Brak prądu po podłączeniu akumulatora MBK nitro

Dodaj nowy temat na forum

! Forum Skutery Brak prądu po podłączeniu akumulatora MBK nitro

Ten temat zawiera 6 odpowiedzi, ma 2 głosy i był aktualizowany ostatnio przez Zdjęcie profilowe Wombat Wombat 3 dni, 2 godzin temu.

Oglądasz 7 postów - 1 przez 7 (z 7 łącznie)
  • Autor
    Wpisy
  • #679660
    Zdjęcie profilowe Bujak08
    Bujak08
    Użytkownik
    • Postów: 12

    Witam,
    Posiadam MBK nitro bliźniak Yamahy Aerox z 2001 roku. Problem polega na tym, że jak podłącze akumulator nie ma nigdzie napięcia. Nie działa nic oraz motocykl z kopki nie odpala brak też iskry. Jeżeli akumulator odłączę skuter z kopki odpale bez problemu, iska jest, klakson działa kierunki oświetlenie itp.
    Akumulator jest nowy, bezpiecznik jest sprawny, sprawdzony.
    Prąd za bezpiecznikiem jest do stacyjki dochodzi 12,50v do regulatora też. W kostce która idzie do klaksonu i przełącznika świateł wynosi 2v.
    Dodam że zanik prądu powstał chwili podmianki cewki wysokiego napięcia oraz regulatora napięcia coś pykło i prąd znikł. I nie wiem gdzie czukać

    #679661
    Zdjęcie profilowe Wombat
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 19 378

    zmierz akumulatr czy nie ma zwarcia, pozmień regultor napięcia na inny i szukaj zwarcia, zmień na ten co masz teraz i szukaj zwarcia. Odepnij cewke i szukaj zawarcia..itd
    Sama stacyjka też mogła się spalić i jest zwarta.
    Tu sie zgadnąc nie da.
    Trzeba odpinać poszczegolne rzeczy i sprawdzać czy napięcie w instalacji nie wróci do normy.
    Z kierunkami i lampą STOP, prądnicą włącznie.

    ziuuummmm…. (nie bije piany na PW)
     
    Czytaj
    REKLAMA

    ZONTES: Odkryj nowości w segmencie 310

    Futurystyczny design i najlepsze wyposażenie w klasie. System bezkluczykowy, wyświetlacz TFT, full LED. Do tego imponujące osiągi i jakość wyrażana każdym detalem.Poznaj nową markę ZONTES. Wkrótce w salonach.
    #679663
    Zdjęcie profilowe Bujak08
    Bujak08
    Użytkownik
    • Postów: 12

    Okej jutro od rana będę dalej sprawdzał

    #679668
    Zdjęcie profilowe Bujak08
    Bujak08
    Użytkownik
    • Postów: 12

    Dodam jeszcze bo to może być ważne, że jak podmianiałem te regulatory napięcia to do MBK(2T) wsadziłem regulator od 4T kostki były bardzo podobnę stąd taki pomysł. Możliwe, że przez to coś się spaliło, zwarło ?

    #679892
    Zdjęcie profilowe Bujak08
    Bujak08
    Użytkownik
    • Postów: 12

    Witam ponownie,
    powiem to co udało mi sie zrobić a czego nie rozumiem.
    A więc po podłączeniu akumulatora i podpięcie miernika do (-) akumulatora i sprawdzenie napięcie na kostce stacyjki napięcie jest 12,5V po przekręceniu stacyji (+) powinien być na przewodzię czerwonym (R) oraz brązowym (Br) ale go nie ma. Po odłączeniu kostki i zrobieniu na krótko mostka (R) z (Br) nic się nie dzieje kontrolki się nie palą a jeżeli puszczę (+) bezpośrednio z akumulatora na przewód brązowy (Br) napięcie jest. Dzięki temu udało mi się ogarnać swiatła, klakson i kierunkowskazy.
    Moje pytanie dlaczego tak się dzieje?

     
    Czytaj
    REKLAMA

    -10% na wszystko. Dostawa w 24h bez wychodzenia z domu

    Ponad 30 000 części w Sklep Jednoślad.pl z rabatem 10% przy użyciu kodu K8GI6-Q1DVC-4OJH3. Darmowa dostawa od 290 złotych i ekspresowa realizacja z bezpłatnym zwrotem.
    #679937
    Zdjęcie profilowe Bujak08
    Bujak08
    Użytkownik
    • Postów: 12

    Kolejna obserwacja
    Jeżeli podlacze stacyjke i przelacze w pozycje ON napięcia nie ma. Nie ma przejścia z czerwonego przewodu na brązowy. Jeżeli odlacze na module przewód zasilania 12v(+) wtedy napięcie na instalacji się pojawia.
    Czy mam uszkodzony w takim przypadku moduł?

    #679951
    Zdjęcie profilowe Wombat
    Wombat
    Moderator
    • Postów: 19 378

    rozpinasz w instalacji co sie da (ale tak żeby potem umiec to podłączyć.
    podpinasz miernik tak żeby pokazywał to co na akumulatorze – 12V.
    Podpinasz 1 obwód (któryś) i patrzysz na miernik, włączasz stacyjke i patrzysz na miernik. jeżeli nic sie nie zmienia – to nie to
    podpinasz kolejny obwód/element i powtarzasz ze stacyjką. Jak ci w końcu prąd siądzie to znaczy że winne jest to co własnie podłączyłes.

    Wtedy zaczynasz główkować dlaczego. No i czy to tylko to czy też jeszcze coś.
    Możesz oczywiście mierzyć uzwojenie prądnicy, rezystancje cewek lub piny na module lub regulatorze – ale do tego trzeba dokumentacji w której jest napisane co z czym mierzyć i jakie wskazania są prawidłowe

    ziuuummmm…. (nie bije piany na PW)
Oglądasz 7 postów - 1 przez 7 (z 7 łącznie)

Ups... Musisz się zalogować, lub zarejestrować żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Przejdź do Rejestracja lub Logowanie