Czy rower z silnikiem to już motorower?

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
    Przemyslaw R.
    Uczestnik
    • 6
    • 23Postów:

Pytanie: jeśli zamontuję silnik 2t (1,5KW) do roweru, to czy jest to już motorower,czy jeszcze rower? Pytanie zasadnicze, bo nie wiem czy dzieciak nie musi mieć kartę AM.

Leszek Śledziński
    Keymaster
    • 769
    • 2 361Postów:

Niestety tak.

eadem
    Uczestnik
    • 11
    • 2 328Postów:

Gwoli ścisłości, AM jest kategorią prawa jazdy, nie kartą (motorowerową)
    🙂

Przemyslaw R.
    Uczestnik
    • 6
    • 23Postów:

eadem: Tak wiem, to taki skrót myślowy x)

Leszku ale jakoś nie spotkałem się by podobne pojazdy miały tablice rejestracyjne, to jak to jest? No i co z homologacją? Taki twór nie ma nawet migaczy.

Nawiasem mówiąc, to sprawę traktuję bardziej w kategoriach ciekawostki niż rozważań czy przerabiać rower 😉 Zaciekawiło mnie to po ogłoszeniu na jakie trafiłem na Allegro:
    http://allegro.pl/silnik-do-roweru-rowerowy-spalinowy-50cc-komplet-i6684070181.html

Leszek Śledziński
    Keymaster
    • 769
    • 2 361Postów:

@przemyslaw-rydyger
    Może zasugerowałeś się rowerem elektrycznym, który nie wymaga rejestracji:

Pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h

Przemyslaw R.
    Uczestnik
    • 6
    • 23Postów:

OK. Właśnie doczytałem, że motorower wcale nie musi mieć kierunkowskazów czy światła hamowania „STOP”( o0!? )… Człowiek uczy się całe życie xD Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

eadem
    Uczestnik
    • 11
    • 2 328Postów:

No i pamiętaj, że motorower zgodnie z polskim kodeksem, nie jest uważany za „pojazd silnikowy” – powinien poruszać się poboczem itd.
    Natomiast motocykl jest pojazdem samochodowym. Samochód też jest pojazdem samochodowym. Ciągnik rolniczy nie jest pojazdem samochodowym. Skuter z silnikiem powyżej 50cc (fabrycznie) jest motocyklem.

🙂

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Back to top button