Dobór opon do Hondy CB125F

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    filip4x
    Uczestnik
    • 2
    • 5Postów:

Witajcie!

Zmagam się z problemem wymiary opon w mojej Hondzie CB125F, r. 2017. Oryginalnie zamontowane mam opony z przodu 80-100/10 i z tyłu 90/90-18. Zachowując oryginalny rozmiar opon nie mam problemu z tyłem, bo w tym rozmiarze mogę kupić np. Michelin Pilot Street, ale z przodem już jest problem, bo mam do wyboru tylko Duro HF261A.
    Pomyślałem więc, że może centymetr szersze, z przodu wysokość opony to 8 cm, z tyłu 8,1 cm. W takim razie z przodu powinny być 90/90-18 i tutaj nie ma większego problemu, bo mam Bridgestone Battlax BT46 lub Continental ContiGo (Michelin Pilot Street nie występuje w tym rozmiarze z przeznaczeniem na przód). Ale z tyłem jest problem, bo zachowując oryginalną wysokość powinien brać oponę 100/80-18 i tutaj mam praktycznie tylko na Michelin City Pro i tylko na popularnym serwisie aukcyjnym. Nie mam za to problemu z rozmiarem 100-90-18, tylko taka opona byłaby wyższa o 1cm.
    Czy ktoś z Was montował szersze opony do CB125F i wie czy powyższe rozmiary się zmieszczą? A może jeszcze inne rozmiary byłyby dobre? Czy może założyć na przód i tył rozmiar 90/90-18?
    Myślałem jeszcze nad oponami w rozmiarze w calach, ale tam to już w ogóle nie wiem jak ogarnąć rozmiar.

Z góry dziękuję za pomoc!

LuK444Sz
    Uczestnik
    • 15
    • 287Postów:

Kolego przeczytaj dobrze rozmiar, średnica przodu również 18 cali.

Spróbuj na przód coś ogarnąć z rozmiaru 3.00×18 – teoretycznie ich szerokość to 76,2mm. Najlepiej podjechać na wulkanizację motocyklową i przymierzyć do oryginału.

Mam taką CB125F, ale nie przymierzałem i nie montowałem szerszych opon. Odczujesz różnicę jak w ogóle wywalisz te oryginalne, bo nie nadają się do jazdy po mokrym.

filip4x
    Uczestnik
    • 2
    • 5Postów:

Literówkę popełniłem na początku posta, oczywiście i z przodu i z tyłu mam 18 cali.

A jakie opony masz w swojej CB125F?

LuK444Sz
    Uczestnik
    • 15
    • 287Postów:

W seryjnym rozmiarze CST, które szły na pierwszy montaż. Nie jeżdżę dużo tym motocyklem, więc na razie są, ale ze względu na bezpieczeństwo na mokrych nawierzchniach podlegają wyłącznie utylizacji.

filip4x
    Uczestnik
    • 2
    • 5Postów:

Gdyby ktoś miał jeszcze taki problem jak ja – z przodu bez problemu wchodzi 90/90-18. Mam teraz 90/90-18 z przodu i z tyłu. Zamontowałem sobie Michelin Pilot Street, nawet na świeżych oponach różnica jest kolosalna.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button