732781Śruby bocznej nie wykręcałem tylko tę na dole zgodnie z instrukcją. Filtr (ten na dole) również wyciągnąłem i olej nie ściekał. Spróbuję jutro wykręcić tę boczną, zobaczymy czy coś to zmieni. Skuterek ma raptem 4500 km najechane….
18 maja 2022 dnia 22:15 #732782ale on ma śrubę spustową z boku a nie na dole. Po to sa instrukcje obsługi żeby robic te rzeczy jak trzeba a nie jak nam sie wydaje.
19 maja 2022 dnia 08:17 #732786Dzięki dobry człowieku! Nie jest laikiem mechanicznym, ale tym razem poległem 🙂 Wykręciłem tylko dolną śrubę tzn. tę od filtra, myśląc, że tylko ta jest do spuszczania oleju 😀 Trochę dziwne mi się wydało, że śruba spustowa jest z drugiej strony – znalazłem ją zgodnie z instrukcją, którą podałeś w linku. w „fabrycznej” instrukcji jest tylko opis bez zdjęć: WYMIANA OLEJU
Silnik przed wymianą oleju należy delikatnie rozgrzać. Wykręć korek wlewu oleju z bagnetem. Umieść pod silnikiem pojemnik na zużyty olej.
Wykręć śrubę spustową i pozwól olejowi ściec. Wkręć śrubę spustową z odpowiednią siłą (25 N-m)
Napełnij silnik świeżym olejem 1.3L Uruchom silnik na około 2-3 min itd.
Dzięki raz jeszcze!
LWG19 maja 2022 dnia 09:40 #732787No nikt nie wie wszystkiego. Dlatego zawsze warto wiedzieć lepiej niż w serwisówce – ale serwisówke tez trzeba znać 😀
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.