Barton Volcano (Junak 902) – elektryka.

Dodaj nowy temat na forum

! Forum Motorowery Barton Volcano (Junak 902) – elektryka.

Ten temat zawiera 11 odpowiedzi, ma 6 głosów i był aktualizowany ostatnio przez Zdjęcie profilowe przemy_slav przemy_slav 6 lata, 5 miesiące temu.

Oglądasz 10 postów - 1 przez 10 (z 12 łącznie)
  • Autor
    Wpisy
  • #131730
    Zdjęcie profilowe przemy_slav
    przemy_slav
    Użytkownik
    • Postów: 18

    Witam,

    dziś rano odpaliłem Vulkana, sprawdziłem czy wszystkie światła działają prawidłowo i wyjechałem do pracy. Po drodze niestety byłem zmuszony zawrócić…
    Najpierw padł wyświetlacz od biegów, ale zignorowałem, bo czytałem że lubią padać. Potem zaczął szwankować obrotomierz i wskaźnik paliwa ale też się zbytnio nie przejąłem. Następnie zauważyłem, że migacze chyba nie świecą, a po dojechaniu do jakiegoś auta zauważyłem, że przednie światło również nie świeci… Zjechałem na pobocze, wyłaczyłem motorek, pogrzebałem w kostach, które są w marę na wierzchu. Sprawdziłem światła – działają. No to odpaliłem i jadę dalej. Za chwilę dojechałem do samochodu i znowu widzę, że światła się nie świecą… Do domu dojechałem w kompletnych ciemnościach, nie świeciło się nic, łącznie z podświetleniem zegarów.

    Jak myślicie co padło? Pomocy!

    PS rozrusznik też nie kręci, tylko tak jakby bzyczy przy próbie uruchomienia motorka za jego pomocą.

    #131823
    Zdjęcie profilowe ZadS
    ZadS
    Użytkownik
    • Postów: 34

    Prawdopodobnie padła główna wiązka elektroniczna która się znajduje (chyba) w przedniej lampie. Koszt takiej wiązki to około 200-300 zł.
    Mam nadzieje że pomogłem 😀

    Mnknę na czarnej strzale 😀
     
    Czytaj
    REKLAMA

    Poznaj Junaka M12 Vintage 125 na prawo jazdy B

    Bądź oryginalny i wyróżnij się na drodze z Junakiem M12 Vintage 125. Niezawodny silnik z wtryskiem paliwa. Szprychowe, duże koła. System hamulcowy CBS. Do tego matowe malowanie i potężna doza komfortu zarówno podczas jazdy po mieście, jak również wszędzie tam, gdzie poniesie wzrok. Spełnij swoje marzenia o nowym Junaku. Już za 8 799 PLN.
    #131861
    Zdjęcie profilowe przemy_slav
    przemy_slav
    Użytkownik
    • Postów: 18

    Ja postawiłem na brak ładowania. Rozkręciłem prądnicę (dobrze myślę że jest ona nazywana potocznie magneto?), popatrzyłem, skręciłem i wszystko działa. Aku się ładuje, wszystkie żarówki świecą, obrotomierz działa itd. Także chyba czary mary.
    Jednak trochę martwi mnie, że nic nie musiałem naprawiać, bo tak naprawdę nie wiem co było przyczyną niesprawności…

    #131867
    Zdjęcie profilowe Mario1
    Mario1
    Użytkownik
    • Postów: 1 223

    prawdo podobnie kable które idą z prądnicy mogą być uszkodzone , musiałeś je ruszyć że znów działa wszystko , na pewno będzie jakaś przerwa na którymś z kabelków

    #131872
    Zdjęcie profilowe dzokej
    dzokej
    Użytkownik
    • Postów: 746

    Czasami złączki są źle dopasowane przez co podczas drgań lubią się zsuwać i robić przerwę sprawdź wszystkie złącza i poodciskaj je kleszczami pomoże.

    Pozdrawiam Dżokej i Lewa w Górę
     
    Czytaj
    REKLAMA

    Torba motocyklowa Junak. Kup teraz

    Jesteś fanem marki Junak i szukasz uniwersalnej torby, którą możesz zabierać ze sobą wszędzie gdzie tylko zechcesz.
    #133875
    Zdjęcie profilowe przemy_slav
    przemy_slav
    Użytkownik
    • Postów: 18

    Przejrzałem wszystkie złączki i działało przez kilka dni. Jednak wczoraj znowu coś z tą elektryką się zaczęło dziać! Po odpaleniu zauważyłem, że nie świeci się lampka neutral. Zapaliłem światła – zapaliła się też lampka. Wskaźnik paliwa jeździł od zera do połowy baku, w tę i z powrotem. Co dziwne, po dodaniu gazu na biegu jałowym światło przednie dość mocno przygasa, do jakichś 25% swojej mocy. Jak myślicie, znowu jakaś złączka czy może coś innego, jak np regulator napięcia? A może ma ktoś z Was schemat elektryki w tego typu motorowerach?

    #133890
    Zdjęcie profilowe imburek
    imburek
    Użytkownik
    • Postów: 88

    Moim zdaniem jest zwarcie ,lub z kablami cos nie styka

    Romet 700
    (Blokady umią zdenerwowac czlowieka):-)
    #133891
    Zdjęcie profilowe imburek
    imburek
    Użytkownik
    • Postów: 88

    Moim zdaniem jest zwarcie ,lub z kablami cos nie styka

    Romet 700
    (Blokady umią zdenerwowac czlowieka):-)
    #133894
    Zdjęcie profilowe Im_Jurek
    Im_Jurek
    Użytkownik
    • Postów: 484

    Złączki złącz wzdłuż opaskami samozaciskowymi – stosuję to w agregatach skuterach , zdaje egzamin

    ___________________________
    jeżeli pomogłem – obejrzy galerię
    [url=http://www.fodey.com/generators/animated/ninjatext.asp][img]http://r9.fodey.com/2227/8bf90065c61545eab2a5b9a9a3f88fc5.0.gif[/img][/url]
    #133898
    Zdjęcie profilowe przemy_slav
    przemy_slav
    Użytkownik
    • Postów: 18

    ~Im_Jurek tak zrobiłem na większości złączek, nie na wszystkich jeszcze. Dokończę dzieło i zobaczymy…

Oglądasz 10 postów - 1 przez 10 (z 12 łącznie)

Ups... Musisz się zalogować, lub zarejestrować żeby odpowiedzieć w tym temacie.
Przejdź do Rejestracja lub Logowanie