czyszczenie wkładu filtru powietrza

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    velox
    Użytkownik
    • 44
    • 121Postów:

Mam pytanko odnośnie czyszczenia papierowego wkładu filtru powietrza… bo widze ze agility ma taki wklad http://www.motorserwis.com.pl/images/filtr_powietrza_kymco_agility50_4t_1723C-LBD6-E00.jpg (ja mam syma ale to blizniacze modele). Czy mam wyciagnac te harmonie i wymyc ja w wodzie i potem lekko nasaczyc olejem mineralnym ? Nigdy jeszcze tego nie czyscilem dlatego sie pytam. Czy nalezy ten filtr powietrza wymienic, jesli tak to co ile km?

MichalWujak
    Użytkownik
    • 118
    • 595Postów:

Filtrów papierowych się nie czyści tylko wymienia, to ta sama zasada co w samochodzie. Koszt takiego filtra to 20zł, nie Kymco tylko do chińskiego skutera, ale różnic między nimi nie ma. Mycie i nasączanie olejem tylko w filtrach gąbkowych. Można dokupić takie filtry zamiast wkładów papierowych, ale po co skoro papierowe dobrze spełniają swoją rolę? Lepsze jest wrogiem dobrego 😉

Pietro
    Użytkownik
    • 9
    • 3 294Postów:

Można zastąpić papierowe wkłady, gąbkowymi z powodów ekonomicznych. Papierowe wkłady do Agility, o ile dobrze pamiętam są drogie i kosztują ok.40 zł, a gąbkowy wystarczy umyć i nasączyć olejem do filtrów lub silnikowym.

velox
    Użytkownik
    • 44
    • 121Postów:

http://allegro.pl/wklad-filtra-powietrza-4t-gabkowy-coliber-wilga-i2298384867.html czy takie cos wystarczy ?Czyli co kupuje taka gąbke i ja wkładam tam i wystarczy ? czy jeszcze cos oprocz tej gąbki jest potrzebne ?

Pietro
    Użytkownik
    • 9
    • 3 294Postów:

Nie wiem jaką masz obudowę filtra? jeśli masz na wkład papierowy, to nie będzie pasowało i musiałbyś zmienić razem z obudową, czyli cały filtr.

velox
    Użytkownik
    • 44
    • 121Postów:
    Pietro
    Użytkownik
    • 9
    • 3 294Postów:

To jest chyba z wkładem gąbkowym. No ale co, nie rozkręciłeś jej? Nie musisz kupować nowego wkładu z gąbki, wystarczy wyprać np w płynie do naczyń, potem wysuszyć, nasączyć olejem, wycisnąć żeby olej nie spływał i jest ok.

velox
    Użytkownik
    • 44
    • 121Postów:

no ja mam taka obudowe i rozkreciłem ją ale w srodku jest wklad papierowy. Moje pytanie brzmi: Czy moge po prostu wyjac ten wklad papierowy i wlozyc gabkowy w jego miejsce ? czy cos tam jeszcze w tej obudowie powinno byc ?

Pietro
    Użytkownik
    • 9
    • 3 294Postów:

Jeżeli będzie pasowała gąbka, to możesz. Jest możliwość kupić gąbkę którą docina się na miarę, pod warunkiem że będziesz miał jak ją zamocować. W Kymco nie było możliwości wymiany samego wkładu papierowego na gąbkowy, bo papierowy wkład ma plastikową ramkę, którą przykręca się wkrętami.

velox
    Użytkownik
    • 44
    • 121Postów:

no w tym Symie tez jest plastikowa ramka, ale jej sie nie przykreca tylko wkłada do tej obudowy. Czyli co mogę po prostu to zamienić i nic złego się nie powinno stac?

Pietro
    Użytkownik
    • 9
    • 3 294Postów:

Tak jak pisałem wcześniej, jeżeli gąbkę będzie się dało pewnie zamocować, to jak najbardziej. Pytanie, jaki masz przebieg na starym filtrze powietrza?

velox
    Użytkownik
    • 44
    • 121Postów:

na starym filtrze zrobilem 850 km, chcialem przy 1tys. wymienic

Pietro
    Użytkownik
    • 9
    • 3 294Postów:

Weź ten papierowy wkład wytrzep z kurzu, najlepiej opukując brudną stroną w dół. Potem wypierz ręcznie, namaczając wkład w jakiejś miseczce z ciepłą wodą z dodatkiem proszku do prania i wysusz.

barteklodz
    Użytkownik
    • 0
    • 783Postów:

nie ma problemu z montażem gąbki
    wystarczy dobrze odtłuścić ramkę filtra i przykleić suchą gąbkę klejem na gorąco. przy odrywaniu podważamy klej nożykiem i pęknie schodzi.
    wkład filtrujący bez problemu można kupić na allegro

częstotliwość zabawy z klejem zależna od warunków gdzie się jeździ, u jednego będzie to 1 dzień u drugiego sezon albo więcej

velox
    Użytkownik
    • 44
    • 121Postów:

a dlaczego te gabke trzeba przyklejac ? niemozna jej po prostu tam wsadzic ? widze ze tam ta gabka ma takie otwory (http://allegro.pl/show_item.php?item=2304678377)

barteklodz
    Użytkownik
    • 0
    • 783Postów:
    velox
    Użytkownik
    • 44
    • 121Postów:

czyli mam oderwac ta gabke wymyc ja i spowrotem przykleic? a co z tym papierowym filtrem? mam go w jakis sposob wyczyscic ew. wymienic? Nie bardzo rozumiem co znaczy ”przykleic na goraco”?

Pietro
    Użytkownik
    • 9
    • 3 294Postów:

Papierowy wkład filtra powietrza, po takim małym przebiegu wygląda jak nowy, dlatego radzę ci wytrzepać kurz i nie kombinować bo szkoda psuć dobry wkład.

velox
    Użytkownik
    • 44
    • 121Postów:

aha no ok, to po jakim przebiegu powinienem wymienic taki wklad ? faktycznie jak rozkrecilem i zobaczylem ten filtr to wygladal jak nowy. Dodam, że jeżdże w normalnym otoczeniu nie ma zbyt duzo kużu.

Pietro
    Użytkownik
    • 9
    • 3 294Postów:

W Kymco People miałem oryginalny wkład papierowy z przebiegiem ponad 30.000km, z tym że był co jakiś czas prany.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button